Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επικοινωνιακές ασκήσεις συναίνεσης με "απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνιακές ασκήσεις συναίνεσης με "απομόνωση ΣΥΡΙΖΑ"

Εικόνα ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επιχείρησε να φιλοτεχνήσει το Μέγαρο Μαξίμου παρακάμπτοντας τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. “Φάνηκε ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης” ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ ο Περισσός θα ξεκαθαρίσει τη θέση του όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

“Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου” επεσήμαιναν κυβερνητικές πηγές επιδιώκοντας να παρουσιάσουν εκτός... συναινετικού κάδρου τον ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας” σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας με υποκριτικό τρόπο να παρουσιάσει διαλλακτικό προφίλ, διαμηνύει ότι “η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις”.

Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ότι “το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε έναν μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία”. Το Μαξίμου, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε κατασυκοφαντήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “αντισυνταγματική” και “προσβλητική”, επισημαίνει ότι “στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών”.

Κατέληξε δε με την επισήμανση ότι “οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες” και -πετώντας το μπαλάκι προς τα κόμματα που διατυπώνουν προϋποθέσεις- συμπλήρωσε ότι “αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη’’ -φράση που παραπέμπει στην αντίστοιχη διατύπωση της Φώφης Γεννηματά...

Κάλεσμα στο Twitter

“Πολλοί συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αν πάρουν το αεροπλάνο. Και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απαγορεύουμε να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ας αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία. Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη” ανήρτησε στο Twitter -μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς- ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στους όρους που θέτει το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης από τον χθεσινό κύκλο επαφών του πρωθυπουργού ήταν -με το βλέμμα στον στόχο διασφάλισης 200 ψήφων που απαιτεί το νομοσχέδιο- να αποσπάσει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο σκέλος της προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. “Αυτή η εικόνα αναδείκνυε κλίμα απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ” ισχυρίζονταν, σε μικροκομματικούς τόνους, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τρεις όρους έθεσε ο Δ. Κουτσούμπας

Να έχουν ενεργό ΑΦΜ, να απουσιάζουν 30 χρόνια, να ψηφίζουν σε κάλπη στις πρεσβείες

“Πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, με συγκεκριμένα όμως κριτήρια” δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως καταρχήν “οι απόδημοι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δεν θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα”.

“Δεύτερο σοβαρό κριτήριο”, είπε ο Δ. Κουτσούμπας “είναι το εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα ο ψηφοφόρος”. Όπως είπε, “δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν από εκατό χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα”.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ όρισε ως τρίτο στοιχείο “το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου” αποκλείοντας “την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα”, καθώς “πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα”. Ζήτησε δε “να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων για να ψηφίζουν”.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως “φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος”. Πρόκειται για αναφορά που σπεύδει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους.

Βαρουφάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπολίτευση στον... ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτώμενος “ποιος κυνικός πολιτικός και παρανοϊκός εγκέφαλος πρότεινε να μην προσμετρώνται οι ψήφοι των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα;”. Ο επικεφαλής του ΜέΡα25 επίσης απέκλεισε την “επιστολική ψήφο” ζητώντας “να ψηφίζουν οι ομογενείς σε πρεσβείες - προξενεία”.

"Ναι" Βελόπουλου

Τέλος, θετικός χωρίς όρους στην ψήφο των ομογενών δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL