Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η ευθύνη για τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ευθύνη για τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς

“Ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από 1,8 εκατ. πολίτες. “Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς”, υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μια δεύτερη ευκαιρία, “που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης, όταν βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ”. “Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα”, υπογράμμισε. “Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό, είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βήματα του μετασχηματισμού

Στον δρόμο για την ανασυγκρότηση του κόμματος, την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ, όπως προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, έως τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη και το επόμενο τρίμηνο θα λάβει χώρα η καμπάνια και το κάλεσμα για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε, στόχος είναι η συμμετοχή και η συμπόρευση των πολιτών. “Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλές χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες”, σημείωσε. Μίλησε δε για έναν ΣΥΡΙΖΑ “που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική”.

Δημόσια αυτοκριτική

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε μια δημόσια αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις στη διάρκειά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ατολμία στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης υπό την πίεση των ευρωπαϊκών συσχετισμών και της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ακόμα την έλλειψη αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. “Στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα υπουργεία, και τις τράπεζες ώς τις ελεγκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη”, υπογράμμισε.

Μίλησε ακόμα για αδυναμία επικοινωνίας της πολιτικής και του έργου της κυβέρνησης στους πολίτες αλλά και για το ότι δεν ήταν τόσο ισχυρό το στίγμα στην περιβαλλοντική πολιτική. “Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου γι' αυτές τις αδυναμίες. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση”, σημείωσε.

Οικοδομείται το νέο κράτος της Δεξιάς

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. “Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες, κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς”. Τέλος, αναφέρθηκε στο “καθημερινό λιβάνισμα της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός στους δέκτες των τηλεοράσεών του”. Εκεί, τόνισε, με σχεδόν οργουελικό τρόπο, η συντήρηση ονομάζεται πρόοδος, οι εκτροπές ονομάζονται αποφασιστικότητα, η συναλλαγή φιλοεπενδυτική πολιτική, οι αγράμματοι άριστοι και η τιμωρία των εργαζομένων φροντίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL