Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Άφησαν τον Ερντογάν να αμφισβητεί έμπρακτα την Συνθήκη της Λωζάνης (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Άφησαν τον Ερντογάν να αμφισβητεί έμπρακτα την Συνθήκη της Λωζάνης (Ηχητικό)

Μένει να δούμε εάν, κόντρα και στην λογική της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει τον δρόμο που άνοιξαν με διπλωματική μάχη Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης για να κατοχυρωθεί η δυνατότητα κυρώσεων προς την Τουρκία, ο Ερντογάν αμφισβητεί πλέον έμπρακτα την Συνθήκη της Λωζάνης που αφορά και την Ελλάδα, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην θέσει καν τα μείζονα θέματα στην συνάντησή τους, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/698125843&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Έχουμε άλλη μία κατάρρευση του προεκλογικού αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απίστευτη πατριδοκαπηλεία και τον λαϊκισμό με την Συνθήκη των Πρεσπών … που τώρα επίσημα ο κ. Μητσοτάκης … την υποστηρίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τον Ιούνιο Τσίπρας-Αναστασιάδης έδωσαν διπλωματική μάχη στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κατοχύρωσαν την δυνατότητα κυρώσεων προς την Τουρκία και «ο κ. Μητσοτάκης τότε έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δραματοποιεί προεκλογικά τα πράγματα … ακολούθησαν τρεις μήνες έξαρσης της προκλητικότητας της Τουρκίας και μία παραβίαση στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η τουρκική παρουσία και προκλητικότητα συνεχώς εντεινόταν … και όταν ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον κ. Ερντογάν … δεν έθεσε καν τα θέματα της Κύπρου και τα κυριαρχικά της Ελλάδας στο Αιγαίο … και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε ότι ήταν επιλογή να μην το κάνει».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει την «λογική της αδράνειας», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, «θεωρεί ότι επειδή η Ελλάδα έχει στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, αυτό από μόνο του αρκεί… Είναι φανερό ότι αυτά που βλέπουμε στην Συρία, θα πρέπει να μας προσγειώσουν συνολικά ως χώρα, αλλά κυρίως την κυβέρνηση, σε μία πάρα πολύ ανησυχητική πραγματικότητα … ο ΟΗΕ είναι πλήρως αδρανοποιημένος, δεν μπόρεσε καν να βγάλει μία θέση το Συμβούλιο Ασφαλείας … το ΝΑΤΟ έχει πλήρως αιφνιδιαστεί ή περιθωριοποιηθεί … οι ΗΠΑ έχασαν πλήρως την αξιοπιστία τους, έχασαν τους συμμάχους τους Κούρδους εν μία νυκτί … και μία συμφωνία εκεχειρίας κατά τις ΗΠΑ ή παύσης πυρός κατά Ερντογάν που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Άγκυρας».

«Πρέπει να βγάλουμε διδάγματα, χρειάζεται ενεργός εξωτερική πολιτική και συνεχής διπλωματία συμμαχιών», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι μένει πλέον να δούμε εάν και πως θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες κυρώσεων προς την Τουρκία που είχε εξασφαλίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο τελικό κείμενο που αναμένεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ο Ερντογάν συστηματικά στο παρελθόν αμφισβήτησε με δηλώσεις την Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία «και εμείς έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως τόνισε, τώρα «στη Συρία στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη είναι η αμφισβήτηση με έργα, όχι με λόγια. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είχε μόνο δυτική πλευρά, είχε και την ανατολική. Όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, το πώς δημιουργούνται τετελεσμένα, ο γεωπολιτικός μας περίγυρος χωρίς αρχές και σταθερές συμμαχίες, χωρίς τον ΟΗΕ … όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι παρατηρητής και να εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις».

Εκτίμησε εξάλλου ότι «στην πραγματικότητα, επιχειρησιακά η Τουρκία δεν πήγε καλά στην Συρία, οι ΗΠΑ που τους “έκλεισαν το μάτι” για την εισβολή, τους έδωσαν και σωσίβιο χτες, την ώρα που υπήρχε προέλαση του συριακού στρατού και των Κούρδων … το Κομπάνι και οι κρίσιμες περιοχές κρατήθηκαν».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε και το σχέδιο εποικισμού του Ερντογάν, «κάτι που έχουμε ζήσει και στη βόρεια Κύπρο … αυτό θα προσπαθήσει να κάνει ο Ερντογάν, ό,τι έκανε και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, να φέρει πρόσφυγες για να αλλοιώσει τον πληθυσμό», όπως υπογράμμισε.

Τέλος, σχολιάζοντας την απάντηση Γεωργιάδη περί «ιδιωτικού ζητήματος» που δεν προτίθεται να στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την πιθανότητα η απόκτηση της Nova από τον Β. Μαρινάκη να αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου την χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερη… βαλκανικού τύπου: σκληρά νεοφιλελεύθερη στις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση του Δημοσίου, αλλά σταματά στα θέματα ανταγωνισμού, όπου βλέπουμε την λογική του ελέγχου του κράτους, την στήριξη των ημετέρων και φίλων επιχειρηματιών, την παράβαση κανόνων και την καταστρατήγηση θεσμών», θυμίζοντας την «φωτογραφική και παράνομη κατάργηση» της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Προσέθεσε μάλιστα ότι «μπαίνει θέμα και για τις τράπεζες, όταν βλέπουμε τράπεζες με κόκκινα δάνεια και την προσπάθεια εξυγίανσης με μεγάλη ευκολία να κάνουν ένα κούρεμα 85%, μιλάμε για εκατομμύρια, όταν απλός κόσμος δίνει μάχη να σώσει το σπίτι του. Μπαίνει και θέμα εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδας, που έχει άποψη για πολλά. Και μπαίνει και θέμα ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να παρέμβει. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να λέει ότι το θέμα δεν αφορά την Επιτροπή και δεν πρόκειται η ίδια να ελέγξει εάν πληρούνται οι όροι ανταγωνισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL