Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Γ.Κατρούγκαλος

Eurokinissi

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στη θέση αρχής της Ελλάδας, ήδη από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για τα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών και επισήμανε ότι «αποτελεί θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ να απαντηθεί το αισιόδοξο μήνυμα της συμφωνίας για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου με την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας». 

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι «υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας, με την αυτονόητη όμως προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των βασικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο έναντι της ελληνικής μειονότητας, ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε, την ανάγκη «ευρύτερων συμμαχιών των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ως τη μόνη λύση για την ανατροπή της κυριαρχίας των πολιτικών λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού». 

Στο πλαίσιο της διάσκεψης υπογράφτηκε Διακήρυξη που θα αποσταλεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπογράφτηκε και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας.

Σημειώνεται ότι στην διάσκεψη έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του PES Σ. Στάνισεφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Β. Ντάντσιλα, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου Μ. Σίμοβιτς και της Β. Μακεδονίας Ρ. Σεκερίνσκα και πολλοί άλλοι ηγέτες της περιοχής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις