Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
SOS, Χαλκιδική καλεί Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS, Χαλκιδική καλεί Έβρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τις διαχρονικά στενές σχέσεις της Ν.Δ. με την Eldorado Gold επισημαίνουν στην «Αυγή» η Κυριακή Μάλαμα κι η Αναστασία Γκαρά με αφορμή το «πράσινο φως» που έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει την καταστροφική επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Θράκη.

Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Κλασική περίπτωση παρασιτικής κερδοσκοπίας

* Πώς σχολιάζετε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Eldorado Gold, όπως φάνηκε από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Η συγκεκριμένη στάση δεν εξέπληξε κανέναν. Η Ν.Δ. πάντοτε υπερασπιζόταν την Eldorado. Αυτή ήταν η στάση της από την πρώτη ημέρα. Την ίδια στάση είχε και το ΠΑΣΟΚ που την έφερε στην Ελλάδα και την αδειοδότησε. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές είχε επιχειρηθεί να εγγραφεί στα προαπαιτούμενα των δανειστών ως «μνημονιακή υποχρέωση». Έκτοτε, όλη η δεξιά κενολογία περί ανάπτυξης δεν σταμάτησε να αναλώνεται στους κρατήρες της Eldorado και στις ρουλέτες στο Ελληνικό.

Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να κάνει όλες τις χάρες στην Eldorado. Ήδη αυτό φάνηκε με τις πρώτες αδειοδοτήσεις. Άλλωστε και αυτή η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήρθε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τις επιθετικές και κερδοσκοπικές επενδύσεις. Τι θέλει η Eldorado από τη νέα κυβέρνηση; Να της επιτρέψει να βγάζει βρόμικο χρυσό, άλλωστε καθαρός δεν υπάρχει, και κυρίως να μην πληρώνει φόρους στο κράτος. Είναι μία κλασική περίπτωση παρασιτικής κερδοσκοπίας και νομίζω ότι πλέον το έχουν κατανοήσει όλοι.

* Τι σημαίνει για τη Χαλκιδική το «πράσινο φως» που άναψε στην Eldorado Gold η κυβέρνηση; Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες;

Η Χαλκιδική δίνει μια μεγάλη μάχη ενάντια στις εξορύξεις τα τελευταία 50 χρόνια. Δεν είναι σημερινό το πρόβλημα. Η πληγή των εξορύξεων είναι ανοιχτή και πονάει καθημερινά εδώ και πέντε δεκαετίες. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Βόρεια Χαλκιδική με εργαζόμενο στα μεταλλεία που να μην είχε ένα θάνατο από χαλίκωση ή από καρκίνο του πνεύμονα. Τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο κρίσιμα, γιατί μιλάμε για ανοιχτό κρατήρα εξόρυξης και πλήρη αποστράγγιση των υδάτων της περιοχής.

Το βασικό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι και κυρίως οι παραγωγικές δυνάμεις της Χαλκιδικής είναι ότι η Eldorado απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, απειλεί τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για υφεσιακή επένδυση, η οποία θα μειώσει το ΑΕΠ της Χαλκιδικής γιατί θα δυσφημήσει το τουριστικό της προϊόν. Συνεπακόλουθα θα αυξηθεί η ανεργία και θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα. Έτσι συμβαίνει όπου γίνονται εξορύξεις χρυσού. Δείτε την εμπειρία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι περιοχές όπου εγκαθίστανται εξορύξεις καταδικάζονται σε φτώχεια.

Ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα πρέπει να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι να ασκήσει το μάξιμουμ της κοινοβουλευτικής πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να μην κουρελιάσει τη νομιμότητα για χάρη της Eldorado, και το δεύτερο είναι να συζητήσει με τον παραγωγικό ιστό της Χαλκιδικής μια εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση. Για να κατανοήσουν οι πολίτες της Χαλκιδικής ότι η ανάπτυξή τους δεν εξαρτάται από την Eldorado. Αντίθετα, απειλείται από αυτήν, όπως βέβαια απειλείται και το φυσικό περιβάλλον.

Αναστασία Γκαρά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: Για μας «χρυσός» είναι η γη μας και η υγεία μας

* Πώς υποδεχτήκατε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου εξέφρασε τη διάθεσή του να διαπραγματευτεί επέκταση των δραστηριοτήτων της Eldorado Gold και στη Θράκη;

Ο εναγκαλισμός της Ν.Δ. με την Eldorado, τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Θράκη, είναι γνωστός από καιρό. Και το 2012-2014 η Ν.Δ. είχε επιχειρήσει την αδειοδότηση χρυσωρυχείων στη Θράκη. Ωστόσο, υπήρξε σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και του κινήματος κατά του χρυσού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε διά παντός τις σκέψεις για αδειοδότηση χρυσωρυχείων στη Θράκη. Υπενθυμίζω ότι προχωρήσαμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου δεν επιτρέπονται εξορύξεις χρυσού, ενώ απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση ερευνών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επανέφεραν το θέμα των εξορύξεων χρυσού, αγνοώντας το νομικό πλαίσιο, τις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και την πάγια κι εκπεφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και όλων των θεσμικών φορέων. Παράλληλα όμως, αγνοούν και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Προφανώς, η στάση αυτή μας προκαλεί θυμό, ανησυχία κι αίσθημα εμπαιγμού από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αλλά μας κρατά σε εγρήγορση, ώστε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τον τόπο μας και την ποιότητα της ζωής μας.

* Με βάση την εμπειρία της Χαλκιδικής, ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες της Θράκης απέναντι στην εξέλιξη αυτή; Ποια θα είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ;

Στη Θράκη υπάρχει ένα ζωντανό, μαζικό και διαρκές κίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και θεσμικοί φορείς και χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μας στις εξορύξεις, γνωστοποιώντας και τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη «επένδυση». Ενώ, παράλληλα, καλέσαμε και τους θεσμικούς φορείς, αλλά κυρίως τους βουλευτές της Ν.Δ., να ταχθούν ενάντια στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, σεβόμενοι την πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας. Και προφανώς βουλευτές και οργανώσεις θα ξεκινήσουμε πολιτική καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας.

Ωστόσο, είναι αδιανόητο να επαναφέρουμε την εξόρυξη χρυσού την εποχή που εντείνονται διεθνώς οι συζητήσεις και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πολιτική μας βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής «επενδύσεις και κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος».

Αντίθετα, υποστηρίζουμε κι εφαρμόσαμε πολιτικές για την αλλαγή του παραγωγικού και βιομηχανικού μοντέλου, με ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, την προώθηση καινοτόμων και φιλοπεριβαλλοντικών επενδύσεων, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία. Το περιβάλλον είναι αναπτυξιακός πόρος, όταν το σέβεσαι, και αυτό διαπερνά οριζόντια την εφαρμοσμένη πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώνει όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Για μας «χρυσός» είναι η γη μας, το περιβάλλον μας, η υγεία μας και το μέλλον του τόπου μας, κι όχι οι καταστροφικές εξορύξεις χρυσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL