Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: / Αλέξης Τσίπρας: Ο Παύλος, με θυσία της ζωής του, ξεσκέπασε τους δολοφόνους της Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: / Αλέξης Τσίπρας: Ο Παύλος, με θυσία της ζωής του, ξεσκέπασε τους δολοφόνους της Χ.Α.

"Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε". Μήνυμα ενάντια στον φασισμό και στη λήθη έστειλε χθες μέσω ανάρτησης στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έξι χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Αναφερόμενος στον Παύλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "έναν νέο άνθρωπο, ευαίσθητο μουσικό και μαχητικό αντιφασίστα", ο οποίος "ξεσκέπασε με θυσία της ζωής του το δολοφονικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής".

"Τιμούμε τη μνήμη του. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στον αγώνα των δικών του για να πληρώσουν οι νεοναζί το έγκλημά τους. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: "Διαλύονται, αλλά δεν εφησυχάζουμε"

"Η νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η τραγική αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, στόχος της οποίας ήταν και είναι κάθε φωνή αντίστασης, κάθε δημοκρατική φωνή, κάθε είδους διαφορετικότητα" ανέφερε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η θυσία του Killah P. (σ.σ.: καλλιτεχνικό προσωνύμιο του Παύλου) δεν μπορεί να ξεχαστεί" και επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ανεξάρτητα από την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει το ναζιστικό κόμμα:

"Σήμερα, η δίκη της Χ.Α. βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Οι απολογίες των κατηγορουμένων αποδεικνύουν πόσο αμετανόητοι παραμένουν οι εγκληματίες - όχι μόνο για τον Π. Φύσσα, αλλά και τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους ακτιβιστές στη Φαβέλα. H καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών αποτελεί αναγκαίο βήμα για τη δικαίωση του αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός των βουλευτικών εδράνων, ενώ τα γραφεία της κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Αποτελεί αναμφίβολα νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δεν μας εφησυχάζει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε είδος φασισμού και μισαλλοδοξίας".

"Δεν αρκεί η καταδίκη"

"Κλείνουν έξι χρόνια από τη νύχτα που στέρησε τη ζωή σε έναν νέο άνθρωπο και καλλιτέχνη, ανέκαθεν ενεργό αντιφασιστή, στην τέχνη και τη ζωή του. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε. Όχι για το ποδόσφαιρο, όπως έσπευσε να διαδώσει το ‘πλυντήριο’ του ΣΚΑΪ, ούτε για προσωπικές διαφορές" δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

"Η δολοφονία του Φύσσα ήταν πολιτική" τόνισε ο Κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε: "Ο Παύλος, με τη μουσική και τον στίχο του, ήταν ιδεολογικός εχθρός και απειλή για τους θρασύδειλους φασίστες. Η δράση του, οι παρέες του, η κουλτούρα του ήταν το αντίπαλο δέος απέναντι στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να δηλητηριάσουν με την ιδεολογία τους τη νεολαία, να επιβάλουν νταβατζιλίκια στις γειτονιές και, με απειλές και τραμπουκισμούς, να κάνουν τους δρόμους μας τσιφλίκι τους".

"Η καταδίκη θα έρθει ως ελάχιστη δικαίωση για τη ζωή που χάθηκε, για τον πόνο της μάνας, για όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής και τους συγγενείς τους. Όμως δεν αρκεί αυτό" υπογράμμισε ακόμη ο ευρωβουλευτής και εξήγησε στη συνέχεια πως "αν ο φασισμός και ο ναζισμός νικιόνταν στα δικαστήρια, θα είχαμε ξεμπερδέψει μαζί τους από τη Νυρεμβέργη ακόμα. Η παρανομία δεν εμπόδισε ποτέ το φίδι. Πιο άγρυπνοι από ποτέ, πρέπει να αφαιρέσουμε το δηλητήριο του φασισμού από την κοινωνία. Συνειδητά, μαζικά, με μνήμη. Μετά τους φορείς του ναζισμού, ήρθε η ώρα να αφοπλίσουμε και να απογυμνώσουμε ιδεολογικά τη στυγνή ιδεολογία του, να εκθέσουμε τη σήψη, για να μην την ξεχάσουμε ποτέ ξανά".

"Ο Φύσσας ζει. Ζει στις καρδιές μας, στα τραγούδια μας, στον αντιφασιστικό Σεπτέμβρη που διανύουμε. Στην αντιφασιστική συνείδηση που η δράση του και η κληρονομιά του συνδιαμόρφωσαν. Όρθιος. Αλύγιστος. Άφοβος" κατέληξε ο Κώστας Αρβανίτης.

"Η βία και το μίσος δεν χωρούν στις γειτονιές"

Ανάρτηση βγαλμένη από την καθημερινότητα ανέβασε με αφορμή την ημέρα ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος: "Γιατί ποτέ δεν ήταν σύγκρουση δύο άκρων. Γιατί δεν ανεχόμαστε το ‘δεν είμαι ρατσιστής, αλλά...’. Γιατί δεν έχουμε ανάγκη από μια ‘σοβαρή Χρυσή Αυγή’. Γιατί η βία και το μίσος δεν χωράνε στις γειτονιές μας. Γιατί η θέση των νεοναζί δολοφόνων είναι στη φυλακή. Γιατί ο Παύλος πάντα θα μας θυμίζει ότι σημασία έχει να μένεις άνθρωπος κι αυτό ποτέ δεν θα του το ξεχρεώσουμε. Η αλληλεγγύη θα νικήσει το μίσος".

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Ανάγκη για πλατύ και μαζικό αντιφασιστικό κίνημα"

"Ο Παύλος ζει για να μας θυμίζει την ανάγκη για ένα πλατύ και μαζικό αντιφασιστικό κίνημα" ήταν το μήνυμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλούσε σταθερά τον κόσμο να συμμετάσχει στις αντιφασιστικές δράσεις και εκδηλώσεις των ημερών.

"Έξι χρόνια μετά και ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει στο τέλος της, ο Παύλος ζει για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας μας απέναντι στον φασισμό είναι ένας καθημερινός αγώνας, τον οποίο οφείλουμε να δίνουμε σε όλα τα επίπεδα. Ο Παύλος ζει για να μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής απέναντι στη μισαλλοδοξία και στον φασισμό" ανέφερε η οργάνωση.

Φώφη Γεννηματά: "Ποτέ ξανά χώρος στους φασίστες"

"Έξι χρόνια χωρίς τον Παύλο. Τον Παύλο που η ναζιστική συμμορία έκοψε το νήμα της ζωής του. Τον Παύλο που ένωσε τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας. Τον Παύλο που έγινε αφίσα, τραγούδι και σύνθημα για τη νεολαία που αγωνίζεται. Τον Παύλο που νίκησε τους δολοφόνους του. Τον Παύλο που σήμερα θα ήταν 40 ετών" έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε, για να έρθει η οριστική εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου, δεν αρκούν ούτε η ανάμνηση του Παύλου, καθώς "οι δολοφόνοι του δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα", αλλά ούτε και οι εκδηλώσεις. "Ποτέ ξανά χώρος για τους φασίστες στην Ελλάδα" ήταν το μήνυμά της.

ΚΚΕ: "Οι αιτίες που δημιούργησαν τη Χ.Α είναι ακόμη εδώ"

"Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει "κανένας εφησυχασμός από την εκλογική ήττα του εγκληματικού ναζιστικού αυτού μορφώματος, που το οδήγησε έξω από τη Βουλή, αφού οι αιτίες που το δημιούργησαν εξακολουθούν να υπάρχουν".

"Το πιο σημαντικό όμως είναι να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας για την πλήρη απομόνωσή τους αλλά και για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά και τους θρέφει" συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL