Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία με το κυνικό έως χυδαίο όνομα “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης”. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κουρδικό λαό και τους συμμάχους του κατά του ISIS στη βόρεια Συρία, καθώς και σε ολόκληρο τον πολύπαθο συριακό λαό. Επιπλέον επισημαίνει ότι απαιτείται η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η επείγουσα ενεργοποίηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής διπλωματίας για την αποτροπή ακόμα χειρότερων εξελίξεων.

Στην ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος υπογραμμίζεται ότι η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, υπονομεύει κάθε απόπειρα ειρήνευσης στη Συρία, ενώ θα οδηγήσει όχι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά στην επανενεργοποίηση του ISIS και της τρομοκρατίας εις βάρος των δημοκρατικών δυνάμεων πλήττοντας κυρίως αμάχους και προκαλώντας ένα νέο κύμα προσφυγιάς.

Δ. Παπαδημούλης: Κυρώσεις, όχι λόγια

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνοντας ότι “η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Απειλεί με ευρύτερη ανάφλεξη”. Τονίζει δε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν μια σθεναρή στάση εναντίον αυτής της παράνομης και επικίνδυνης πρόκλησης και καταλήγει: “Απαιτούνται κυρώσεις, όχι μόνο λόγια!”.

Παρέμβαση από την Αριστερά στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Από το Στρασβούργο οι βουλευτές της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, προχώρησαν σε παρεμβάσεις τόσο προς την κυβέρνηση της Τουρκίας όσο και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ώστε να αποτραπεί στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, σε περιοχές όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων της Συρίας -στους οποίους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους- και η οποία, πέρα από παράβαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα προκαλέσει βαριές ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων, μια νέα ανθρωπιστική κρίση και νέα κύματα προσφυγιάς, ενώ θα βλάψει την οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνευσης στην πολύπαθη Συρία διακινδυνεύοντας την ειρήνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καταδίκη και από το ΚΚΕ

Τη στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία καταδίκασε και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι “η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας, που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου”. Και σημειώνει ότι “αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟϊκές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL