Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις" εξαγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις" εξαγγέλλει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Φουλ... επίθεση για την εκχώρηση των “ασημικών” του Ελληνικού Δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα σχεδιάζει η κυβέρνηση από τη Νέα Υόρκη! Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι “τριάντα μεγάλοι επιχειρηματίες σε εκδήλωση της Goldman Sachs αποκάλυψαν το ενδιαφέρον τους για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛ.ΠΕ. και στην ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που προωθεί επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση”!

Επιπλέον ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Bloomberg επέκτεινε την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων αναφερόμενος στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" καθώς και αυτοκινητοδρόμων αλλά και λιμανιών πέρα “από τις αποκρατικοποιήσεις στο πεδίο της ενέργειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις”.

Στον απόηχο δε των διαδοχικών κυβιστήσεών του (Μάτι, πρωτογενή πλεονάσματα, Συμφωνία των Πρεσπών) ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να υποστηρίξει στο οικονομικό πρακτορείο ότι «κερδίσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς με μετριοπαθείς προτάσεις»!

Στόχος το... success story!

“Υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικό τρόπο” σημείωσε, χωρίς περιστροφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα. Έχουμε μια ισχυρή εντολή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν” δήλωσε σε... πανηγυρικούς τόνους συμπληρώνοντας πως “έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν, θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα”.

“Ο στόχος μου είναι πολύ απλός, θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια» κατέληξε -παραπέμποντας στη “σαμαρική” συνθηματολογία- ο πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί στο οικονομικό πρακτορείο ότι “έχουμε την πρόθεση να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας στο ΔΝΤ” προσπερνώντας ότι οι σχετικές κινήσεις δρομολογήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης. “Το βάρος του χρέους μας γίνεται μικρότερο, αλλά και το χρέος μας θα είναι πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δώρο η μείωση φορολογίας

Κυβερνητικοί κύκλοι επέμειναν ότι “οι επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις” μαζί με τις “μεταρρυθμίσεις και τη μείωση της φορολογίας” συγκροτούν το σχέδιο που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με διεθνείς επενδυτές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας αξίωσαν «περισσότερο επιθετική μείωση των φόρων” με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι “για τα ζητήματα αυτά οι αποφάσεις δεν είναι μονομερείς, αλλά λαμβάνονται σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας”.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συμπλήρωσαν ότι “στο επίκεντρο των επαφών με τους Αμερικανούς επιχειρηματίες στην εκδήλωση της Goldman Sachs συζητήθηκαν και το δημοσιονομικό περιθώριο και η δυνατότητα χρήσης του” αποφεύγοντας να αναφερθούν στο ζήτημα που αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιορίστηκαν να σημειώσουν ότι “το όποιο περιθώριο στο δημοσιονομικό πεδίο θα χρησιμοποιηθεί προσεκτικά και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους της χώρας”, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τη μη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος τον προσεχή Δεκέμβριο...

Στις ελληνικές καλένδες η μείωση των πλεονασμάτων

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε εκ νέου (Bloomberg) στην “ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022”, αφού “η κυβέρνηση έχει κερδίσει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο από την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας”!

“Το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. Είναι απομεινάρια του παρελθόντος, όταν υπήρχε μικρή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα" ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός παρακάμπτοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνομολογήσει πλεονάσματα ύψους 4,5%.

Υποστήριξε σε σχετική ερώτηση ότι «φυσικά και το έχουμε θέσει αυτό το θέμα στους εταίρους” ενώ κάλυπτε την... κωλοτούμπα της κυβέρνησης κάτω από τη “διπλωματία της αξιοπιστίας”.

“Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι "η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020 -κάτι που θα περιγράφεται και στον προς κατάθεση προϋπολογισμό"!

"Λόγω εξελίξεων" στις ΗΠΑ

Ακύρωση μη... προγραμματισμένης συνάντησης με Τραμπ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές "το εικοσάλεπτο τετ α τετ" αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ με την έρευνα για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το 'ουκρανικό σκάνδαλο'". Ο εκδότης εφημερίδας και ανταποκριτής της "Καθημερινής" Κύπρου στις ΗΠΑ Αποστόλης Ζουπανιώτης -διαπιστευμένος στον Λευκό Οίκο- αναφέρει ωστόσο στο Τwitter πως “καμιά συνάντηση δεν ακυρώθηκε, γιατί πολύ απλά δεν ήταν ποτέ προγραμματισμένη”!

Σε αυτό το φόντο συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν να ανοίξουν ένα... μικρό παράθυρο για πραγματοποίηση της συνάντησης τη χθεσινή ημέρα. Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε την ύλη της η "Αυγή" ωστόσο δεν είχαν δικαιωθεί οι κυβερνητικές... προσδοκίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL