Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Κοινή έκκληση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινή έκκληση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας για το προσφυγικό

Προσπάθειες να «τραβήξουν» την προσοχή της Ε.Ε. από την Ιταλία και τη Μάλτα στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέχεια της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, καταβάλλουν από κοινού οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν μάλιστα στο χθεσινό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο ένα κοινό έγγραφο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια «νέα κρίση» και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, όπως ένα Ευρωπαϊκό σύστημα μετεγκατάστασης και έναν αξιόπιστο μηχανισμό επιστροφών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συζήτησαν χθες τη λεγόμενη συμφωνία της Μάλτας, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα τέσσερις χώρες (Μάλτα, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) προκειμένου να δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός για την κατανομή όσων διασώζονται από σκάφη των ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο. Στόχος της συζήτησης ήταν να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή περισσότερα κράτη - μέλη, κάτι που επιτεύχθηκε μόνο εν μέρει, αφού η διάθεση... ήταν περιορισμένη. Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας θεώρησαν πως το «πρόβλημα» αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην κεντρική, αλλά στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό προχώρησαν στην εν λόγω πρωτοβουλία. «Ο σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους μας και σε ολόκληρη την Ε.Ε. ότι αυτή είναι η πιο σημαντική και ευάλωτη περιοχή σε ό,τι αφορά την πρόκληση του μεταναστευτικού για την Ευρώπη» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος σε κοινές δηλώσεις του με τον Βούλγαρο και τον Κύπριο ομόλογό του μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης. «Η Ευρώπη δεν αντέχει να βρεθεί απροετοίμαστη για δεύτερη φορά. Τα χαρακτηριστικά μιας νέας κρίσης είναι εκεί. Δεν μπορούμε να τα αγνοούμε» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι «Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν θετικά».

Ερωτηθείς σχετικά με τη Συμφωνία της Μάλτας, ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε, πάντως, υπέρ, λέγοντας πως αποτελεί «προηγούμενο» και για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου αφού πρεσβεύει μια «πιο δίκαιη κατανομή του βάρους». Στην ίδια γραμμή, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως μπορεί να αποτελέσει «έμπνευση» για τη διαχείριση των ροών και σε άλλες μεταναστευτικές οδούς.

“Προβληματικές δηλώσεις”

Συγχρόνως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενόψει της χθεσινής συζήτησης, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου με το οποίο υπογραμμίζουν ότι η κοινή διακήρυξη των τεσσάρων χωρών περιλαμβάνει «ορισμένες προβληματικές δηλώσεις» και καλούν τους υπουργούς της Ε.Ε. να τις λύσουν κατά τη σύναψη του σχεδίου. «Ειδικότερα, οι υπουργοί της Ε.Ε. πρέπει να επιβεβαιώσουν με σαφήνεια ότι τα σκάφη διάσωσης δεν θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν οδηγίες για αποβίβαση στη Λιβύη, καθώς η Λιβύη δεν αποτελεί ασφαλές μέρος, ούτε πρέπει κανείς να υπόκειται σε κυρώσεις για νόμιμη παραβίαση των εντολών αποβίβασης ανθρώπων οπουδήποτε στη Λιβύη. Η αρχή αυτή ισχύει ακόμη κι όταν πραγματοποιούνται διασώσεις εντός της δηλωμένης περιοχής έρευνας και διάσωσης της Λιβύης» αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι η Συμφωνία της Μάλτας σχεδιάστηκε κατά κύριο λόγο για να αντιμετωπίσει την «κρίση αποβίβασης» στην κεντρική Μεσόγειο, ωστόσο «απαιτούνται επειγόντως συλλογικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, όπου οι αφίξεις είναι πολλές, η υποδοχή είναι υπό πίεση και οι ανθρωπιστικές συνέπειες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL