Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ευκλ. Τσακαλώτος: “Θαρραλέες” υποθέσεις για τον προϋπολογισμό - Η Ν.Δ. έλεγε δωράκι το κοινωνικό μέρισμα (Video)

«Η εμπειρία από όλες τις δεξιές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχει δείξει ότι κάνουν προϋπολογισμό που ξέρουν ότι δε θα τους βγει και στο τέλος κόβουν κοινωνικές δαπάνες»

Με βρετανικό χιούμορ απαντά στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι βασίζεται σε "θαρραλέες υποθέσεις", ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα «βγει».

«Αν υποθέσεις ότι θα πάρεις 600 εκατ. από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αν υποθέσεις ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,8% και όχι αυτό που λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ότι θα είναι γύρω στο 2% και αν κάνεις και άλλες τρεις υποθέσεις, τότε μπορεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1.

Το θέμα όμως είναι, όπως είναι, κατά πόσο θα βγει στην πράξη. «Η εμπειρία από όλες τις δεξιές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχει δείξει ότι κάνουν προϋπολογισμό που ξέρουν ότι δε θα τους βγει και στο τέλος κόβουν κοινωνικές δαπάνες. Αυτό έκαναν ο Τραμπ και οι δεξιές κυβερνήσεις σε Βρετανία και Γαλλία» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αν δε βγει ο προϋπολογισμός, ποιος θα τον πληρώσει; Πρόκειται για υποθέσεις που μου φαίνονται θαρραλέες».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση ήταν μικρότερα των προηγουμένων κυβερνήσεων, αλλά τόνισε ότι είχε μία στρατηγική μείωσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να κάνει επιπλέον 1,8 δισ. θετικά μέτρα αν είχε ακολουθήσει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% από το 2020, δίνοντας στους πιστωτές από το «μαξιλάρι». Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, μιλούσε για δωράκια και φιλοδωρήματα, λέγοντας ότι αυτά χρειάζονται.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα, κάτι που ωστόσο δεν ήταν εύκολο καθώς τα τρία χρόνια διακυβέρνησης η χώρα ήταν μέσα στα μνημόνια. «Ο κόσμος κρίνει όχι με τη βελτίωση σε 2-3 χρόνια αλλά σε σχέση με τις ανάγκες που έχει τώρα και πώς αυτές εξυπηρετούνται. Οι ανάγκες των πολλών είναι ακόμα πολύ μεγάλες για να ικανοποιηθούν, παρόλο που έγιναν πράγματα» σημείωσε, εξηγώντας τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

«Επιλογή μας ήταν να αρχίσουμε με την ανθρωπιστική κρίση γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κοινωνική αριστερά που όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση δεν ξεκινάει από αυτό» τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις