Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Δ. Βίτσας: Η ΝΔ κάνει σόου με την εκκένωση καταλήψεων σε βάρος πονεμένων ανθρώπων (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Η ΝΔ κάνει σόου με την εκκένωση καταλήψεων σε βάρος πονεμένων ανθρώπων (Ηχητικό)

Για την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ με την εκκένωση καταλήψεων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ως ζήτημα ασφάλειας ενώ δεν είναι, μίλησε Στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ζήτημα ανθρώπινων ιδανικών, δικαιωμάτων, διεθνών συμβάσεων και φυσικά είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που θα μας απασχολήσει για πάρα πολλά χρόνια.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/685376401&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Βίτσας τόνισε ότι με «διάφορα τέτοια σόου» δηλαδή με την εκκένωση των καταλήψεων η κυβέρνηση της ΝΔ «λύνει» το πρόβλημα της. Αντί να χτυπήσει την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα τα βάζει με αυτούς τους ανθρώπους, ενώ πολύ εύκολα αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσε να τους είχε μεταφέρει και με συζήτηση ακόμα και χωρίς τεράστιες τέτοιες αστυνομικές επιχειρήσεις σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Η ΝΔ απλώς το παρατηρεί το προσφυγικό εδώ και δυόμιση μήνες χωρίς να κάνει τίποτα και ενώ οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί και η κατάσταση στη Μόρια χειροτερεύει εξήγησε ο κ. Βίτσας. Παράλληλα επισήμανε ότι από τη Μόρια, που τώρα ζουν 12.000 άτομα, η ΝΔ «μετέφερε 1.400 -1.500 ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να μεταφερθούν γιατί είχαν χαρακτηριστεί ευάλωτοι από την προηγούμενη, από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά από αυτό μηδέν».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στο «παραμύθι» της ΝΔ, που δήλωνε προεκλογικά ότι θα κάνει επιστροφές και απελάσεις, ενώ εδώ και τρεις μήνες δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά, καθώς αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα λόγω των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε όσα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε δρομολογήσει για την αποσυμφόρηση των νησιών και για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης οι πρόσφυγες και τόνισε πως η κατάσταση είναι ασφυκτική και ότι επί των ημερών του, όταν εκείνος ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πληθυσμός των ανθρώπων στη Μόρια δεν είχε ξεπεράσει τις 7.000.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει κάτι πιο συγκεκριμένο και να επιμείνει στην πολιτική στο να υπάρχει δηλαδή δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη αλλά και να παρθούν μέτρα από την ΕΕ ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές (πόλεμοι, φτώχεια, κλιματική κρίση).

Ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό που έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον ΑΜΚΑ είναι τεράστιο ζήτημα, στην ουσία στους ανθρώπους που είναι αιτούντες άσυλο μειώνει τις δυνατότητες από το σχολείο μέχρι την εξεύρεση εργασίας. «Είναι μια απαράδεκτη απόφαση ξενοφοβική» εξήγησε και τόνισε πως αν δεν συνεχιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις τάξεις υποδοχής θα πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα.

«Πεισματικά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν με αστυνομικό τρόπο το μεταναστευτικό και το προσφυγικό» επισήμανε ο κ. Βίτσας και κατέληξε έχουμε να κάνουμε «με κατατρεγμένους ανθρώπους και όχι με εισβολείς» και πως παγκοσμίως αυτήν την περίοδο 240 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διαχειριστούμε όχι να αντιμετωπίσουμε. «Αντιμετωπίζεις τον εχθρό δεν αντιμετωπίζεις τον πονεμένο» δήλωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL