Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πρόταση νόμου για τους απόδημους καταθέτει τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση νόμου για τους απόδημους καταθέτει τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα καταθέσει τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντας το ζήτημα με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία χθες εξέλεξε το διακομματικό προεδρείο της.

Η πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων επιδιώκει μία «ισορροπία» μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος ψήφου για τους απόδημους Έλληνες και της αποτροπής της «αλλοίωσης της βούλησης» του εκλογικού σώματος και βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο πόρισμα της επιτροπής Πουλάκη, που συστάθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Το πόρισμα της επιτροπής Πουλάκη προτείνει η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων να μην προσμετράται στις εκλογικές περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά να υπάρξει πρόβλεψη ώστε με την ψήφο τους να εκλέγεται μέρος των βουλευτών Επικρατείας. Συγκεκριμένα προτείνεται οι απόδημοι να μπορούν να εκλέξουν τρεις βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι γι’ αυτόν τον λόγο θα αυξηθούν σε 15. Επιπλέον, αν οι εγγεγραμμένοι ως απόδημοι Έλληνες εκλογείς υπερβούν τους 180.000, θα υπάρχει δυνατότητα να εκλέγουν επιπλέον βουλευτές Επικρατείας, έναν ανά επιπλέον 60.000 εγγεγραμμένους εκλογείς.

Οι απόδημοι Έλληνες που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα μπορούν να το κάνουν στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία. Όσον αφορά το ζήτημα ποιος απόδημος Έλληνας έχει το δικαίωμα ψήφου και ποιος όχι, η επιτροπή επισήμανε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού των αποδήμων με βάση τα χρόνια που βρίσκονται στο εξωτερικό θα δημιουργούσε πρόβλημα. Έτσι προτείνεται δικαίωμα ψήφου να έχουν όσοι διατηρούν την ελληνική τους ιθαγένεια και αυτοπροσώπως δηλώνουν ότι επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους στις ανά χώρες διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας.

Το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων έχει μείνει για χρόνια αρρύθμιστο, όμως το φαινόμενο του brain drain και της φυγής στο εξωτερικό για εκατοντάδες χιλιάδες νέους προς αναζήτηση εργασίας επέτεινε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος, ώστε να μπορούν να εκλέγονται έως πέντε βουλευτές από τον απόδημο Ελληνισμό με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Διακομματικό προεδρείο στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης

Παράλληλα η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης εξέλεξε ως πρόεδρό της με 40 «Ναι» και 2 λευκά τον βουλευτή της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου με 34 «Ναι», 2 "παρών" κι 6 άκυρα, ενώ γραμματέας της Επιτροπής εκλέχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης με 40 «Ναι» και 2 λευκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν και πάλι το ζήτημα του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου του ενός μήνα για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής ζητώντας παράταση των εργασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL