Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Αφωνία Μητσοτάκη για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφωνία Μητσοτάκη για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

“Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις” σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αιγυπτιακή εφημερίδα, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στα μέτρα κατά της Τουρκίας που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συμμετείχε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Σιγήν ιχθύος τηρεί ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας -λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο- καλώντας ταυτόχρονα τη γειτονική χώρα “να εντείνει τις προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της” ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την ελληνική επικράτεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Al Ahram" ενόψει της σημερινής τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου στο Κάιρο, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική”.

Σιωπή για τα “στοχευμένα μέτρα” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις” σημείωσε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να αναφερθεί στα «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

“Προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα που είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξει μια νηφάλια και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο κρατών” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε δε την... ελπίδα “ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις να συμβάλει στην ‘επανεκκίνηση’ των διμερών μας σχέσεων προς όφελος των δύο λαών προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή”.

Ο πρωθυπουργός... περιορίστηκε στη διαπίστωση ότι “οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση”. Πρόσθεσε δε ότι “τουρκικές προκλήσεις όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει”.

Καμία νύξη στο νομοσχέδιο Μενέντεζ

Σημειώνεται ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας -στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- απέφυγαν να κάνουν νύξη στο νομοσχέδιο Μενέντεζ που καλεί την αμερικανική κυβέρνηση αφενός να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και αφετέρου να στηρίξει Ελλάδα και Κύπρο! Παράλληλα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς δεν τέθηκε το ερώτημα αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την πλευρά Ερντογάν.

Στο επίκεντρο ο ενεργειακός τομέας

“Η τριμερής συνεργασία των τριών χωρών - Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου- μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η οικονομία και ο πολιτισμός στοχεύει αφενός στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου στην ευημερία των λαών της” υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στον “ενεργειακό τομέα, που στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση”, ενώ υπενθύμισε “ότι οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή, ενδιαφέρον να εξερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου”.

Κυβερνητικές πηγές συμπλήρωναν ότι “μεγάλο μέρος των συνομιλιών του πρωθυπουργού σε τριμερές και διμερές πλαίσιο θα αφιερωθεί στον διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και επί διεθνών ζητημάτων όπως η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης”.

Θυμήθηκε τα “αίτια του ξεριζωμού”!

Δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει... ανθρωπιστικό περιτύλιγμα στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του “προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου”, διότι “αλλιώς οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, εις βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία”.

Ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας τη σύγκρουση της "γαλάζιας" παράταξης με την πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε ότι “μόνον τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα. Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση”.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε στην αιγυπτιακή εφημερίδα να επαναλάβει τις “κορώνες” περί... ευθύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό μέτωπο και ζήτησε “από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό”!

Αποστάσεις από την προεκλογική καταστροφολογία

Αντίθετα, αναφερόμενος στο σκέλος της οικονομίας, επιχείρησε να δυσφημήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι “οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μια μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική”!

Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των αντεργατικών διατάξεων που εμπεριέχει το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι “εφαρμόζουμε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας”. Στο ίδιο δε μοτίβο συμπλήρωσε ότι “μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό) και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις”.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητο το ετεροχρονισμένο συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη ότι “χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού” -ενώ μέχρι την ημερομηνία των εκλογών είχε επιδοθεί σε ρεσιτάλ καταστροφολογίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL