Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Με πρότυπο την Αυστραλία η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρότυπο την Αυστραλία η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας έχει ως πρότυπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε από την απάντησή του στον Γιάνη Βαρουφάκη για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού». Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολιτική μηδενικής ανοχής της Αυστραλίας για τα σκάφη που φτάνουν παράνομα στις ακτές της υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί απαραίτητη πολιτική για να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών. Αφιερώνοντας πολύ χρόνο για να επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τη κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι πλέον η χώρα αντιμετωπίζει «πρωτίστως μεταναστευτικό κι όχι προσφυγικό πρόβλημα», καθώς άνω του 50% των αιτούντων ασύλου είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, ενώ επίσης πολλοί προέρχονται από την Αφρική. Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όποιος αιτών ασύλου δεν συμμορφώνεται με αποφάσεις μεταφοράς θα τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμεί την διεθνή προστασία, ενώ θα καταργηθεί ένας από τους τέσσερις βαθμούς κρίσης των αιτήσεων ασύλου.

Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα οδηγηθούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

Επίσης, απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας, ενώ θα υπάρξει πρωτόκολλο που θα ορίζει ποίες είναι ασφαλείς χώρες καταγωγής και ποίες ασφαλείς τρίτες χώρες. Παράλληλα, θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για τους γονείς που δεν συνεργάζονται ώστε τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα οδηγηθούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα επαναλαμβάνοντας την δέσμευση για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020. Ακόμα, θα υπάρξει πιστοποίηση κι έλεγχος των ΜΚΟ ώστε «να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι 40.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, ενώ 16.000 θα ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης. Επίσης, 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας από τα νησιά που βρίσκονται σήμερα. Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πρόσληψη 400 υπαλλήλων για τις υπηρεσίες ασύλου ώστε να τριπλασιαστεί η ικανότητα χειρισμού υποθέσεων. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα σε «θωράκιση» των χερσαίων συνόρων της χώρας κι ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού.

Θα ζητήσει κυρώσεις για τις χώρες του Βίζενγκραντ, δεν θα κλείσει η Μόρια

Όσον αφορά την απροθυμία των χωρών του Βίζενγκραντ να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά όργανα ζητώντας κυρώσεις για τις Ευρωπαϊκές χώρες που «δεν συμμετέχουν στην δίκαιη κατανομή των προσφύγων». Ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την υπαγωγή της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφήνοντας υπονοούμενα για τζιχαντιστές. Ειδικά για την Μόρια, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει, αλλά οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί θα μειωθούν ώστε να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.

Επί μακρόν κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Αποτυχημένη πολιτική είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία»

Ο Κ. Μητσοτάκης επέκρινε επί μακρόν την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό καταλογίζοντάς της μία «αποτυχημένη πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας» που προκλήθηκε «είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία». Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και την χώρα μας για την αποτυχία των στόχων της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και στάθηκε ιδιαίτερα στις 1.806 επιστροφές σε τέσσερα χρόνια. Ο Κ. Μητσοτάκης κριτίκαρε επίσης τις 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που παρέλαβε η κυβέρνησή του, ενώ άφησε υπονοούμενα και για την οικονομική διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL