Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Στο απόσπασμα συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο απόσπασμα συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα

"Πεδίο βολής" για εργοδοτικά πυρά θα αποτελούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει όλη την επικράτεια σε μια ενιαία "ζώνη φθηνής εργασίας".

Δεν θα είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς ότι το τυπικά "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης εμπεριέχει ένα "εργασιακό Μνημόνιο" που διαλύει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που με εξαιρέσεις κανονικότητας λειτούργησε με την έξοδο από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οδήγησε τουλάχιστον 15 κλάδους σε επεκτάσεις συμβάσεων με αποτέλεσμα σχεδόν 220.000 εργαζόμενοι να λάβουν αυξημένους μισθούς έως και 250 ευρώ.

Η μνημονιακή κανονικότητα επανέρχεται, καθώς, πέραν του κατώτατου μισθού, καμία αμοιβή μέσω συλλογικών και κλαδικών διαπραγματεύσεων δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Και αυτό καθώς κάθε επιχείρηση μπορεί να ζητεί εξαίρεση και ολόκληρες περιοχές ή οικονομικοί κλάδοι να διαμορφώνουν ένα διαρκές "μισθολογικό ντάμπινγκ" ρίχνοντας τους μισθούς στα κατώτατα όρια.

Επιπροσθέτως ο εργαζόμενος ή τα σωματεία και οι ομοσπονδίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, όπως είναι ο ΟΜΕΔ. Δηλαδή "κλείνει" και ο δρόμος για διεκδικήσεις στη Διαιτησία. Οι εργοδότες δεν θα συμφωνούν και δεν θα προσέρχονται στη διαδικασία της μεσολάβησης ναρκοθετώντας κάθε απόπειρα μονομερούς προσφυγής (των εργαζομένων) ακόμα και στην περίπτωση που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική μια κλαδική σύμβαση!

Συγχρόνως ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας! Και αυτό καθώς με συγκεκριμένη διάταξη προβλέπεται η "εξαίρεση επιχειρήσεων από την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (με απόφαση του υπουργού Εργασίας) ακόμη και αν οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα έχουν εξαιρεθεί προηγουμένως από τις κλαδικές" με τη χρήση των λοιπών εργαλείων του νομοσχεδίου.

Οι ατέλειωτες εξαιρέσεις

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται πολλαπλές δυνατότητες εξαίρεσης επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις αν επικαλεστούν ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επιπροσθέτως προβλέπεται ειδικός όρος εξαίρεσης των κλαδικών συμβάσεων για επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ακόμα υπερισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση αν η επιχείρηση είναι σε καθεστώς πτωχευτικής διαδικασίας, εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης.

Επίσης αυτόματη θα είναι η εξαίρεση αν υπάρχει τοπική κλαδική σύμβαση, η οποία υπερισχύει της εθνικής κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης.

Η πλήρης ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων ολοκληρώνεται με τα σοβαρά εμπόδια που μπαίνουν στην επεκτασιμότητά τους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι για την επέκταση συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης υποβάλλεται τεκμηρίωση στον υπουργό και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που θα εξετάζει αν η συλλογική ρύθμιση δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση θα εξαιρούνται επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αιτιολογημένη απόφαση του ΑΣΕ.

Απενεργοποιείται η Διαιτησία

Στο θέμα της Διαιτησίας η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη καθώς επιτρέπεται μόνο: α) εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, και β) εάν η συλλογική διαφορά αφορά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυσή της επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, όπως ανέφερε και χθες η "Αυγή", με το νομοσχέδιο πριμοδοτούνται οι "μπαταχτσήδες" επιχειρηματίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, καθώς επανέρχεται το καθεστώς μη υποβολής από την πλευρά τους ΑΠΔ (Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων), επομένως ευνοείται ένα αδιαφανές καθεστώς απασχόλησης, ενώ, ακόμα και στην περίπτωση που διαπιστωθεί "αδήλωτη" εργασία", τα πρόστιμα μειώνονται έως και 30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL