Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Άτολμη και αμήχανη εφ' όλης της ύλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άτολμη και αμήχανη εφ' όλης της ύλης

Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που έχει βγει στον παραδοσιακό γύρο των πρωτευουσών πριν από τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, η χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα ήταν μάλλον τυπική. Η Αθήνα δεν χρειαζόταν κανενός είδους... μασάζ για τα τρία θέματα της συνόδου.

Στο θέμα του Brexit είναι εξίσου αμήχανη όσο όλες οι άλλες κοινοτικές πρωτεύουσες. Τη διεύρυνση με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Ελλάδα την επιθυμεί από το 2003, όταν έβαλε στο ευρωπαϊκό τραπέζι την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, αυτές θα συζητηθούν στο φόντο της επιχείρησης με το -αν όχι χυδαίο, τουλάχιστον σουρεαλιστικό- όνομα “Πηγή ειρήνης” που ξεκίνησε η Άγκυρα στη Βόρεια Συρία και υπό τον φόβο του προσφυγικού.

Άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να παίρνει καμία πρωτοβουλία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής - δεν φροντίζει καν να διευρύνει τους δρόμους που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και με τις τετραμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και τη συμμετοχή της στη διαδικασία του Βερολίνου. Οπότε, στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει την πεπατημένη τού... “παραβρίσκεται και χαιρετίζει”, ενώ, εφόσον ο πρόεδρος της Κύπρου ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία -αυτές που έχουν αποφασιστεί τον Ιούνιο, υπό την πίεση και του Αλέξη Τσίπρα- για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μητσοτάκης θα τον στηρίξει.

Ο Κατρούγκαλος στους Ευρωσοσιαλιστές

Την ίδια ώρα, από το Βουκουρέστι και την περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για τα Βαλκάνια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαντηθεί το αισιόδοξο μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, “μιας συμφωνίας για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου, με την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας”. Ο Κατρούγκαλος υποστήριξε επίσης ότι η πάγια θέση της χώρας μας είναι και υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας, με την αυτονόητη προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των βασικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο έναντι της ελληνικής μειονότητας, ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις γαλλικές και ολλανδικές επιφυλάξεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, φαίνεται ότι στη σύνοδο κορυφής θα δοθεί ημερομηνία και στις δύο χώρες, με διαφορετική λίστα... προαπαιτούμενων για την κάθε μία. Μικρή για την πρώτη και μεγάλη για τη δεύτερη. Κι αυτό, διότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι έτοιμη να ξεκινήσει -το μεγαλύτερό της εμπόδιο μέχρι πέρσι ήταν η εκκρεμότητα του ονόματος- ενώ η Αλβανία έχει ακόμη πολλά θεσμικά κενά, αρχής γενομένης από τη Δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL