Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ασκήσεις ισορροπίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασκήσεις ισορροπίας σε μια Ευρώπη που αλλάζει

Η παρουσίαση των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδιοτήτων τους την περασμένη εβδομάδα “χτύπησε” -παραδόξως- πολλά πρωτοσέλιδα πανευρωπαϊκά, με το χαρτοφυλάκιο που ανατέθηκε στον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά να κάνει αναμφισβήτητα τον περισσότερο θόρυβο. Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον ονόμασε αντιπρόεδρο για την “προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής”, προκαλώντας αντιδράσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου, καθώς στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνεται και η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, θα ήταν δίκαιο να πει κανείς ότι το εν λόγω ζήτημα επισκίασε την ουσία των ανακοινώσεων, που αφορούν τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν ένα μακρύ κατάλογο πολύ σοβαρών θεμάτων, θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντικρουόμενα συμφέροντα και θα διαμορφώσουν τους πολυπόθητους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς.

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η αναθεώρηση του συστήματος ασύλου βρίσκονται ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής, ενώ σημαντικές προκλήσεις παραμένουν η εμπορική πολιτική της Ε.Ε., εν μέσω εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ, αλλά και το Brexit.

Πώς θα κινηθεί η νέα Επιτροπή; Ποια θα είναι η σχέση της με τους ηγέτες των κρατών - μελών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και το Ευρωκοινοβούλιο; Τι είδους ρητορική θα αναπτύξει;

Η “ταυτότητα” της νέας Επιτροπής θα γίνει γρήγορα γνωστή, αν και είναι σίγουρο ότι δεν θα αποφευχθούν οι συγκρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει εξ αρχής ότι θα ηγηθεί μιας “πολιτικής Επιτροπής”, κάτι που έκανε πράξη πολλάκις τα τελευταία πέντε χρόνια παίρνοντας σαφή θέση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναλαμβάνοντας προσωπικά ορισμένες υποθέσεις, όπως το ελληνικό ζήτημα.

Η Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μια “γεωπολιτική Επιτροπή”, θέτοντας ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τη θέση της Ε.Ε. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Επιπλέον, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία μάλιστα απαίτησε -και κατάφερε- οι γυναίκες της ομάδας της να είναι -σχεδόν- ισάριθμες με τους άντρες (13 έναντι 14).

Ποιοι είναι όμως οι “στρατηγοί” της Φον Ντερ Λάιεν;

Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία), εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μπορεί να μην κατάφερε να είναι αυτός που θα ηγηθεί της νέας Επιτροπής (αν και έφτασε κοντά), ωστόσο για δεύτερη συνεχή θητεία έχει αυξημένο ρόλο, ως ο πρώτος αντιπρόεδρος, που θα αντικαθιστά μάλιστα τη Φον Ντερ Λάιεν σε περίπτωση απουσίας. Φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει δυναμικά σε μια πολιτική για το κλίμα. Άλλωστε, την προηγούμενη πενταετία δεν δίστασε να ξεκινήσει “μάχη” με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το κράτος δικαίου.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Δανία), εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Αλλαγή και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού. Μετά από πέντε χρόνια αγώνων υπέρ της δίκαιης φορολόγησης των γιγάντων του Ίντερνετ και τον τίτλο “η κυρία των φόρων” που “μισεί τις ΗΠΑ” από τον Ντόναλντ Ντραμπ, η Μ. Βεστάγκερ βρέθηκε επίσης υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Αν και δεν τα κατάφερε, προήχθη σε εκτελεστική αντιπρόεδρο, κρατώντας και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της.

Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, γνωστός για τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε στη χώρα του κατά τη διάρκεια Μνημονίου από Ε.Ε. και ΔΝΤ, ήταν και στην προηγούμενη θητεία αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το ευρώ. Ανέκφραστος και αυστηρός σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ερχόταν συχνά σε αντίθεση με την πιο ήπια και αισιόδοξη στάση του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Στην περιγραφή του ρόλου του, πάντως, περιλαμβάνεται ότι θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά “με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων”.

Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία), αντιπρόεδρος, προτεινόμενος ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών, το όνομά του προέκυψε κατά τη διάρκεια των “παζαριών” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Μπορέλ είναι 72 ετών, βετεράνος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις του νέου του ρόλου.

Βέρα Γιούροβα (Τσεχία), αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια. Στην προηγούμενη επιτροπή Γιούνκερ ήταν υπεύθυνη για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων. Ήταν επίσης υπεύθυνη για την άσκηση πίεσης στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, αναφορικά με τους κανόνες για την προστασία δεδομένων και την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο.

Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα), αντιπρόεδρος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ήταν το δεξί χέρι του προέδρου Γιούνκερ και από τη θέση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής συμμετείχε σε όλο το φάσμα των παρασκηνιακών διεργασιών την περίοδο της κρίσης παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε το “βάφτισμα του πυρός” ως μέλος της Επιτροπής, καθώς, ενώ του ανατέθηκε η τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής (πρώτη φορά σε Έλληνα επίτροπο), ξέσπασαν αντιδράσεις για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του. Επί της ουσίας πάντως, ο Μ. Σχοινάς θα έχει το δύσκολο έργο να συντονίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και του Κανονισμού του Δουβλίνου, ένα άκρως διχαστικό ζήτημα, που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, θα είναι υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική, για θέματα παιδείας και απασχόλησης, που αφορούν άμεσα τη χώρα, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία), αντιπρόεδρος για τις Διαθεσμικές Σχέσεις και προβλέψεις. Για τον Μ. Σέφτσοβιτς θα είναι η δεύτερη θητεία του ως αντιπροέδρου στην Επιτροπή, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής και να εκλεγεί πρόεδρος της Σλοβακίας.

Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία), όγδοη και τελευταία αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και Δημογραφία. Νυν ευρωβουλευτής, πρώην δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα αναλάβει τη διοργάνωση της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης που προανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Γιοχάνες Χαν (Αυστρία), επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση. Μόνιμος κάτοικος Βρυξελλών πλέον, αφού θα είναι η τρίτη του θητεία στην Επιτροπή. Στην προηγούμενη περίοδο ήταν υπεύθυνος για τη διεύρυνση και, παρά τις αστοχίες στις οποίες είχε υποπέσει κατά καιρούς, ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο), επίτροπος Δικαιοσύνης. Πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών. Ήταν υπεύθυνος για ένα σχήμα φοροελαφρύνσεων σε πολυεθνικές, τις οποίες είχε κρίνει ως παράνομη κρατική ενίσχυση η Επιτροπή. Επιπλέον, του είχε ασκηθεί κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν είχε εμφανιστεί βαμμένος μαύρος σε παραδοσιακό φεστιβάλ του Βελγίου. Θα πάρει τη σκυτάλη από τον Φ. Τίμερμανς στα ζητήματα κράτους δικαίου.

Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία), επίτροπος για την Καινοτομία και τη Νεολαία. Συνεχίζει για δεύτερη θητεία σε παρεμφερή τομέα, αφού ήταν υπεύθυνη για την ψηφιακή οικονομία.

Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος), επίτροπος Υγείας. Δεξί χέρι του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Παιδοψυχολόγος στο επάγγελμα, είναι γνωστή για το κοινωνικό της έργο.

Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), επίτροπος Ενέργειας. Επί μακρόν μέλος του εσθονικού Κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών.

Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία), επίτροπος για τις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού Κοινοβουλίου. Έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία.

Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, την Ψηφιακή Αγορά και τη Βιομηχανική Πολιτική. Αναπληρώτρια διοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας και πρώην ευρωβουλευτής, θα αναλάβει και την πολύκροτη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος. Είχε διατελέσει και υπουργός Άμυνας για μικρό χρονικό διάστημα αφού παραιτήθηκε μόλις έναν μήνα αργότερα, μετά την έναρξη έρευνας για ενδεχόμενη κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το κόμμα της κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έρευνα μπορεί να μην είναι επικεντρωμένη στο πρόσωπό της, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα την ανακρίνουν ενδελεχώς οι ευρωβουλευτές της αρμόδιας επιτροπής.

Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία), επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης. Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, ήταν υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η οποία πυροδότησε έντονη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Είναι σίγουρα από αυτούς που θα τα βρουν σκούρα στις ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), επίτροπος Εμπορίου. Πρώην επίτροπος Γεωργίας, πρότεινε την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από τη θέση του επιτρόπου εμπορίου θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις συνομιλίες για το Brexit.

Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις που μας επιφύλασσε η Φον Ντερ Λάιεν, καθώς για πολλούς “έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα”. Πάντως, θα μπορούσε να είναι και μια ένδειξη ότι η επόμενη Επιτροπή σκοπεύει να ακολουθήσει μια πιο “χαλαρή” μέθοδο σε ό,τι αφορά το Πακέτο Σταθερότητας.

Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς. Νυν υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, είναι μόλις 28 ετών και το νεότερο μέλος της Επιτροπής. Παρ’ όλο που είναι μέλος του Κόμματος Αγροτών και Πρασίνων, δεν έχει δείξει μεγάλη φιλοδοξία σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα των φύλων, κάτι που ίσως προσπαθήσει να αλλάξει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής.

Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), επίτροπος Απασχόλησης. Έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας και ευρωβουλευτής, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων χαιρέτισε τον διορισμό του, σημειώνοντας ότι είναι υπέρμαχος του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ελένα Ντάλι (Μάλτα), επίτροπος Ισότητας. Διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας. Κέρδισε τον διαγωνισμό Μις Μάλτα πριν από 40 χρόνια, ενώ προωταγωνίστησε και σε μια ταινία δράσης.

Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία), επίτροπος Γεωργίας. Άλλο ένα μέλος της Επιτροπής κατά του οποίου εκκρεμεί έρευνα και μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παρατυπίες όσον αφορά την αποζημίωση για έξοδα ταξιδίων όσο ήταν ευρωβουλευτής. Με ακραίες δεξιές θέσεις, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία), επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. Είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία.

Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία), επίτροπος Μεταφορών. Έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών. Το 2017 θεωρήθηκε ύποπτη για μια υπόθεση από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της Ρουμανίας αλλά απέφυγε την έρευνα, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της. Αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία), επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι Σλοβένος διπλωμάτης. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία), επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Μπήκε στην πολιτική με κομμουνιστικές πεποιθήσεις και κατέληξε στους Σοσιαλδημοκράτες, συμμετέχοντας σε πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις κάτω από τρεις πρωθυπουργούς. Έχει περιγραφεί ως η «αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL