Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Με συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο - ... ενώ στο εσωτερικό το βαφτίζει "μεταναστευτικό"... *Ανακάλυψε την ανάγκη "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" / O Μητσοτάκης... "εξωτερικού" αναγνωρίζει "προσφυγικό πρόβλημα"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο - ... ενώ στο εσωτερικό το βαφτίζει "μεταναστευτικό"... *Ανακάλυψε την ανάγκη "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" / O Μητσοτάκης... "εξωτερικού" αναγνωρίζει "προσφυγικό πρόβλημα"!

Εκτενείς αναφορές “στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα” πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, “αδειάζοντας” τον Κυριάκο Μητσοτάκη... εσωτερικού, που ισχυρίζεται ότι “το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό”! “Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος” επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Υπογράμμισε δε ότι το θέμα του επιμερισμού των ευθυνών θα το θέσει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, θεωρώντας “απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα”. Ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης, έδωσε έμφαση “στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας”. Σ’ αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι “δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ως “προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία”, χωρίς να επεκταθεί στο πλέγμα των κυβερνητικών μέτρων που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Αναφέρθηκε δε “σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε δε ότι “η Ε.Ε. έχει υπάρξει γενναιόδωρη με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα”. Με αφορμή δε τις απειλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν περί “διοχέτευσης 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη”, υποστήριξε “πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές”, αλλά παράλληλα “πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος”. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί δε την τουρκική εισβολή στη Συρία “ακόμα έναν παράγοντα αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

"Ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης"

Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών της “γαλάζιας” διακυβέρνησης, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης». «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» συμπλήρωσε δε στον απόηχο των επιφυλάξεων διεθνών οργανισμών για τη δυνατότητα επίτευξης ρυθμού ανάπτυξης 2,8% το 2020, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL