Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Δίκη Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης: / Ηλίας Κασιδιάρης: Εμείς σηκώνουμε και χέρι καμιά φορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης: / Ηλίας Κασιδιάρης: Εμείς σηκώνουμε και χέρι καμιά φορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Από νωρίς το πρωί χθες στο Εφετείο ήταν προφανές ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε σκοπό η απολογία του να μην μοιάζει με καμία άλλη. Έτσι η είσοδός του στον χώρο δεν ήταν μοναχική. Για πρώτη φορά τα τελευταία αυτά χρόνια μια κουστωδία περίπου 40 χρυσαυγιτών συνόδεψε στη δικαστική αίθουσα και κατέλαβε τις θέσεις του κοινού που προορίζονταν για τους υποστηρικτές της Χ.Α., οι οποίες παρέμεναν σταθερά άδειες καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλαση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων της ναζιστικής οργάνωσης.

Έπειτα ο ίδιος έκανε μια αρκετά εμφανή προσπάθεια να δώσει βάρος στην παρουσία του. Στομφώδης στο ύφος του, αποπειράθηκε να εκφωνήσει κάποιου τύπου πολιτική διακήρυξη πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις της έδρας και ανακάτεψε σε αυτήν και διάφορους τύπους καθαρεύουσας, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις με τρόπο που θα έλεγε κανείς ότι είχε ξεπατικώσει από παλαιότερες απολογίες, συνήθως μελών ένοπλων οργανώσεων.

Η πρώτη όταν ρωτήθηκε επίμονα για τις πολύμορφες σχέσεις του με τον ναζισμό (υμνητικά άρθρα για τον Χίτλερ, χαιρετισμοί, τατουάζ) και η δεύτερη όταν του έγινε ερώτηση από τον αναπληρωτή εισαγγελέα Στέλιο Κωσταρέλλο. Σε ό,τι αφορά την αγάπη του για τον ναζισμό, ο Κασιδιάρης επικαλέστηκε τα… ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών (sic). Όσο για τον αναπληρωτή εισαγγελέα, ο πάλαι ποτέ εκπρόσωπος Τύπου και golden boy της Χρυσής Αυγής τον χαρακτήρισε φίλο του εισαγγελέα Ντογιάκου και μέρος της «συνωμοσίας» ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Το πληροφορήθηκε αργά

Όταν όμως έφτασε στην ουσία των υποθέσεων, ο Κασιδιάρης δεν είχε να πει κάτι πιο έξυπνο από αυτά που είπαν οι υπόλοιποι πρώην «βουλευτές» στις απολογίες τους. Πληροφορήθηκε και αυτός «αργά την επόμενη μέρα» ότι ο Ρουπακιάς είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή -έτσι δικαιολόγησε ότι στις πρώτες του δηλώσεις ως εκπρόσωπος Τύπου βεβαίωνε πως δεν υπάρχει τέτοια- ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας ήταν παρεξηγήσεις και «ρητορικά σχήματα».

Όταν είπε ότι η Χ.Α. «θα κάνει τη Βουλή Άγιο Παντελεήμονα», εννοούσε ότι θα θέσει εκεί τα προβλήματα του λαού. Όταν σε εγκαίνια γραφείων είπε «εμείς σηκώνουμε και χέρι καμιά φορά», εννοούσε ότι δεν πρέπει να γίνεται. Όταν είπε «τώρα έχουμε και άδεια οπλοφορίας», στα Χανιά, το έκανε για να προτρέψει τους Κρητικούς να βγάλουν και αυτοί άδειες και να μην... οπλοφορούν παράνομα.

Όσο για το πογκρόμ της Βικτώριας, τον Μάιο του 2011, αυτό το χαρακτήρισε «αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση», ενώ σχολιάζοντας άρθρο του, στο οποίο έγραφε ότι αυτή η αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση ήταν οργανωμένη από τη Χ.Α., απάντησε ότι «αν του ζητούσαν κάποια οργανωτική βοήθεια, την έδινε».

Μέλη σε κρίση...

Ακόμα λιγότερο πειστικός ήταν στο περιβόητο ζήτημα των μελών. Ο ίδιος, υποστήριξε, εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2000, όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο, και έγινε μέλος δύο χρόνια μετά «λόγω τακτικής παρουσίας». Όταν όμως κατανόησε ότι αυτό σημαίνει πως υπάρχει διαδικασία εγγραφής μελών, είπε ότι αυτό σταμάτησε το 2011 λόγω αθρόας προέλευσης, οπότε ξεκίνησε ανανέωση των μητρώων, την οποίαν όμως διέκοψαν οι… διώξεις.

«Και τώρα που μιλάμε, πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της Χ.Α.;» ρώτησε η πρόεδρος και τότε ο φέρελπις ναζιστής απάντησε πως «τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πάλι πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον τρόπο», αρχίζοντας να θυμίζει επικίνδυνα τον συμπαθή αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Ο Κασιδιάρης ξόδεψε αρκετό χρόνο για να περιγράψει πώς λύνει και δένει τα όπλα του και κατέληξε λέγοντας ότι ανεξάρτητα από εγκλήματα που έχουν τελεστεί από «υποστηρικτές, μέλη ή και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν μπορεί να κατηγορηθεί όλο το κόμμα γι’ αυτό», κάνοντας σαφές ότι το βασικό πρόβλημα των ναζιστών είναι να απαλλαχθεί η οργάνωση ως τέτοια, ώστε να βγουν από την οικονομική τους ασφυξία.

Στο τέλος της ημέρας, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Κασιδιάρη να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μια αρχηγική εφεδρεία του φασισμού, μάλλον κατά τη χθεσινή μέρα η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση της Ακροδεξιάς στην Αθήνα ήταν οι εκκενώσεις προσφυγικών καταλήψεων από την κυβέρνηση και όχι η αποτυχημένα στομφώδης ομιλία του χρυσαυγίτη δημοτικού συμβούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL