Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Αναζητούν συνταγματική ρύθμιση για τους απόδημους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητούν συνταγματική ρύθμιση για τους απόδημους

Την αναβολή της (προγραμματισμένης για σήμερα) συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος που αφορά το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες αποφάσισε η Επιτροπή Αναθεώρησης στη Βουλή. Την πρόταση υπέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία διά του προέδρου της Επιτροπής Ευριπίδη Στυλιανίδη και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι η ρύθμιση που φέρνει η Ν.Δ. αφορά τουλάχιστον 3.700.000 ψηφοφόρους! Συγκεκριμένα, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο μιας δίκης που ξεκίνησε το 2007, υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου υπολόγιζε τότε, πριν από την κρίση, τον αριθμό των Ελλήνων στο εξωτερικό που έχουν δυνατότητα να ψηφίσουν σε 3.700.000. Και ακούμε τώρα στη συζήτηση που ξεκινά -και εκεί είναι ένα από τα fake news που αναφέρθηκα- ότι τάχα ο αριθμός είναι μόνο 350.000».

ΚΚΕ: "Οι όροι να μπουν στο νέο σύνταγμα"

Υπογραμμίζεται ότι τώρα και το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών να μπει στην αναθεώρηση του συντάγματος. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας σημείωσε χθες σε δήλωσή του πως «προτείναμε αυτή η πρόταση να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης».

Υπενθυμίζεται ότι η «Αυγή» έγραψε την Τρίτη ότι οι όροι που θέτει το ΚΚΕ (αυτοπρόσωπη παρουσία για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σε πρεσβείες και προξενεία, ύπαρξη οικονομικών δεσμών και φορολογικών υποχρεώσεων, ανώτατο χρονικό όριο απουσίας ενδεικτικά τα 30 χρόνια) αν δεν μπουν στο σύνταγμα θα θεωρηθούν αντισυνταγματικοί από τα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να ισχύσει ο νόμος για την ψήφο των ομογενών χωρίς να μπαίνουν προϋποθέσεις.

"Όλα στο φως"

«Με καλό μάτι βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ το ξεκίνημα του δημόσιου διαλόγου για να βρεθεί λύση στο θέμα των απόδημων Ελλήνων, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται με όρους διαφάνειας και δεν θα στηρίζεται σε fake news» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος και τόνισε: «Όλα στο φως. Τίποτα σε κρυφούς διαδρόμους και σε αντικάμερες! Δεν φοβόμαστε τον διάλογο και θέλουμε να δούμε ποιοι τον φοβούνται. Θέλουμε να δούμε ποιοι θέλουν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ανοιχτά στον λαό και ποιοι δεν θέλουν. Πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι, και η Ν.Δ. Γιατί διαφορετικά θα αποδείξει σε όλους αυτό που εγώ φοβάμαι ότι δεν θέλει να λύσει το ζήτημα της ψήφου των συμπολιτών μας στο εξωτερικό, αλλά να εξυπηρετήσει άλλες ατζέντες».

Η εξήγηση Γεραπετρίτη

«Η κυβέρνηση προσέρχεται στον δημόσιο διάλογο με εντελώς ανοιχτό πνεύμα και με τη γνήσια διάθεση να γίνουν αναγκαίες συνεννοήσεις και να βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις που θα απηχούν τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων» είπε ο Γ. Γεραπετρίτης. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης δεν πρέπει να προκαταλάβει τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων που έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και συνεχίζεται σε επίπεδο εκπροσώπων κομμάτων.

«Ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τους εκτός επικράτειας εκλογείς. Η μετάθεση του χρόνου έχει στόχο να δώσει το έρεισμα να έχουμε μια εξαιρετικά συναινετική λύση γιατί η ψήφος των αποδήμων ζητεί ευρύτερη συναίνεση» ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η σκέψη της κυβέρνησης για αναβολή είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος που γίνεται είναι υποκριτικός. Παράλληλα, στηρίζεται αποκλειστικά στον σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων και όχι στη λογική της υπονόμευσης της διαβούλευσης που γίνεται».

Θετικός στην αναβολή ο Α. Λοβέρδος

Υπέρ της αναβολής τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος. Εκτίμησε ότι διαμορφώνεται συναινετικό κλίμα, αλλά επέκρινε τη Ν.Δ. λέγοντας ότι δεν πρέπει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

ΚΚΕ: Συνέχεια της συζήτησης

Τη συνέχιση της συζήτησης αντιπρότεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, σημειώνοντας ότι αν προκύψουν νέα δεδομένα από τον διάλογο, μπορεί να γίνει άλλη μια συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση.

«Δεν θα γίνει τίποτα αν δεν το κουβεντιάσουμε σήμερα, αλλά σε δύο εβδομάδες» είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας. "Δεν πρέπει να περιορίζεται ο δημόσιος διάλογος" σημείωσε από το ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL