Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κ. Μάλαμα: Να στηριχθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Μάλαμα: Να στηριχθούν ουσιαστικά οι παραγωγοί της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής

Συνάντηση με παραγωγούς πράσινης ελιάς και με τον πρόεδρο της κοινότητας Ολύνθου είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια ενημέρωσης για την πορεία της συγκομιδής, η οποία εξελίσσεται αυτές τις ημέρες. Όπως σημείωσαν οι παραγωγοί, φέτος η συγκομιδή είναι περιορισμένη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Χαλκιδική τον Ιούλιο κι ενώ προμηνύονταν μία καλή χρονιά για την πράσινη ελιά. Η πράσινη ελιά αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής, έχοντας κατακτήσει ήδη μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Όπως σημείωσαν οι παραγωγοί της Ολύνθου, οι βασικές προκλήσεις αφορούν στις τεράστιες καθυστερήσεις απόδοσης των αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν τον Ιούλιο. Το αίτημα για χορήγηση προκαταβολής από τον ΕΛΓΑ, με στόχο την κάλυψη παγίων εξόδων των αγροτών δεν υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το σύνολο του κλάδου να υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της παραγωγής στην πράσινη ελιά. Βασικό θέμα αποτελεί η προσφορά εποχικής εργασίας. Οι παραγωγοί τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν για τους δύο μήνες της συγκομιδής εργάτες γης με άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να δηλώνονται με εργόσημο στον ασφαλιστικό φορέα και να περνούν οι μισθοί τους και στα βιβλία εξόδων. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα απαιτούνται συμφωνίες με γειτονικές χώρες προέλευσης των συγκεκριμένων εργατών γης, ώστε να δίδεται άδεια εργασίας δίμηνης διάρκειας σε όσους θέλουν να εργαστούν νόμιμα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής της πράσινης ελιάς επισημάνθηκαν προβλήματα στην αγορά χονδρικής τα οποία πιέζουν τους παραγωγούς. Κάποιες ομάδες παραγωγών έχουν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται συλλογικά τις τιμές, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη και περισσότερα φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που συμμετέχουν σε αυτά τα σχήματα. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων, τέλος, επισημάνθηκε ότι ελλείπουν σοβαρές υποδομές στα δίκτυα του αγροτικού νερού, ενώ σε ότι αφορά τις μεθόδους καλλιέργειας δεν ενθαρρύνεται με ουσιαστικά κίνητρα η στροφή στην βιολογική καλλιέργεια.  

Η Κυριακή Μάλαμα σημείωσε ότι τους δύο αυτούς μήνες και παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδειξε την απαραίτητη προσοχή στα προβλήματα των παραγωγών πράσινης ελιάς, αλλά και του συνόλου των αγροτών της Χαλκιδικής. Τόνισε ότι θα επανέλθει με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση στο θέμα και ταυτόχρονα  ότι θα συνεχίσει να επισκέπτεται αγροτικές περιοχές της Χαλκιδικής, με στόχο την στήριξη των παραγωγών και της αγροτικής οικονομίας συνολικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL