Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Έκθεση της Κομισιόν / Έκθεση της Κομισιόν: Έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά θέλει η Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση της Κομισιόν / Έκθεση της Κομισιόν: Έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά θέλει η Ε.Ε.

Tην ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση για το μεταναστευτικό που δημοσιεύθηκε χθες ενόψει και της σημερινής συνόδου κορυφής. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί -πιθανότατα- στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τουρκία, καθώς η αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά έχει προκαλέσει την ανησυχία των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Frontex: 16% αύξηση τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινά στοιχεία της Frontex, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν περισσότερες από 11.500 αφίξεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου (+16% σε σχέση με τον Αύγουστο). Συνολικά, για τους εννιά μήνες του 2019 παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 22%, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 50.600.

“Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής υποδοχής και νέων μέτρων για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων ζορίζει περαιτέρω το ήδη πιεσμένο σύστημα. Ενώ η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθεί να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία” αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των επιστροφών στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης”.

Θετικός ο Δ. Αβραμόπουλος

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και στις συναντήσεις που είχε εκεί για το εν λόγω ζήτημα. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα είχαν πάρει τον δρόμο τους εάν είχαν λειτουργήσει ταχύτερα αυτές οι διαδικασίες” σημείωσε ο επίτροπος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από “ξεκάθαρες πρωτοβουλίες”, συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που “θα δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση”. Όπως είπε, εάν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα “όσων δικαιούνται άσυλο και αυτών που δεν δικαιούνται, όσων είναι πρόσφυγες και αυτών που θα επιστραφούν, η κατάσταση θα βελτιωθεί”. “Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να δοθεί τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα” κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει την πρόσφατη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στο εν λόγω θέμα, ο επίτροπος χαρακτήρισε σωστή την πρωτοβουλία και σημείωσε πως η Επιτροπή στηρίζει και τις τρεις χώρες “επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL