Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η κυβέρνηση στην γραμμή της Γερμανίας - Παρελθόν η ενεργητική εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση στην γραμμή της Γερμανίας - Παρελθόν η ενεργητική εξωτερική πολιτική

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείπει την ενεργητική εξωτερική πολιτική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, και η οποία επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η εκτίμηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή διατυπώθηκε νωρίτερα σήμερα από την υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

Σχολιάζοντας την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε ιδίως σε όσα είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης για το ζήτημα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Το coupling

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ενεργητική πολιτική που ανέπτυξε η Ελλάδα και επισφραγίστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το θέμα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, που θα είναι και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη γραμμή της Γερμανίας, για coupling. Δηλαδή, για την ταυτόχρονη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας», είπε η κ. Αναγνωστόπουλου και επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρόβλημα ότι δεν διαπιστώνεται εξασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Αλβανίας.

«Για εμάς το ότι δεν βλέπουμε εξασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, αποτελεί πρόβλημα. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2018 είχαμε βάλει πέντε όρους και, ανάμεσα σε αυτούς, ήταν τα δικαιώματα της μειονότητας στον αυτοπροσδιορισμό, στην προστασία της μειονότητας και στο περιουσιακό. Είχαν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις του τότε πρωθυπουργού στα Τίρανα. Δεν βλέπουμε και δεν έχουμε δει εξειδίκευση σε αυτό το θέμα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε, για το ζήτημα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων και το coupling: «Αν μια από τις δύο χώρες δεν προχωρήσει, επειδή δεν τηρεί τις αιρεσιμότητες, τι θα γίνει με την άλλη χώρα; Όπως παραδέχθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης η Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ πιο έτοιμη από όλες τις απόψεις, πράγμα που συμμεριζόμαστε και εμείς. Γιατί θα πρέπει να τιμωρηθεί λοιπόν η Βόρεια Μακεδονία ενώ είναι υψίστης σημασίας, για την εσωτερική της συνοχή, για τα βήματα που έχει κάνει, να πάρει “πράσινο φως” για την ευρωπαϊκή της ένταξη;».

Οι τετραμερείς συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα των τετραμερών συνεργασιών που είχε ανοίξει η προηγούμενη κυβέρνηση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως με επίκεντρο τη Σερβία. «Διαπιστώνουμε ότι αυτό το κενό της μη εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας με τη Σερβία το καλύπτει η Τουρκία. Πρόσφατα πήγε ο κ. Ερντογάν στο Βελιγράδι και ο κ. Βούτσιτς είπε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές συναντήσεις», επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Οι χώρες του Νότου

Στη συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα της Μεσογειακής Πολιτικής που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις χώρες του Νότου και που αφορούσε την κοινωνική Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή. «Ιδίως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δυστυχώς, και αυτή τη φορά, διαπιστώσαμε την εμμονή της κυβέρνησης να μιλάει για μεταναστευτικό, να μη βλέπει το μείζον ζήτημα -στάση που αποδυναμώνει τη θέση μας και μέσα στην ΕΕ και στις συμμαχίες μας- και κυρίως δεν επιτρέπει συνεργασία με χώρες όπως είναι η Ιταλία», δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου και επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, έχει πάει δύο φορές στη Ρώμη, γι’ αυτό το θέμα, «κυρίως από τη στιγμή που έφυγε ο Σαλβίνι από την κυβέρνηση και άνοιξε ο δρόμος για μια πραγματική συνεργασία».

«Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλάει για άξονα Βουλγαρίας-Κύπρου-Ελλάδας και να αφήνει το σημαντικότερο άξονα, τις μεσογειακές χώρες, που εκεί έχουμε τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από τη θάλασσα. Αυτό για εμάς και η εμμονή ότι είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό το πρόβλημα, οδηγεί στην αποδυνάμωση της χώρας», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση για το ΑΚΕΛ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Αναγνωστόπουλου υπογράμμισε επίσης ότι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να καταδικάζονται δηλώσεις που αφορούν κόμματα της Κύπρου, περί του πατριωτισμού τους. «Αυτό αποτέλεσε ρητορική άλλων εποχών που κόστισε πολλά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Βεβαίως κριτική μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα κόμμα για την πολιτική του, αυτό έλειπε, αλλά δεν μπορεί να ξαναθυμίζει οικεία κακά», είπε κ. Αναγνωστοπούλου τονίζοντας ότι «το ΑΚΕΛ έχει ιστορία και γι’ αυτό άλλωστε ο κυπριακός λαός το αναδεικνύει σε πρώτο ή δεύτερο κόμμα για πολλές δεκαετίες -και δεν γίνεται βουλευτές να κάνουν δηλώσεις που θυμίζουν τέτοια κακά και έχουν ακροδεξιά οσμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL