Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση ζώων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση ζώων

Την ανάγκη αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αλλά κι εκστρατείας ενίσχυσης της φιλοζωίας στα σχολεία, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή το γεγονός ότι, καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς –αδέσποτων και δεσποζόμενων.

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι "παρ’ όλο που, με τη βοήθεια του Διαδικτύου και, κυρίως, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, υπάρχει πολύ πιο εύκολη ενημέρωση, τόσο για τα περιστατικά καθαυτά, όσο και για την ίδια τη φιλοζωία, την επικρατούσα κατάσταση και την ανάγκη για προστασία των ζώων, καμία βελτίωση δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχει ευαισθητοποιηθεί μπορεί να έχει αυξηθεί ως ένα βαθμό, αλλά η ευαισθητοποίηση από μόνη της δεν αρκεί, όταν δε συνοδεύεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν: Έχει νομοθετηθεί ο ρόλος των Αρχών σε περιπτώσεις κακοποίησης, έχει εισαχθεί η έννοια της παθητικής και της ενεργητικής κακοποίησης (άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με to άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81). Συγκεκριμένα, ο Ν.4039/2012 (και οι τροποποιητικές διατάξεις με το Ν. 4235/14) προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες κακοποίησης ζώων, αλλά ταυτόχρονα προσδιορίζουν και τι ορίζεται ως «κακοποίηση», χωρίς, δυστυχώς, να καλύπτουν αναφορικά όλο το φάσμα κακομεταχείρισης και βασανισμού".

Βάσει της νομοθεσίας, λοιπόν:

• Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός, αναίτια θανάτωση) είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται, δε, με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο.

• Το διοικητικό πρόστιμο, σε περίπτωση θανάτωσης ζώου, ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική Αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις, έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνεισφορά των φιλόζωων εθελοντών, έχουν αποτελέσει αφορμή να ξεκινήσει μία συζήτηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συλλογικής συνείδησης. Τα βήματα, όμως, που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, είναι ακόμη πολλά. Πλην πολλών, πλέον, συμπολιτών μας, που ζητούν το χαρακτηρισμό σε κακούργημα περιπτώσεων φρικιαστικών βασανισμών και θανάτωσης ζώων, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που –λανθασμένα- απαξιώνουν τα εγκλήματα αυτά.

Πριν από λίγο καιρό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οργάνωσε επιστημονική παρουσίαση-εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν από Αμερικανούς υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για την επικινδυνότητα των εγκλημάτων που κρύβει η κακοποίηση των ζώων. Στο πλαίσιο αυτής της Ημερίδας, οι Αμερικανίδες εισαγγελικοί λειτουργοί τόνισαν την τεράστια σύνδεση, που αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες εγκληματολόγων και ψυχολόγων του FBI, ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής. Εκεί ειπώθηκε ξανά αυτό που ήδη ήταν γνωστό, ότι δηλαδή η συμπεριφορά ενός ανθρώπου προς τα ζώα, αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το κοινωνικό σύνολο.

Φιλοζωικές Οργανώσεις, δεκάδες Ειδικοί και γνώστες του ζητήματος, η ραχοκοκαλιά του φιλοζωικού αισθήματος της χώρας, οι ίδιοι οι εθελοντές, έχουν προβεί επανειλημμένως σε εκκλήσεις, ώστε να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και ιδίως οι ποινές. Η υπάρχουσα κατάσταση επιβεβαιώνει ούτως ή άλλως την ανάγκη αυτή, μιας και κάτι τέτοιο θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ανασταλτικά, αλλά και να έχει έναν σημαντικό και συμβολικό ρόλο- να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξία της ζωής, της ευζωίας και του σεβασμού. Ούτως ή άλλως διανύουμε μία εποχή όπου επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον, και οφείλουμε, μέσα σε αυτήν, τη νέα προσπάθεια, να εντάξουμε τη συμβίωσή μας με τα ζώα.

• Επειδή ο μεγάλος αριθμός περιστατικών κακοποίησης ζώων καθημερινά αποδεικνύει πως η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σωστά ή πως το πλαίσιο ποινών δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

• Επειδή η κακοποίηση ζώων είναι έγκλημα που στρέφεται κατά της ίδιας της κοινωνίας.

• Επειδή η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί (και) τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης και της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα ζώα.

• Επειδή η Παιδεία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

• Επειδή ο σεβασμός στη ζωή είναι πολιτισμός.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να προβούν σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την κακοποίηση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς;
2. Προτίθενται να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και των μαθητών για τη σημασία και την αξία της Φιλοζωίας;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ- Μπέττυ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL