Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Απολογία Ν. Μίχου στη δίκη της Χ.Α.: / Απολογία Ν. Μίχου στη δίκη της Χ.Α.: Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολογία Ν. Μίχου στη δίκη της Χ.Α.: / Απολογία Ν. Μίχου στη δίκη της Χ.Α.: Ο Μιχαλολιάκος γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Όλοι περιμέναμε μια επεισοδιακή ημέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενόψει της απολογίας του Νίκου Μίχου, του κατηγορούμενου πρώην «βουλευτή» που εδώ και χρόνια έχει κάνει εμφανή τη διάθεσή του να «κάψει» ανθρώπους στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Όμως αυτό που συνέβη χθες ξεπέρασε και τα πιο ευφάνταστα σενάρια. Όταν ο νέος συνήγορος του Ν. Μίχου (ο προηγούμενος απολύθηκε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο επειδή -κατά δήλωσή του- υπερασπιζόταν τα συμφέροντα όχι του ίδιου, αλλά του Ν. Μιχαλολιάκου) είπε στον πελάτη του να μιλήσει για τις ιδεολογικές του διαφορές με τη Χρυσή Αυγή, η αίθουσα του δικαστηρίου κόντεψε να μετατραπεί σε ρινγκ.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης που έχουν μείνει πιστοί στον «αρχηγό» εκτοξεύτηκαν φωνές και ύβρεις, τέτοιες όπως «καραγκιόζη», «τυχάρπαστε», «γελοίε» και «βλάκα». Όταν δε ο συνήγορος του Μίχου Στ. Γρηγορίου, που καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα από τον κύριο όγκο των συνηγόρων υπεράσπισης, ανταπέδωσε κάποιους από τους χαρακτηρισμούς, ο Γ. Μιχαλόλιας, από τους επικεφαλής του νομικού τμήματος της Χ.Α. και ανιψιός του Ν. Μιχαλολιάκου, άρχισε να ξεκουμπώνει το πουκάμισό του (!) φωνάζοντας «Έλα να μου τα πεις έξω όλα αυτά, ρε κότα του 1 και 30».

Η έδρα διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να μετατραπεί ξανά το σαλούν σε δικαστήριο, υπό τα παρατεταμένα ειρωνικά χειροκροτήματα του κοινού, το οποίο ενδόμυχα ίσως και να απολάμβανε την εικόνα διάλυσης της ναζιστικής συμμορίας που κάποτε πίστευε ότι θα κατακτήσει τους δρόμους, τις συνειδήσεις και τη χώρα.

Τι είχε συμβεί πριν και μετά το επεισόδιο μεταξύ των δικηγόρων; Ο Νίκος Μίχος, σε μια μαραθώνια απολογία είχε κάψει την οργάνωση που τον φιλοξενούσε για χρόνια, διαψεύδοντας έναν - έναν τους ισχυρισμούς των στελεχών της. Ανάμεσα σε όσα είπε, πολλά από τα οποία βέβαια είχαν εμφανή στόχευση τη «λεύκανση» του ίδιου από την κατηγορία, μπορούν να σταχυολογηθούν τα εξής: Η Χρυσή Αυγή ήταν μια οργάνωση με απόλυτη ιεραρχία, «αρχηγική» και η υποταγή στον φίρερ Ν. Μιχαλολιάκο ήταν αυτονόητη. Κάποια στιγμή μάλιστα τη χαρακτήρισε «οικογενειακή». Μέλη υπήρχαν και κάθε Τοπική Οργάνωση είχε μητρώο. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής σε αυτή ήταν γνωστές στην ηγεσία της -συμπεριλαμβανομένου του Ν. Μιχαλολιάκου- από το ίδιο βράδυ και όχι 24 ώρες μετά, όπως υποστηρίζουν οι απολογούμενοι. Μάλιστα, ο Μίχος ισχυρίστηκε ότι το ίδιο βράδυ είχε συνομιλήσει με τους Λαγό και Παναγιώταρο, με τον πρώτο να του μεταφέρει τον εκνευρισμό του Μιχαλολιάκου για το συμβάν.

Τέλος, δεν παρέλειψε να προσθέσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το ένα αφορά την οικονομική λειτουργία της Χ.Α., την οποία χαρακτήρισε αδιαφανή, λέγοντας ότι δεν είχε ιδέα πού πήγαιναν τα λεφτά που έδινε στην οργάνωση ως βουλευτής. Το δεύτερο, ότι κατά τους μήνες που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα έθεσε σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργάτες του Μιχαλολιάκου την ανάγκη να γίνουν διαγραφές «για να καθαρίσει η οργάνωση», αλλά ο Λαγός με ψευδείς δικαιολογίες του απαγόρευσε να τον συναντήσει. Και τέλος, αναφορικά με την ιεραρχία, σημείωσε με έμφαση ότι το «πολιτικό συμβούλιο» της Χ.Α., δηλαδή οι συνεργάτες που επέλεγε δίπλα του ο Μιχαλολιάκος, ήταν ανώτερο όργανο από την Κ.Ο., η οποία όφειλε υποταγή σ' αυτό.

Ζόρικα τα πράγματα για την ηγεσία της Χ.Α., η οποία είναι άγνωστο αν θα επιχειρήσει να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχός της (π.χ. Παππάς) ή εν αναμονή της απολογίας του Γ. Λαγού στις 30.10 θα αφήσει τον Ν. Μιχαλολιάκο να απαντήσει σε όλα μία ημέρα μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL