Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Επαναφέρουν τα εργασιακά δικαιώματα στις μέρες του δεύτερου Μνημονίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναφέρουν τα εργασιακά δικαιώματα στις μέρες του δεύτερου Μνημονίου

Την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων στις μέρες του δεύτερου Μνημονίου κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεύτερη ανάγνωση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνει το «ξήλωμα» των θετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για τα εργατικά δικαιώματα και μέσω της αποσάθρωσης των συλλογικών συμβάσεων ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών. Η κυβέρνηση επέμεινε στον ισχυρισμό της ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο και μεθαύριο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισήμανε ότι η διάταξη για τις εξαιρέσεις από την υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων είναι τόσο γενική, που «ανοίγει κερκόπορτα απ' όπου θα περάσουν οι μειώσεις των μισθών». Επέκρινε δε την κυβέρνηση για την αντίληψή της ότι οι μειώσεις των μισθών θα έχουν ευεργετική επίπτωση στην οικονομία και την κάλεσε να εγκαταλείψει τους «δογματισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος», καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας «έχει άγχος να αποδείξει ότι καλά τα έκανε» όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ο Ν. Παππάς κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τους περιορισμούς στην ονομαστικοποίηση των μετοχών επιχειρήσεων ΜΜΕ μιλώντας για «προσβλητική» και αντισυνταγματική διάταξη. Αναφέρθηκε επίσης στην επιδότηση των ταχυδρομικών μεταφορών από τον επενδυτικό νόμο σχολιάζοντας ότι το πρακτορείο Τύπου «Άργος» εκτελεί και τέτοιες υπηρεσίες, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η διάταξη δεν αφορά το πρακτορείο Τύπου ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη. Την απόσυρση της διάταξης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των επιχειρήσεων ΜΜΕ ζήτησε και ο Γιώργος Τσίπρας.

Ιδεοληψίες και αρνητικά ρεκόρ

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληψία που θυμίζει ΔΝΤ» και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει την «απόλυτη ανατροπή» στα εργατικά δικαιώματα, «όπως ίσχυε στο δεύτερο Μνημόνιο». Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η Ν.Δ. επιμένει στην ιδεοληψία ότι η μείωση των μισθών θα δημιουργήσει δυναμική για την ανάπτυξη, θυμίζοντας ότι η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε μέσω του δεύτερου Μνημονίου και «απέτυχε παταγωδώς».

Η τέως υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και ότι οι αυτοεξαιρέσεις από τις συλλογικές συμβάσεις αποτελούν ευρωπαϊκή πρακτική. Η Έ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στους περιορισμούς στο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, περιορισμούς τόσο ασφυκτικούς που στην ουσία καταργούν το δικαίωμα αυτό.

Η Έ. Αχτσιόγλου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον στόχο που έθεσε η κυβέρνηση για περαιτέρω σημαντική μείωση της ανεργίας και υπογράμμισε ότι θα είναι θετικό να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θύμισε όμως τα τρία αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν στους τρεις μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ.: «τον Ιούλιο ρεκόρ απολύσεων, τον Αύγουστο ρεκόρ μερικής απασχόλησης, τον Σεπτέμβριο μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 60%».

"Ανάπτυξη" μέσω συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων

«Επιδιώκεται η ανάπτυξη μέσω συμπίεσης των μισθών, μέσω συμπίεσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Επομένως, αυτό που η κυβέρνηση αυτή ονομάζει 'ανάπτυξη για όλους' δεν εννοεί όλους, εννοεί όλες τις επιχειρηματικές ομάδες» τόνισε από τη μεριά του ο Γιάννης Δραγασάκης. Όσον αφορά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το πολυνομοσχέδιο, ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «κάποιοι είναι κολλημένοι στη λογική των Μνημονίων» επισημαίνοντας ότι αν ίσχυε η εξίσωση «μειώνω μισθούς, θα έρθουν επενδύσεις», τότε «δεν θα είχαμε την κρίση. Η κρίση υπάρχει ακριβώς διότι αυτή η εξίσωση δεν ισχύει».

«Οι νέες διατάξεις αποτελούν ένα νόμιμο μέσο συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων» τόνισε ο Σωκράτης Βαρδάκης μιλώντας για επαναφορά στη «μνημονιακή κανονικότητα». Ο Λευτέρης Αβραμάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αντιστρέψει το brain drain με χαμηλότερους μισθούς τη στιγμή που οι χαμηλοί μισθοί είναι που ενισχύουν τη μετανάστευση των νέων στη δυτική Ευρώπη. Για αλλαγές στην αναπτυξιακή στρατηγική που την επαναφέρουν στο παραγωγικό μοντέλο που προηγήθηκε της κρίσης προειδοποίησε η Πέτη Πέρκα.

Η προσφυγή στη διαιτησία φταίει που έφυγε η εταιρεία!

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ισχυρίστηκαν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μείωση των μισθών των εργαζομένων, παραγνωρίζοντας ότι η αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει ακριβώς εκεί. Η Δ. Μιχαηλίδου υποστήριξε μάλιστα ότι «αφήνουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν για το πεδίο της εφαρμογής των συμβάσεων».

Όσον αφορά τους ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, η Δ. Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να είναι η «τελευταία λύση», επικαλούμενη μάλιστα την περίπτωση της RBS. Η Δ. Μιχαηλίδου υποστήριξε ότι η μονομερής προσφυγή των εργαζόμενων της τράπεζας στη διαιτησία, η οποία έκρινε ότι η τράπεζα έπρεπε να αυξήσει και όχι να μειώσει τους μισθούς, ήταν υπεύθυνη για την αποχώρηση της RBS από τη χώρα.

Με ΠΝΠ για την Thomas Cook...

Ο Άδ. Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι οι διατάξεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που πλήχθηκαν από την κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, αλλά σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα. Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η ενεργοποίηση των διατάξεων για τη συγκρότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με τον Γ. Δραγασάκη να δέχεται με ικανοποίηση τη διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρεβλό αφήγημα καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ΔΕΗ και στις προσπάθειες να της αποδοθεί το αντάλλαγμα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Η αναπληρώτης τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλα Καφαντάρη θύμισε ότι η Ν.Δ. και ο Κ. Χατζηδάκης και προεκλογικά και μετεκλογικά δημιούργησαν ένα «στρεβλό πεδίο καταστροφολογίας» για τη ΔΕΗ, αφήγημα που τελικά αξιοποιήθηκε μόνο για να δικαιολογήσει τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Fast track αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «απέτρεψε τον εκτροχιασμό της λειτουργίας της σχολικής χρονιάς», όπου οδηγούμασταν από τον υποτιθέμενο πρόχειρο προγραμματισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες για προσωπικό που δημιούργησαν οι πρωτοβουλίες της. Ο Κώστας Ζαχαριάδης επέκρινε τις διατάξεις για τη fast track αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία των κολεγίων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «στον βωμό της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης δεν διστάζει να οδηγήσει ξανά σε ομηρεία χιλιάδες νέους και νέες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL