Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Διάθεση ΚΙΝ.ΑΛΛ. για συναίνεση με τη Ν.Δ. στην ψήφο των αποδήμων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάθεση ΚΙΝ.ΑΛΛ. για συναίνεση με τη Ν.Δ. στην ψήφο των αποδήμων...

Ανοιχτοί σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δηλώνουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενόψει της συνάντησης της Φ. Γεννηματά με τον Κυρ. Μητσοτάκη την Παρασκευή το μεσημέρι.

Το μεθαυριανό τετ-α-τετ των δύο είναι το πρώτο μετά τις εκλογές και πραγματοποιείται στον απόηχο της αποκάλυψης περί συνομιλίας που είχαν σε ουδέτερο χρόνο πριν από τις εκλογές για το ποιο πρόσωπο θα πρότεινε για ΠτΔ η ΝΔ ως κυβέρνηση. Αν και η Φ. Γεννηματά έχει ζητήσει το πρόσωπο αυτό να προέρχεται από τον δικό της χώρο και σε καμία περίπτωση να μην είναι ο Πρ. Παυλόπουλος, το θέμα δεν είχε απαντηθεί τότε. Απεναντίας, ο σημερινός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί στη ΔΕΘ ότι θα μπορούσε να προτείνει τον νυν ΠτΔ. Σε πρόσφατη παρέμβασή της στη διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΝΕΕ), η Φ. Γεννηματά είπε ενοχλημένη: “Έχω κουβεντιάσει το θέμα, απάντηση δεν έχω πάρει” και του έστειλε μήνυμα: “Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη πλευρά”.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέτει ως βάση της συζήτησης με τη Ν.Δ. για την ψήφο των αποδήμων τέσσερις άξονες ως αδιαπραγμάτευτους όρους. Σ’ αυτούς φυσικά συγκαταλέγεται και το μείζον ζήτημα της προσμέτρησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, σημείο που έως τώρα υποστήριζε μόνο η Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, παίρνει θέση δίπλα στη Ν.Δ. στο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν συγκεντρώνονται οι διακόσιες ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή, ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μ. Χριστοδουλάκης δήλωσε (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84) ότι η Φ. Γεννηματά προσέρχεται “με διάθεση συνεννόησης” στο τραπέζι του διαλόγου για την ψήφο των αποδήμων, “αρκεί να υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από την κυβέρνηση”. Απαρίθμησε τις τέσσερις αρχές που θέτει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., από τις οποίες “δεν θα κάνει πίσω”. Συγκεκριμένα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μιλά για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ζητά τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν - ακόμη κι αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, “γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία”.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης “διευκρίνισε” ότι απαιτούνται απαρέγκλιτα διακόσιες ψήφοι σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη”. Δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως “αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και όχι προτάσεις πρόχειρες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει διαβάθμιση της ισοτιμίας της ψήφου σε μια προσπάθεια να τορπιλίσει στην πράξη το δικαίωμα αυτό των Ελλήνων του εξωτερικού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL