Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Μπρα-ντε-φερ Μιχαλολιάκου - Λαγού μπροστά στις καταδίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρα-ντε-φερ Μιχαλολιάκου - Λαγού μπροστά στις καταδίκες

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μόλις τελείωσε η μάλλον αδιάφορη απολογία του πρώην βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Πολύβιου Ζησιμόπουλου, οι συνήγοροι του Γιάννη Λαγού ζήτησαν τον λόγο. Ο πελάτης τους, είπαν, είχε μια βαρυσήμαντη ομιλία στις 24 Οκτωβρίου με θέμα την ανάγκη διαγραφής (sic) της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εδώ καλά, είχαμε άλλωστε αρχίσει να ανησυχούμε αν έχει μείνει κανείς να ζητάει την κατάργηση της Συμφωνίας. Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πως ο Γιάννης Λαγός είναι λίγο αργός. Όταν έχει ομιλίες, χρειάζεται δύο μέρες τουλάχιστον να προετοιμαστεί και άλλες δύο για να επανέλθει μετά στην πρότερη κατάσταση. Έτσι, οι συνήγοροί του ζήτησαν να μεταφερθεί η απολογία του για τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά από αυτήν του Μιχαλολιάκου και μετά από το προγραμματισμένο τέλος της διαδικασίας των απολογιών. Η έδρα δεν το συζήτησε και, όπως έμοιαζε το κλίμα μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, δεν θα το συζητούσαν εύκολα ούτε και οι δικηγόροι του Μιχαλολιάκου.

Ποιος θα καταθέσει τελευταίος

Τελικά, η έδρα βρήκε μια μέση λύση. Ακύρωσε τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου και στη θέση της πρόσθεσε μια συνεδρίαση την 31η του μήνα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η τελευταία θα δοθεί στον Νίκο Μιχαλολιάκο και η αμέσως προηγούμενη (30 Οκτωβρίου) στον Γιάννη Λαγό. Ο ανεξαρτητοποιημένος «ευρωβουλευτής» δεν θα μιλήσει τελευταίος, όπως επιθυμούσε, αλλά τουλάχιστον θα απολογηθεί μετά τον Νίκο Μίχο, ο οποίος είχε φροντίσει να ανεξαρτητοποιηθεί νωρίτερα και αναμένεται να τον χρεώσει με διάφορα αμαρτήματα.

Ολοένα και περισσότερο, η δίκη της Χρυσής Αυγής δείχνει να έχει ως τελευταίο διακύβευμα το μπρα-ντε-φερ του Λαγού με τον Μιχαλολιάκο, σχετικά με το ποιος θα φορτωθεί στους ώμους του το μεγαλύτερο βάρος των εγκλημάτων της ναζιστικής οργάνωσης, της οποίας η συνολική καταδίκη μοιάζει να είναι πλέον δεδομένη. Την εβδομάδα που πέρασε, ο παραδοσιακός «φύρερ» του ελληνικού ναζισμού κέρδισε κάποια σημεία στην πάλη με τον άλλοτε αρχιμπράβο του. Πρώτα με την κατάθεση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, άλλοτε βουλευτή Λάρισας, που πήδηξε από το καράβι τον Μάρτιο του 2014, ο οποίος βεβαίωσε ότι ο Μιχαλολιάκος δεν ήθελε να ανοίγουν γραφεία της Χ.Α. στην περιφέρεια γιατί φοβόταν ότι θα μπουν σε αυτά «ανεξέλεγκτα στοιχεία», σε αντίθεση με τον Λαγό, ο οποίος επέμενε στην ανάγκη δημιουργίας γραφείων σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα αφήγημα που βολεύει τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος, έχοντας τον τελευταίο λόγο, θεωρείται απίθανο να μην υποστηρίξει ότι είχε αναθέσει στον Λαγό τη διαχείριση των οργανωτικών ζητημάτων -και ειδικά τις τοπικές του Πειραιά- και αυτός δημιούργησε εν αγνοία του ίδιου μη ελεγχόμενα στέκια δολοφόνων.

Νίκη στα σημεία

Αυτή τη μικρή νίκη του φύρερ έναντι του μπράβου στα σημεία επιβεβαίωσαν και οι απολογίες δύο εκ των βασικότερων συνεργατών του Λαγού στη νέα κίνηση που ετοιμάζει, του Γ. Γερμενή ή αλλιώς «Καιάδα», στις αρχές της εβδομάδας, και του Π. Ηλιόπουλου την Παρασκευή. Αμφότεροι απέτυχαν να συγκροτήσουν έναν συνεκτικό λόγο που να τείνει να απαλλάξει τους ίδιους και τον νέο αρχηγό τους έναντι του παλαιού, ανεξάρτητα αν ο πρώτος το έκανε καταφεύγοντας σε μια σειρά από αστειότητες που εκνεύρισαν την έδρα, ενώ ο δεύτερος κατόρθωσε να έχει μια πιο υποφερτή παρουσία στην απολογία του. Οι θέσεις του κινήθηκαν γύρω από το κλασικό μοτίβο της πολιτικής δίωξης, της απουσίας αποδεικτικών στοιχείων για την προσωπική τους εμπλοκή σε γεγονότα (δεν κατηγορούνται όμως γι’ αυτό) και την επίμονη άρνησή τους να αποδεχτούν ως υπαρκτά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και για τα οποία υπάρχει οπτικό και ακουστικό υλικό. Κάτι άλλωστε που δεν παρέλειψε να επισημάνει η έδρα σε αρκετές περιπτώσεις.

Η ουσιαστική προσχώρηση της έδρας στην άποψη ότι ο ναζισμός αποτελεί επί της αρχής εγκληματική ιδεολογία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους χρυσαυγίτες, που αμήχανα προσπαθούν να απαρνηθούν κάθε σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Ο Γερμενής έφτασε στο σημείο να φωνάζει ότι δεν μπορεί να του γίνονται ερωτήσεις για τις ιδέες του, κάνοντας τον εισαγγελέα να του υποδείξει να διαβάσει καλύτερα το κατηγορητήριο, ενώ ο Ηλιόπουλος ισχυρίστηκε ότι έκανε τατουάζ στο χέρι του τη φράση “Zeig Heil” επειδή του άρεσε η γοτθική γραμματοσειρά, χωρίς να ξέρει τι σημαίνει και ότι χαιρέτησε ναζιστικά σε συγκέντρωση στον Βόλο για «να τσιγκλίσει τους αναρχικούς και τους αριστερούς που τον έβριζαν».

Όλα αυτά μοιάζουν εντελώς ανεπαρκή για να βοηθήσουν τους πάλαι ποτέ «βουλευτές» της Χρυσής Αυγής να βγουν από την αξιοθρήνητη θέση στην οποία έχουν βρεθεί και η οποία επιδεινώνεται από τον εμφανή αιφνιδιασμό της πολιτικής της ηγεσίας και των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι πιθανότατα δεν είχαν υπολογίσει ούτε την πολιτική κατάρρευση του ναζιστικού μορφώματος ούτε την πιθανότητα να μην λειτουργεί πάντα προς όφελός τους η αμφιθυμία σχετικά με την αγάπη τους για τον ναζισμό και τη βία.

Οι απολογίες των golden boys της Χ.Α.

Έτσι, οι απολογίες των τελευταίων χρυσών παιδιών της Χ.Α. μέχρι το τελικό μπρα - ντε - φερ Λαγού - Μιχαλολιάκου, δηλαδή του Ηλία Κασιδιάρη (την Τετάρτη) και του Χρήστου Παππά, φαίνεται ότι θα έχουν μικρό δικαστικό ενδιαφέρον, καθώς είναι μάλλον απίθανο να πουν κάτι διαφορετικό από αυτά που λένε μονότονα όλοι οι υπόλοιποι «βουλευτές». Ειδικότερα ότι έμαθαν για τη δολοφονία του Φύσσα μία μέρα αργότερα και ότι στην αρχή δεν κατανόησαν πως εμπλέκεται σε αυτήν η Χ.Α., κάτι που όμως διαψεύδεται εντελώς από τα αποδεικτικά στοιχεία και τις συνομιλίες.

Αν λοιπόν για το αντιφασιστικό κίνημα το ραντεβού είναι την Τετάρτη, κατά την απολογία του Κασιδιάρη, στο νομικό πεδίο μεγαλύτερη σημασία έχουν οι απολογίες των διαφοροποιημένων από τη Χ.Α., Μίχου (κυρίως) και Μπούκουρα, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δώσουν στοιχεία για τη διαδρομή των αποφάσεων μέσα στη συμμορία. Όχι όμως και για τη διαπλοκή της με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, στην οποία εμπλέκονται και οι ίδιοι.

Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το επόμενο καθήκον του αντιφασιστικού κινήματος. Με τον ναζισμό πολιτικά νεκρό για μία ακόμη φορά, έχει σημασία να ανοίξει μια συζήτηση που θα αναζητήσει τι γέννησε τη διόγκωσή του στην ελληνική κοινωνία, ποιοι και πώς ωφελήθηκαν από αυτήν και ακόμα τι αφήνει πίσω της στις συνειδήσεις, τον τρόπο άσκησης της πολιτικής και την κανονικοποίηση αντιλήψεων που κάποτε, όχι πολύ μακριά από σήμερα, είχαν αποβληθεί από την καθημερινή συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL