Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Με πυξίδα τις συνταγές του Βίζεγκραντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πυξίδα τις συνταγές του Βίζεγκραντ

Στα χνάρια των κυβερνήσεων των χωρών του Βίζεγκραντ και του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι βαδίζει η κυβέρνηση στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης χρησιμοποιώντας ως όχημα το σχέδιο νόμου “για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου”. H επαναφορά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων -στα πρότυπα του κολαστηρίου της Αμυγδαλέζας- και η αύξηση των επαναπροωθήσεων με διαδικασίες-εξπρές αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των κατατρεγμένων ανθρώπων. Επιπλέον, με τη νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο...

“Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό”

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015”, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές, στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο των μαζικών απελάσεων. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο της “αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020” μέσω ενός πλέγματος “τιμωρητικών” πολιτικών προς τους εκτοπισμένους, που συνιστούν ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

“Βάζουμε οριστικό τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής” επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφοντας το βλέμμα στο σκληρό δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. “Σε περίπτωση που αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται με αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής”... απεφάνθη ο πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας τους θεμελιώδεις κανόνες της διαδικασίας παροχής ασύλου, που προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση και όχι τις μαζικές απορρίψεις με αυθαίρετες κρίσεις. Χωρίς προσχήματα έθεσε δε τον “ξεκάθαρο στόχο να μην μπουν καθόλου στο σύστημα, ακόμα και πριν από την καταγραφή, όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες τους οποίους έχουμε θέσει”!

Το αντιπροσφυγικό δόγμα της “αποτροπής” που διαφημίζει το Μ. Μαξίμου επιχειρείται να εφαρμοστεί και μέσω της “ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα”, όπως επιβεβαίωσε προχθές ο πρωθυπουργός.

Όμηρος της ρητορικής της

Η κυβέρνηση ωστόσο κινδυνεύει να καταστεί αιχμάλωτη της ξενοφοβικής ρητορικής της. Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι “περισσότεροι από 20.000 που αιτούνται άσυλο θα μετακινηθούν σε 10 Περιφέρειες της ενδοχώρας”, αναγκαζόμενος να παρακάμψει τις αντιδράσεις των “γαλάζιων” περιφερειαρχών. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) -αφού εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία νέων “δομών - στρατοπέδων”- επιλέγει να κινηθεί στις ράγες των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. αξιώνοντας “αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ταχύτερη επαναπροώθηση των προσφύγων, ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ”. “Πρώτα ο Έλληνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

“Γαλάζιος” προβληματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της Ν.Δ. -που προέρχονται από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας-αναζητούν τρόπους διαχείρισης των κυοφορούμενων τοπικών αντιδράσεων λόγω της μετακίνησης του προσφυγικού πληθυσμού από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου...

Δυσφορία για το δίδυμο του... ΛΑΟΣ

Σε αυτό το φόντο, το... μετεγγραφικό δίδυμο από το ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδης - Μ. Βορίδης, ανέπτυξε την ατζέντα των πιο σκοτεινών δωματίων της δεξιάς πολυκατοικίας. “Δεν έπαψα ποτέ να χρησιμοποιώ τον όρο ‘λαθρομετανάστης’” κόμπασε ο υπουργός Επενδύσεων θεωρώντας το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας... “four seasons” (σ.σ.: γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων). Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο Άδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε και ψευδή στοιχεία ισχυριζόμενος ότι “πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι λαθρομετανάστες». Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν πάνω από το 20% των αφίξεων. Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι “οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια”!

Η ρατσιστική φρασεολογία των δύο υπουργών προκάλεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- τη δυσφορία του Μ. Μαξίμου καθώς “δημιουργούνται προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες για άμεση επίλυση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος”. Οι σχετικές δηλώσεις άλλωστε δέχτηκαν επικρίσεις και από ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση (λ.χ. “Καθημερινή”).

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη -στην Ώρα του Πρωθυπουργού- ότι “είμαι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας» και “μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση» ερμηνεύεται, από παράγοντες της Ν.Δ., ως μήνυμα προς τους υπερδεξιούς του κυβερνώντος κόμματος. Ανάλογη στόχευση είχε και η ετεροχρονισμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη -από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ- ότι “πολλά είναι τα παλαιά προβλήματα που ζητούν την σημερινή τους μετάφραση. Η αποτύπωση του υπεύθυνου πατριωτισμού και η ρεαλιστική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μόνο δύο από αυτά...”.

Διχαστικός σχεδιασμός για τα εργασιακά

Στις νοσηρές συνταγές του κοινωνικού αυτοματισμού προσφεύγει η κυβέρνηση με σκοπό να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση από τις αντεργατικές διατάξεις που εμπεριέχει το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Το έναυσμα του διχαστικού σχεδιασμού έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς ισχυρίστηκε -ανήμερα της πανελλαδικής απεργίας της περασμένης Τετάρτης- ότι “απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”! Από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ίδιο μοτίβο. Παραμερίζοντας την επικείμενη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ισχυρίστηκε ότι η απεργία της περασμένης Τετάρτης έγινε διότι, “με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες χάνουν τα προνόμιά τους. Γι’ αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων”!

Στρέφοντας δε το βλέμμα στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που περιορίζουν τις δυνατότητες προκήρυξης απεργιών, επεσήμανε με παραπλανητική διάθεση ότι “δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα και μερικά δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία!”. Σε αυτό το φόντο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. όρισε ως “αταλάντευτο στόχο” να περιφρουρήσει η κυβέρνησή του “το δικαίωμα στην εργασία”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL