Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
"Ξέχασε" τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ξέχασε" τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τον δρόμο της σιωπής αναφορικά με τη δρομολόγηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της, ακολούθησε ο πρωθυπουργός (και) στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου. “Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Όπως καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο” περιορίστηκε να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο.

“Τα ζητήματα αυτά τα έθεσα ευθέως και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα” επεσήμανε ο πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας ότι στη συνάντηση του με τον Μάικ Πομπέο δεν αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο Μενέντεζ που καλεί τον Λευκό Οίκο αφενός να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αφετέρου να στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο! “Αξίζει, νομίζω, να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του κ. Πομπέο: Τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7”αρκέστηκε να σημειώσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως “την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε μια εξαιρετικά χρήσιμη διμερή συνάντηση”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “βεβαίως μας απασχόλησε το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά σε μία ακόμη έκνομη ενέργεια στη θαλάσσια περιοχή που όχι μόνο βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ αλλά έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες”. Αναφέρθηκε δε και “στις εξαγγελίες προθέσεων για ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν σαφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.”

Ν. Αναστασιάδης: Παράγοντας ενότητας οι υδρογονάνθρακες

“Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων πρέπει να συμβάλει στην ενότητα και στην ειρήνη στην ταραχώδη ανατολική Μεσόγειο” υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι “θα έχουμε τη σθεναρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της διπλωματίας των κανονιοφόρων”. “Οι τελευταίες απαράδεκτες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ όχι μόνο μολύνουν το κλίμα συνεννόησης στην περιοχή, αλλά είναι παράνομες” κατέληξε ο Ν. Αναστασιάδης.

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -παρά την κυβερνητική αφωνία για τα «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας- ισχυρίστηκε “ότι για τους επιβαλλόμενους χειρισμούς βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με τη Λευκωσία και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Όπως βρισκόμαστε και σε συνεργασία με όλους τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας”!

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο "τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων που υπογράψαμε” υποστηρίζοντας -στον αντίποδα της “γαλάζιας” προεκλογικής καταστροφολογίας- ότι ”η χώρα μου εξέρχεται πια με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση”. Κατέληξε δε πως “επομένως τα ζητήματα της προώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και προς την Αίγυπτο ανεβαίνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων”...

Αλ Σίσι: “Καταδικάζω τις παράνομες ενέργειες

Σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη «να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», πρόταξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. “Φωτογραφίζοντας” δε την τουρκική στάση σημείωσε ότι “καταδικάζω τις παράνομες ενέργειες που γίνονται εναντίον αυτών των χωρών (σ.σ.: Κύπρος, Ελλάδα”) και που δημιουργούν νέες κρίσης στην περιοχή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL