Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σ.Βαρδάκης: Βασικός μοχλός υλοποίησης του κράτους πρόνοιας ο ΟΠΕΚΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Βαρδάκης: Βασικός μοχλός υλοποίησης του κράτους πρόνοιας ο ΟΠΕΚΑ

Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την ακρόαση της προτεινόμενης, για διορισμό στη θέση της Διοικητού του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), κας Ξένιας Παπασταύρου και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Ο Σ.Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η ίδρυση και λειτουργία του ΟΠΕΚΑ αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο να βελτιωθούν περισσότερο οι δομές και οι παροχές του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πρόσβαση καθημερινά με ευκολία σε παροχές και να αποκτήσουν ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με το κράτος.

«Σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Και επιτέλους κατέστη σαφές ποια επιδόματα και παροχές δικαιούται ο καθένας και πότε ακριβώς θα πιστώνονται. Ο ΟΠΕΚΑ, λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης των προνοιακών πολιτικών του κράτους και ως Ενιαία Αρχή Πληρωμής όλων των επιδομάτων, μέσω ηλεκτρονικών μητρώων και ελέγχων και με ενιαίους όρους για όλους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ήδη μετά τους πρώτους 19 μήνες, κατά κοινή ομολογία όλων, υπήρξε μια επιτυχής έκβαση του προγράμματος, κατέβαλε τακτικές μηνιαίες πληρωμές και το σύνολο των επιδομάτων, που του είχαν ανατεθεί. Ο προϋπολογισμός το 2019 είχε φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ, όταν το 2018, ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ».

Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε την κα Παπασταύρου, να διευκρινίσει, αν σκοπεύει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΑ, «ως βασικό μοχλό υλοποίησης του κράτους κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας», και έθεσε το ερώτημα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση κάποιων προβλημάτων, που έχουν παρουσιαστεί, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επιπλέον ζήτησε να μάθει εάν η κα Παπασταύρου θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προσλήψεων 10 μονίμων υπαλλήλων πληροφορικής, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο ΟΠΕΚΑ είναι ο οργανισμός στήριξης των οικογενειών, των ευπαθών ομάδων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Είναι ο Οργανισμός που αναλαμβάνει τα επιδόματα παιδιού, τα οικογενειακά επιδόματα δηλαδή, το ΚΕΑ, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα ατόμων με αναπηρία και άλλα επιδόματα και προνομιακές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες για οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων».

Ακόμα, απευθυνόμενος στην αρμόδια υφυπουργό, κα Μηχαηλίδου,την κάλεσε να διευκρινίσει αν σκοπεύει να υλοποιήσει τις προβλέψεις προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του ΚΕΑ, το οποίο «υπήρξε μια από τις καλύτερες πρακτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της επιτροπή ΔΕΚΟ ο κ. Βαρδάκης δήλωσε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη σαφές ότι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της, ήταν η ρύθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, εκεί που για πολλά χρόνια, υπήρχε μόνο σταθερή μείωση του κοινωνικού προϋπολογισμού και καμία ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας».

«Η τραγική κατάσταση που είχε παγιωθεί από πολιτικές των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα το κοινωνικό κράτος να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Και αυτά πρέπει να αναφερθούν, για να καταλάβει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόταν το δίκτυο πρόνοιας μέχρι και το 2015», σημειώνει ο ίδιος.

«Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ούτε βέβαια υπήρξε δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια. Τα χιλιάδες ιδρύματα, οι ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά σωματεία, η πλειονότητα αυτών χωρίς καμία πιστοποίηση, είχαν αναλάβει το ένα κομμάτι της κοινωνικής προστασίας» τόνισε ο βουλέυτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και καταγραφής των επιδομάτων που χορηγούνταν δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες αντιμετώπιζαν μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω της γραφειοκρατίας και της ανυπαρξίας του κράτους».

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Για αυτό και οι παρεμβάσεις, όσο ήμασταν κυβέρνηση είχαν στόχο την πρόσβαση σε παροχές που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση σε περισσότερα μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL