Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
"Κοινός τόπος"... μόνον η νεοδημοκρατική πρόταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κοινός τόπος"... μόνον η νεοδημοκρατική πρόταση

Ταφόπλακα στην προοπτική πολιτικής συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των αυριανών συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη “γαλάζια” Κ.Ο., δήλωσε σε υποκριτικούς τόνους ότι θα προσέλθει “με διάθεση να κάνουμε τις αναγκαίες υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί κοινός τόπος”, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις, με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”...

“Θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου να βρεθεί κοινός τόπος για την ψήφο των αποδήμων” ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επιχείρησε ωστόσο να δυσφημήσει προκαταβολικά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι “λένε κάποιοι να ψηφίζουν οι απόδημοι βουλευτές αλλά όχι για πρωθυπουργό, εισηγούνται προτάσεις που είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές”. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ως συντάκτης της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταθέσει πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εξωραΐσει τις κυβερνητικές προθέσεις αλλοίωσης του εκλογικού σώματος σημειώνοντας ότι “η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων”.

Σιωπή για αντεργατικές διατάξεις

Δεν πέρασε απαρατήρητη η πρωθυπουργική σιωπή αναφορικά με τις αντεργατικές διατάξεις του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να επισημάνει ότι “οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν”, ενώ “θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως βραχίονα της οικονομικής διπλωματίας”!

Επιλεκτικές αναφορές για σχέδιο "Ηρακλής"

Παράλληλα, εγκωμίασε το σχέδιο «Ηρακλής», που “μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων”, αποσιωπώντας ότι προβλέπει την απορρόφηση 9 δισ. ευρώ από το “μαξιλάρι” ασφαλείας» των 37 δις. Ισχυρίστηκε δε ότι πλέον “οι τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον υπερφιλόδοξο στόχο ότι η “οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% το 2020 και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες” χωρίς να αναφερθεί στους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού το επόμενο έτος.

Νέο ασφαλιστικό

Συν τοις άλλοις, προανήγγειλε “το νέο ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου”. Ισχυρίστηκε ότι “δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα” αφήνοντας... στην άκρη το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του «απασφάλισε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης”, παρακάμπτοντας την έκθεση του ορκωτού λογιστή για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης (το πρώτο εξάμηνο του έτους) που ακύρωσαν τη “γαλάζια” καταστροφολογία.

Συνάντηση με Τουσκ

Επιγραμματικά επέλεξε να αναφερθεί ο πρωθυπουργός -λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ντ. Τουσκ-“στη διαχείριση του μεταναστευτικού, που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο”. Εστίασε «στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας”.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του δε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- “η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016”.

Νόμος, τάξη και λαϊκισμός

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε εκ νέου να επενδύσει στην ατζέντα της ανομίας καθώς, με το βλέμμα στο υπερδεξιό ακροατήριο, είπε ότι, «παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτηρίων που είχαν καταληφθεί”. Κατέληξε δε στον ισχυρισμό ότι “η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της” και σε λαϊκίστικους τόνους συμπλήρωσε ότι “σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL