Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΑΜΠΕ

Ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. - Ικανοποίηση σε Λευκωσία και Αθήνα για την "πολιτική απόφαση" - Θετικά υποδέχθηκε η Φ. Μογκερίνι την ενιαία στάση. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία

Την απόφαση για επιβολή κυρώσεων προς άτομα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπερασμάτα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., “το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος - πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο”.

"Ξεκάθαρο μήνυμα"

Την ομόφωνη απόφαση των κρατών - μελών της Ε.Ε. χαιρέτισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας. “Η Ε.Ε., με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες” επισήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας “ικανοποίηση” για το αποτέλεσμα, “που ενισχύει την προσπάθεια για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας".

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι χθες το Συμβούλιο “πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά”.

“Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό. Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και, όταν η Τουρκία το παραβαίνει, οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλαβαίνουν όλοι πώς οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη” κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

Ικανοποίηση Μογκερίνι

Τέλος, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε χθες ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι ελήφθη η “πολιτική απόφαση” για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δηλώνοντας ικανοποίηση για την “ενιαία” στάση όλων των κρατών - μελών.

Δείτε όλα τα σχόλια