Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Στ. Πέτσας: "Δεν συζητήθηκαν ζητήματα του Αιγαίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Πέτσας: "Δεν συζητήθηκαν ζητήματα του Αιγαίου"

“Θετικό” -χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- το “ότι η κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, συνεχίζει την πολιτική των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων και του διαλόγου με την Τουρκία”, σε αντιδιαστολή με τις μικροκομματικές βολές που εκτόξευε η Ν.Δ. όταν ο Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πραγματοποιούσε συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν (Σμύρνη, Αθήνα, Άγκυρα).

Ο Αλέξης Χαρίτσης ωστόσο υπογράμμισε πως είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό τι ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο”.

“Δεν συζητήθηκαν ζητήματα του Αιγαίου" παραδέχτηκε (ΕΡΤ-1) άλλωστε -χωρίς περιστροφές- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας ότι "κοιτάζουμε να χτίσουμε σε μια θετική και ειλικρινή πρώτη συνάντηση μια θετική ατζέντα”!

Κατόπιν εορτής...

«Ο Μητσοτάκης δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων» επεσήμανε παράλληλα ο κ. Χαρίτσης. Αφού εστίασε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα "απουσίαζε από τις αρχικές κυβερνητικές ενημερώσεις”, προχώρησε στη διαπίστωση ότι “τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και της διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι αρκετές ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο (και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει το ερώτημα “αν έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ) ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια ισχυρίστηκε ότι “είχα σήμερα την πρώτη μου συνάντηση ως πρωθυπουργός της Ελλάδος με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν. Του επεσήμανα μια σειρά από ζητήματα τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου”.

Παράλληλα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Wasington Post” ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “κάνουν (σ.σ.: η Τουρκία) γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. [Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία] Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Συναντήσεις με Γκουτέρες – Αναστασιάδη

Ο πρωθυπουργός ωστόσο -μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών- περιορίστηκε να δηλώσει ότι “επανέλαβα στον κ. Γκουτέρες την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια”.

Συν τοις άλλοις οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συμφώνησαν -σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- “να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις”.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στην κυβερνητική διαρροή ότι “ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (τζαμιά) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”, σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα “διμεροποιείται”, ενώ στην ουσία αφορά την εξυπηρέτηση των μουσουλμάνων κατοίκων της Ελλάδας ή των προσφύγων.

Ερωτήματα επίσης ανακύπτουν αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τους στόχους της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην σημερινή περίοδο έντασης λόγω των τουρκικών παράνομων ενεργειών. Υπενθυμίζεται ότι στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη (8.3.2016) οι τότε πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν υλοποιήσει τον στόχο της επικαιροποίησης του μνημονίου ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα στη ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι «δεν βλέπω να ακολουθεί η κυβέρνηση μια εθνική πολιτική που να έχει πυξίδα. Θέλω να είμαι προσεκτικός στα εθνικά, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση, μια σιωπή για τα ελληνοτουρκικά. Αδράνεια; Ελπίζω όχι αδράνεια. Φαντάζομαι ότι θα μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή".

Ανώμαλη προσγείωση στην προσφυγική κρίση

«Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες” επεσήμανε ο πρωθυπουργός (“Washington Post”). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης, θεωρεί “λύση” το να δοθούν στην Τουρκία περισσότερα χρήματα για να υποδεχθεί πρόσφυγες. “Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο” σημείωσε ετεροχρονισμένα...

"Είχε προγραμματιστεί η συνάντηση"

“Είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη” επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σημείωσε δε ότι “δυστυχώς, λόγω περιορισμών στο πρόγραμμα, η συνάντηση τελικά ακυρώθηκε" ενώ Έλληνας διαπιστευμένος δημοσιογράφος στον Λευκό Οίκο υποστήριζε ότι “καμία συνάντηση δεν ακυρώθηκε, διότι απλά δεν ήταν προγραμματισμένη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL