Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Πλήρης υποταγή της Ν.Δ. στους ιεράρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήρης υποταγή της Ν.Δ. στους ιεράρχες

Επιστροφή στον θρησκευτικό συντηρητισμό «μυρίζει» η άρνηση της Ν.Δ. να αποδεχθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος τις αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου και τις διακριτές σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. Πρόκειται για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρηθούν τα άρθρα 3 (παρ. 1, 2, 3) 13 (παρ. 5), 33 και 59.

«Ποτέ δεν έπαψε, ειδικά η λεγόμενη 'προοδευτική παράταξη', να έχει ένα έντονο αντικληρικαλιστικό πνεύμα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης» υποστήριξε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας αναφερόμενος στο άρθρο 3 που αφορά την επικρατούσα θρησκεία». «Ως 'Θεόφιλος' είναι προφανές ότι δεν διακατέχομαι από κανένα σύνδρομο αντικληρικαλισμού ή αντίθεσης στη θρησκεία. Πραγματικά αναγνωρίζω την ανάγκη παρουσίας του θρησκευτικού συναισθήματος στον δημόσιο βίο» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Εάν ζούσε σήμερα ο Βολταίρος και παρακολουθούσε τη συζήτηση, θα εκπλησσόταν ή όχι από την άρνηση μελών του Κοινοβουλίου για τα αυτονόητα, που είναι λυμένα από τον 19ο, ίσως και από τα τέλη του 18ου αιώνα;» τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Προσπαθούν να προσθέσουν στο σύνταγμα ιδεολογικού περιεχομένου αφηγήματα που περιέχουν αριστερές κοινοτοπίες» είπε ο Κ. Τζαβάρας για τον ΣΥΡΙΖΑ βάλλοντας κατά του πολιτικού κλίματος της Μεταπολίτευσης και της δεκαετίας του ’80. «Το αφηρημένο της έννοιας 'ουδετερόθρησκο κράτος' οδηγεί σε ένα κράτος θρησκευτικά αδιάφορο, κάτι που σαφώς μπορεί να κλονίσει τον αξιακό πυρήνα του συντάγματός μας και να μας απομακρύνει από τη συνταγματική και ιστορική μας ρίζα», συμφώνησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Γ. Κατρούγκαλος: "Ιδεολογία του κράτους της Δεξιάς"

«Τον χριστιανό δεν τον παράγει η Πολιτεία, αλλά ο ίδιος ο Χριστιανισμός. Ο Χριστιανισμός που παράγει το κράτος είναι ψεύτικος» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλούμενος τη φράση του Δημήτρη Τσάτσου και του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

«Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ως νομιμοποιητική ιδεολογία του κράτους, και μάλιστα του κράτους της Δεξιάς, ο Χριστιανισμός αλλοιώνει και τα στοιχεία ουδετερότητας που πρέπει να έχει ένα νεωτερικό κράτος, αλλά και τις σχέσεις της με την Εκκλησία» πρόσθεσε και σημείωσε ότι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας επιβάλλεται όταν τα δικαστήρια θεωρούν πως προγράμματα σπουδών παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Γ. Καμίνης: "Το πρόβλημα είναι η 'επικρατούσα θρησκεία"

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε κατά του «απροσδιόριστου χωρισμού κράτους - Εκκλησίας» και πρότεινε να υπάρχει «ένας αστερίσκος στο άρθρο 3» για «τις διακριτές λειτουργίες, για τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και του κράτους». Πρότεινε ακόμη να μπει διαζευκτικά η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και για πολιτικό όρκο, κάτι που είχε προτείνει η Ν.Δ. στην προηγούμενη Βουλή.

"Το πρόβλημα κατά βάση έγκειται στο 'επικρατούσα θρησκεία'» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης και επεσήμανε: «Δεν θέλουμε να φύγει για λόγους ιστορικούς; Να μην φύγει. Όμως, μια ερμηνευτική δήλωση από κάτω είναι απαραίτητη, η οποία θα ξεκαθαρίζει μια και καλή το θέμα των διακριτών ρόλων κράτους και Εκκλησίας».

«Θέλω να πηγαίνει το παιδί μου στο σχολείο και να έχει ένα πολύ καλό θρησκειολογικό μάθημα και, αν το παιδί μου θέλει να πάει και στο κατηχητικό, θα το αφήσω φυσικά να πάει και στο κατηχητικό της γειτονιάς. Το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι για να κατηχεί, είναι για να αναπτύσσει την κριτική σκέψη και ικανότητα των μαθητών» πρόσθεσε.

ΚΚΕ: "Απαίτηση από το 1918"

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας θυμήθηκε ότι στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ υπήρχε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Πρόγραμμα σημερινών απαιτήσεων», δηλαδή απαιτήσεων του 1918, που έλεγε: «Η θρησκεία να αναγνωριστεί ως ιδιωτική υπόθεσις και η Εκκλησία ως ιδιωτικό ίδρυμα. Απαγόρευσις εις τους κληρικούς να διδάσκουν στα σχολεία». «Σήμερα δεν διδάσκουν οι κληρικοί, αλλά το μάθημα είναι κατηχητικό» σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Διεθνιστικό προσανατολισμό και μεθόδευση ατόνησης του εθνικού κράτους και των εθνικών χαρακτηριστικών του κράτους και της κοινωνίας» διέκρινε στον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

«Η συζήτηση αφορά ουσιαστικά ένα κενό γράμμα, ένα αδειανό πουκάμισο, όπως θα έλεγε ο Σεφέρης» είπε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει συναίνεση της Ν.Δ. για αλλαγή των άρθρων. «Η όποια άρνηση απέναντι στην αναθεώρηση αυτής της παραγράφου ουσιαστικά πνέει προς το πνεύμα του λαϊκισμού αντί να σέβεται τα θεμελιακά προτάγματα του φιλελευθερισμού» τόνισε.

Σ. Αναγνωστοπούλου: "Νομιμοποιήθηκαν αυταρχισμοί"

«Το άρθρο 3 όχι μόνο δεν αποδείχθηκε στην πράξη προβληματικό, αλλά αντιθέτως η αλλαγή του στην κατεύθυνση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσε με τη σειρά της σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου και πάνω απ' όλα θα δημιουργούσε σοβαρή εσωτερική κοινωνική αναστάτωση» υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Συμφωνούμε, ως πολιτικό σύστημα, με μερικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που γυρίζουν τη χώρα πίσω; Είναι δυνατόν να αποφασίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας το περιεχόμενο ενός μαθήματος;» έθεσε το θέμα των ημερών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και αναρωτήθηκε: «Δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο σύνταγμά μας, στο άρθρο 3, ότι η Παιδεία είναι υλική υπόθεση της Πολιτείας και όχι πνευματική της Εκκλησίας;».

«Δεν φαντάζεστε τι άκουσα ως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, όταν πρότεινα το αυτονόητο -προς τιμήν της η Μαριέττα Γιαννάκου με στήριξε πάρα πολύ και την ευχαριστώ- ότι ένας υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να αποφασίσει για το πρόγραμμα με τους επιστήμονες, να εγκρίνει το πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζονται επιστήμονες, δεν μπορεί να αποφασίσει για τα προσωπικά δεδομένα» υπενθύμισε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

«Ο όρος 'επικρατούσα θρησκεία' επιτρέπει να δημιουργούνται γκρίζες ζώνες, οι οποίες δεν ήταν αθώες στην ιστορία αυτού του τόπου, καθόλου αθώες, ούτε για την Εκκλησία, που υπέστη αριστίνδην Ιερές Συνόδους, που υπέστη χίλια δυο, ούτε για την Πολιτεία, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό. Νομιμοποίησε αυταρχικές περιόδους» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL