Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Π.Σκουρλέτης: Κάθε άρθρο του αναπτυξιακού ν/σ κι ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο προς ημέτερους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σκουρλέτης: Κάθε άρθρο του αναπτυξιακού ν/σ κι ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο προς ημέτερους (Video)

«Πέρα από την συνέπεια σε έναν ανορθόδοξο τρόπο νομοθέτησης, μια και τα άρθρα πολλαπλασιάζονται χωρίς να έχουν μπει στην βάσανο της διαβούλευσης -να δούμε τι μας περιμένει μέχρι τέλους- εκείνο το οποίο αναδύεται ως λογική από το παρόν νομοσχέδιο είναι μία πολύ, μα πολύ παλιά λογική. Τίποτα το καινούργιο από μια καινούργια κυβέρνηση. Ουσιαστικά ανατρέχει σε ξεπερασμένες συνταγές γύρω από το θέμα της ανάπτυξης, χωρίς να συνιστά και μία ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από τα θέματα αυτά. Θέλω, όμως, να γίνω πιο συγκεκριμένος», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».  https://www.youtube.com/embed/uWMVkg3fW2g

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα αναφερθώ στις ρυθμίσεις που αφορούν τους ΟΤΑ. Γνωρίζω την εμμονή σας στο να παραδώσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα κρίσιμους τομείς, βασικούς τομείς της λειτουργίας των ΟΤΑ και αναφέρομαι στις υπηρεσίες καθαριότητας. Το επιχειρήσατε με διάφορους τρόπους και ως αντιπολίτευση, όταν εμείς με συγκεκριμένα μέτρα θωρακίσαμε αυτές τις υπηρεσίες κάνοντας τον μεγάλο διαγωνισμό για 8.500 θέσεις εργασίας. Άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην καθαριότητα. Ερχόσαστε τώρα και καταργείτε  το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και ό,τι αυτό απέτρεπε. Δηλαδή, να παραδοθούν κάποια τμήματα αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες. Καταργείτε και την προϋπόθεση που προηγουμένως υπήρχε, με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων -όχι των παρόντων, αλλά του συνόλου των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων- και δεύτερον, αφού προηγουμένως έπρεπε να αποδείξουν οι δήμοι ότι δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα. Για ποιο λόγο το κάνετε αυτό; Ποιους θέλετε να εξυπηρετήσετε;»

Επιπλέον, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «προφανώς το κάνετε διότι θέλετε να εισαγάγετε μια διαφορετική λογική στη λειτουργία των δήμων. Θέλετε να εισαγάγετε την λογική του κέρδους σε μια ανταποδοτική σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στους ΟΤΑ και στους πολίτες, που πληρώνουν κάθε μήνα τα δημοτικά, τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό. Να τη μετατρέψετε σε μία σχέση κέρδους, αγοραπωλησίας».

«Τι θα γίνει όμως με αυτούς που ήδη εργάζονται; Μήπως θα ξαναδούμε σκηνές σαν και αυτές όταν ήσασταν παλαιότερα - και ο σημερινός πρωθυπουργός-  στην κυβέρνηση, της διαθεσιμότητας υπαλλήλων; Θα ξαναδούμε σκηνές σχολικών φυλάκων; Θα ξαναδούμε σκηνές διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας; Θα καταργηθούν οργανικές θέσεις; Διότι εκεί οδηγούν αυτά τα μέτρα. Αυτός ο ασκός που ανοίγετε σήμερα, εκεί οδηγεί. Βεβαίως, έχετε κάνει και μία σειρά άλλες αλλαγές στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Κατακρεουργείτε την απλή αναλογική, όχι μόνο διότι διαφωνείτε με την πιστή αποτύπωση των πραγματικών λαϊκών συσχετισμών, αλλά διότι θέλετε να δημιουργήσετε συνθήκες αδιαφάνειας. Πόσο ταιριάζουν, τελικά, τα μέτρα που σήμερα εισαγάγετε με την λογική που ψηφίσατε πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές. Που τι είναι ουσιαστικά;» σημείωσε ο Π.Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «η δυνατότητα στους εν ενεργεία δημάρχους, κάτω από συνθήκες αδιαφάνειας, να παίρνουν διάφορα μέτρα. Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία, έρχεται και μία ρύθμιση η οποία λέει ότι αποφάσεις που ο δήμαρχος τις έπαιρνε δια περιφοράς, δεν συγκαλούσε τα Δημοτικά Συμβούλια, πλαστογραφώντας πολλές φορές την υπογραφή των δημοτικών συμβούλων, νομιμοποιούνται. Τι είστε εσείς πια; Τι πάτε να κάνετε; Κανένας σεβασμός στη νομιμότητα, κανένας σεβασμός απέναντι στους πολίτες; Μόλις πριν από λίγους μήνες ψηφίσανε για νέες δημοτικές Αρχές, για νέες αιρετές Αρχές. Και έρχεστε ανερυθρίαστα εδώ πέρα, κάποιον προσκείμενο σε εσάς δήμαρχο να τον αθωώσετε με τέτοιου είδους διατάξεις. 

Ο ίδιος υπογράμμισε δε ότι «στον τομέα των εργαζομένων βλέπουμε ότι προωθείτε ένα νέο εργασιακό μνημόνιο. Περί αυτού πρόκειται. Όσο για το περιβάλλον, του επιφυλάσσετε μια φοβερή μεταχείριση. Έχετε προηγουμένως συρρικνώσει, ακυρώσει την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος που ήταν μια ξεχωριστή υπηρεσία, με πολύ συγκεκριμένο και αποδοτικό έργο και ουσιαστικά τώρα έρχεστε να ολοκληρώσετε αυτήν την αντιπεριβαλλοντική πολιτική σας λέγοντας ότι, άκουσον – άκουσον, ούτε καν ο υπουργός Περιβάλλοντος, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης, εάν μέσα σε συγκεκριμένες μέρες υπάρχει κάποιο θέμα και δεν υπάρχει μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα παίρνει μόνος του την απόφαση. Θα είναι αυτός ο οποίος θα μοιράζει περιβαλλοντικές άδειες».

«Την ίδια στιγμή κατακερματίζετε τα τοπικά χωρικά σχέδια, βάζοντας όχι τη λογική ενός ενιαίου τοπικού σχεδιασμού, αλλά –όπως λέτε- με βάση τα καποδιστριακά όρια, των προηγούμενων μνημονίων. 

» Όλα αυτά συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο όπου στην κυριολεξία κάθε άρθρο του είναι ένα άρθρο ενός ανεξόφλητου γραμματίου προς ημέτερους. Είναι μία πρόταση κομμένη και ραμμένη, όχι στην υπηρεσία των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, όχι εγγεγραμμένη σε μια λογική νέας ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, αλλά με μια λογική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων. Πραγματικά, πολύ γρήγορα βλέπω ότι αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο μιας νέας κυβέρνησης η οποία, όμως, μυρίζει πολύ, έχει μία αποφορά από το παρελθόν, μιας λογικής που μας οδήγησε στην κρίση και χρεοκόπησε την χώρα» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL