Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Μαραθώνιος" στο δείπνο για Βαλκάνια - Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μαραθώνιος" στο δείπνο για Βαλκάνια - Τουρκία

Προσπάθειες να “σωθεί” έστω και με μια... δημιουργική διατύπωση η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας από το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατέβαλε χθες η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Μετά το κοινό μέτωπο που κράτησαν στο θέμα του Brexit, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. πέρασαν στο “κυρίως γεύμα” της συνόδου κορυφής κατά το δείπνο εργασίας, με μια μάχη για τα δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι συζητήσεις, χωρίς καμία ένδειξη για το πού ακριβώς πηγαίνει το θέμα της διεύρυνσης, αφού ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε ανυποχώρητος από την αρχική του θέση.

Αυτό που ζητάει η Γαλλία είναι να αναθεωρηθεί πλήρως η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία εντάσσονται νέες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας πως η τρέχουσα διαδικασία είναι αναποτελεσματική στην περίπτωση που οι υπό ένταξη χώρες δεν ακολουθούν ή οπισθοδρομούν σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κίνδυνος αστάθειας

Για τη μεγάλη πλειονότητα όμως των κρατών - μελών (με πρώτη τη Γερμανία), εάν η Ε.Ε. δεν “ανάψει το πράσινο φως”, ουσιαστικά αθετεί τις υποσχέσεις της προς τα Τίρανα και τα Σκόπια, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, στόχος των εν λόγω κρατών ήταν να υπάρξει τουλάχιστον μία διατύπωση στα συμπεράσματα της συνόδου που θα δίνει προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2020, με παράλληλη αποδοχή του γαλλικού αιτήματος για αλλαγή της διαδικασίας.

Η φινλανδική προεδρία είχε θέσει -ως συμβιβαστική πρόταση- το ζήτημα της αποσύνδεσης των δύο κρατών, έτσι ώστε να προχωρήσει τουλάχιστον η Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, ούτε κι αυτό έδειχνε να περνάει.

Δεδομένη η καταδίκη της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία -που επίσης βρισκόταν στην ατζέντα του δείπνου εργασίας-, θεωρείται δεδομένο πως οι ηγέτες αποδέχονται τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών στις αρχές τις εβδομάδας αφενός για την καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης στη βορειοανατολική Συρία και αφετέρου για τη λήψη περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πτυχή της συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα ήθελαν να σταλεί ένα πιο φιλόδοξο μήνυμα, που να αφορά ενδεχομένως τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί, προκειμένου να αναπτερωθούν οι ελπίδες για μείωση των ροών.

Σήμερα το δημοσιονομικό πλαίσιο

Σήμερα στο μενού των ηγετών μπαίνει ακόμα ένα θέμα που διχάζει τους 27, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027. Η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας (η οποία απορρίφθηκε βέβαια σε επίπεδο υπουργών) προβλέπει προϋπολογισμό ύψους 1,03% - 1,08% του κοινοτικού ΑΕΠ (ή 1,05 - 1,1 τρισ. ευρώ), δηλαδή ακόμα χαμηλότερα από την πρόταση της Επιτροπής (1,14%). Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα συμβιβασμός ως προς το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για το επόμενο βήμα, την κατανομή των κονδυλίων μεταξύ διαφόρων τομέων πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL