Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Απροκάλυπτα κατά της απεργίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απροκάλυπτα κατά της απεργίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στοχεύει η κυβέρνηση στον απόηχο της προχθεσινής απεργίας, ενόψει της κατάθεσης των αντεργατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο.

Κύκλοι του Μαξίμου -λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό που υποστήριξε ότι “απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”- συμπλήρωναν χθες “ότι σημαντικός αριθμός, αν όχι η πλειοψηφία των εργαζομένων, τάσσεται κατά των απεργιών και συγκεντρώσεων”! “Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι” ισχυρίστηκαν, σε... εισαγγελικό ύφος, οι ίδιες πηγές με αφορμή τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Αποπροσανατολισμός από τις αντεργατικές διατάξεις

“Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που λέει όλος ο κόσμος, ότι δηλαδή πέντε συνδικαλιστές κλείνουν το δρόμο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων εργαζομένων” υποστήριξαν χθες κυβερνητικά στελέχη ώστε να αποπροσανατολίσουν από την επικείμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της απεργίας, ανήρτησε στο Facebook, σε διχαστικούς τόνους, ότι “για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί” ενώ στάθηκε “στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα (σ.σ.: προχθές) δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία”.

Σκιαγραφώντας δε τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο -με αιχμή τον περιορισμό της δυνατότητας για προκήρυξη απεργίας- μίλησε για “επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν”!

Στο ίδιο πλαίσιο κυβερνητικές πηγές υπεραμύνθηκαν των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο σημειώνοντας ότι “η κυβέρνηση νομοθετεί προκειμένου τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν, με τις πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας” .

"Εργατοπατέρες της ΔΕΗ", "επαναστάτες της ΕΡΤ"...

Επιπλέον, αναφορικά με την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάρτηση του πρωθυπουργού, εγκάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για “διαστρέβλωση και παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων” χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Επισήμαναν δε με παραπλανητική διάθεση ότι “όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε ο πρωθυπουργός. Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν δίστασαν να κατηγορήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “ευλογεί τα προνόμια των ‘λίγων’ σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια της. Τι, άλλωστε να πρωτοθυμηθούμε; Τους εργατοπατέρες της ΔΕΗ ή τους ‘επαναστάτες’ της ΕΡΤ;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, σε πρόσφατη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (3.9), περιορίστηκε στην εκτόξευση αιχμών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης αποφεύγοντας να κάνει μνεία στις αντεργατικές διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Επιχειρώντας χθες το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου να διαστρεβλώσει την ουσία του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου, αναφέρει ότι “είναι τουλάχιστον περίεργη η αντίδραση κάποιων σε ένα νομοσχέδιο, που στόχο έχει να σώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, που έγιναν βραχνάς για χιλιάδες -ιδίως νέους- εργαζόμενους”...

“Φιλεργατικές ρυθμίσεις” βλέπει ο Άδ. Γεωργιάδης!

“Δεν αμφισβητεί κανείς το δικαίωμα στην απεργία. Η χθεσινή απεργία είχε ελάχιστο κόσμο. "Τρεις και ο κούκος" ανέφερε σε απαξιωτικό ύφος ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Δεν πρέπει να μας απασχολήσει ότι για λίγους ανθρώπους κλείνει επί ώρες το κέντρο και ταλαιπωρείται ο κόσμος; Αυτό πρέπει να αλλάξει» συμπύκνωσε, σε διχαστικό πνεύμα, ο υπουργός Επενδύσεων (ΣΚΑΪ).

Ισχυρίστηκε δε ότι “η απεργία έγινε γιατί μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει προστεθεί ένα κομμάτι πολύ επώδυνο για τους επαγγελματίες συνδικαλιστές καθώς από εδώ και στο εξής καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία με την οποία το 50%+1 των εργαζομένων σε μια επιχείρηση θα πρέπει να ψηφίζουν για την κήρυξη απεργίας”, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων. Αντιθέτως, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «όλη αυτή η εικόνα της αντεργατικής κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ‘παραμύθια’, και πως “οι ρυθμίσεις είναι φιλεργατικές»...

“Εξορθολογισμό” της απεργίας θέλει η Ό. Κεφαλογιάννη

«Χρειάζεται ένα πλαίσιο εξορθολογισμού της διαδικασίας κήρυξης της απεργίας και αυτό έρχεται να αλλάξει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που καταθέτει” ισχυρίστηκε και η Όλγα Κεφαλογιάννη (Οpen TV) αναπαράγοντας την “καραμέλα” ότι “τα τελευταία χρόνια το κέντρο της Αθήνας σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνεται απροσπέλαστο για μια διαδήλωση 100 ανθρώπων”.

Η βουλευτής της Ν.Δ. υπερασπίστηκε την περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών λέγοντας ότι “θα πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν και όχι οι μειοψηφίες όπως γίνεται σήμερα», ωστόσο ισχυρίστηκε σε αντιφατικούς τόνους ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι απόλυτα κατοχυρωμένο και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL