Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Εξωτερική πολιτική / Εξωτερική πολιτική: Από την πατριδοκαπηλία στους ανοιχτούς διαύλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωτερική πολιτική / Εξωτερική πολιτική: Από την πατριδοκαπηλία στους ανοιχτούς διαύλους

Η κυβέρνηση, διά στόματος Μ. Βαρβιτσιώτη, θα ελέγχει αν η Βόρεια Μακεδονία εκπληρεί άμεσα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών

Η πατριδοκαπηλία “πουλάει” στην αντιπολίτευση κι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν εκφράζεται από την κυβέρνηση - όπως έχουμε δει πολλές φορές στη σχετικά σύντομη ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Η Ν.Δ. επέλεξε να ακολουθήσει αυτή την κυνική συνταγή μόνο στο πρώτο σκέλος, μιλώντας για “προδοσία” όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και καταγγέλλοντας περίπου για ενδοτισμό τον Αλέξη Τσίπρα όταν επέμενε στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον τουλάχιστον δύσκολο γείτονα Ταγίπ Ερντογάν. Ευτυχώς, όμως, στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κωλοτούμπα από μεριάς Ν.Δ. έγινε αμέσως, την ίδια στιγμή που έγινε κυβέρνηση. Για παράδειγμα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να υπογραμμίζει στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ε.Ε., ότι “για να υποστηρίξουμε την ενταξιακή προοπτική της βορείου γείτονος, απαρέγκλιτος όρος είναι να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφορούν στη συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί, την πλήρη εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου”.

Ή σε απλά ελληνικά, να παραδέχεται ότι η Συμφωνία χτυπά τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Το φως το αληθινό

Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, η Ν.Δ. συνδαύλισε ως αντιπολίτευση το... κίνημα των νεομακεδονομάχων και καρπώνεται ως κυβέρνηση -το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι το καρπώνεται η χώρα- τη γενναιότητα αυτών που τους συκοφαντούσε ως “προδότες”. Στο πολύ πιο δύσκολο θέμα της Τουρκίας -και δη σε μια φάση που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση- η κυβέρνηση της Ν.Δ. είδε αίφνης το φως το αληθινό και ποντάρει πλέον στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ακριβώς όπως έκαναν οι “ενδοτικοί” προκάτοχοί της.

Είπε λοιπόν χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (σε συνέντευξή του στο Real FM) απαντώντας στο ερώτημα για τις προσδοκίες από μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: “Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια επαφή η οποία να βασίζεται σε μια ειλικρινή σχέση. Με την Τουρκία έχουμε μια πολύ δύσκολη σχέση, μια σχέση η οποία επιδεινώνεται τον τελευταίο διάστημα μέσα από τη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν... Όλο αυτό το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί δεν μπορεί να ανατραπεί εύκολα από μια συνάντηση. Αυτό που μπορεί όμως να καλλιεργηθεί είναι μια σχέση τουλάχιστον ειλικρινούς διαλόγου. Εμείς με την Τουρκία θέλουμε να βρισκόμαστε σε διάλογο, συμφέρει τη χώρα μας να είναι σε ανοιχτό διάλογο, να συζητά τα πάντα και όσες φορές το έχει καταφέρει αυτό, έχει καταφέρει να μειώσει την ένταση με την οποία αντιμετωπίζονται ορισμένα θέματα”.

Μάλλον στο πλαίσιο αυτού του ανοιχτού διαλόγου έγινε χθες και η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ.

Τουρκία και κυρώσεις

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ., των προεκλογικών, υψηλών, τάχα πατριωτικών τόνων, φαίνεται να μην προχωρά σε κάποιες αυστηρές κινήσεις προς την Τουρκία, με πολύ κόπο δρομολογημένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Τότε η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, λόγω των παράνομων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Διερωτάται λοιπόν η αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου (από το ραδιόφωνο του Alpha): “Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν το συνέχισε, είχαμε προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων στην Ε.Ε. και αυτές ήθελαν οριστικοποίηση, ήθελαν προσδιορισμό. Δεν τις προχώρησε η Ν.Δ. και δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε”.

Η Αναγνωστοπούλου υπογραμμίζει ότι “με την Τουρκία χρειάζεται πλαίσιο διαλόγου συνέχεια, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πίεση εκεί, δηλαδή να την βάζει κανείς να συνομιλεί με την δική του γλώσσα, όχι με την γλώσσα της Τουρκίας, και από την άλλη μεριά να δείχνει αυστηρότητα, ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα απέναντί της και πρέπει να την σέβεται ως τέτοια και τους κανόνες ως τέτοιους”.

Το ζόρικο περιβάλλον

H Τουρκία, βέβαια, έχει ένα θέμα με τους κανόνες και πάντα δοκιμάζει τα όρια των γειτόνων της. Σ’ αυτή τη φάση περισσότερο τα όρια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, παρά της Ελλάδας στο Αιγαίο - κι ας φωτογραφίζεται ο Ερντογάν μπροστά σε χάρτες με τη “γαλάζια πατρίδα”. Ενώ λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει στην Αθήνα (μέσω της “Καθημερινής” Κύπρου) ότι “σε θέματα διαφωνίας πρέπει απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουμε τα εν λόγω προβλήματα”, έναντι της Λευκωσίας επιλέγει άλλους τόνους. Αφενός, αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο να ανοίξει η περίκλειστη πόλη- φάντασμα της Αμμοχώστου και να εγκατασταθεί εκεί τουρκικό προξενείο, αφετέρου, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει -όπως και ο Πρόεδρός του- ότι τα πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, “στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

Οι βόλτες του “Γιαβούζ”

Πάντως, χθες, το ένα από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα, το “Γιαβούζ”, μετακινήθηκε εκτός της κυπριακής ΑΟΖ προς τα τουρκικά παράλια απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία. Υπενθυμίζεται ότι είχε προσεγγίσει τη θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου στις 8 Ιουλίου, προκειμένου να κάνει γεωτρήσεις, όπως καθημερινά υποστήριζαν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν πράγματι το έκανε - σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κύπρο, δεν το έκανε ποτέ. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία με τα “Γιαβούζ” και τα “Φατίχ” πρωτίστως θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL