Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ε. Αχτσιόλγου: Τιμωρούν τον εργαζόμενο για όσα διέσωσε μέσα στα μνημόνια (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε. Αχτσιόλγου: Τιμωρούν τον εργαζόμενο για όσα διέσωσε μέσα στα μνημόνια (ηχητικό)

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι κόλαφος για τα εργασιακά, με συντριβή των κλαδικών και συλλογικών διαπραγματεύσεων χειρότερη των μνημονίων, αντισυνταγματικό κατά τον Άρειο Πάγο χτύπημα στην δυνατότητα προσφυγής στην διαιτησία και... διάπλατη λεωφόρο στους εργοδότες για αδήλωτη εργασία, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

«Το νομοσχέδιο είναι κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα, μας γυρνάει σε εποχές βαθιά μνημονιακές. Τα σημαντικά πράγματα που κατακτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταργούνται … βλέπουμε πιστή εγγραφή σε μορφή νομοσχεδίου όλων των απαιτήσεων της τρόικας για τα εργασιακά», είπε η κ. Αχτσιόγλου. «Σε επίπεδο Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, επέρχεται συντριβή όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων … οι βασικές αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης ουσιαστικά καταργούνται. Με πρόβλεψη που επαναλαμβάνεται τρεις φορές στο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρησιακές συμβάσεις να παρεκκλίνουν από την συλλογική, ακόμη κι αν αυτή έχει επεκταθεί και κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λόγος να συνάπτονται κλαδικές, αφού μία επιχείρηση μπορεί να αποκλίνει επί τα χείρω για τον εργαζόμενο».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/679963658&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true«Είναι επαναφορά ουσιαστικά του μνημονιακού καθεστώτος που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018 και συνολικό χτύπημα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν γίνεται στην πραγματικότητα διαπραγμάτευση εργοδότη-εργαζόμενου, άρα ουσιαστικά μιλάμε και πάλι για συντριβή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μόλις ένα χρόνο από την αποκατάστασή τους. Ο υπουργός Εργασίας το “ντύνει” με μία αναφορά σε “παρέκκλιση μόνο σε σοβαρό πρόβλημα της επιχείρησης”, αλλά είναι τόσο ευρεία η διάταξη ώστε στην πραγματικότητα θα μπορεί κάθε επιχείρηση να την επικαλείται … δεν θα υπάρχει λόγος και κίνητρο για συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, αφού θα μπορεί μία επιχείρηση να παρεκκλίνει επί τα χείρω».

Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα σημείωσε ότι το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι χειρότερο του μνημονιακού πλαισίου, καθώς «αυτή η δυνατότητα του opt-out οι θεσμοί ήθελαν να διασφαλίζεται από τα ίδια τα μέρη, που θα συμφωνούν ποιες επιχειρήσεις θα παρεκκλίνουν σε κλαδικό επίπεδο … τώρα ο υπουργός Εργασίας δεν το θέτει καν έτσι, το βάζει με γενικό και αόριστο τρόπο, ώστε στην πραγματικότητα κάθε επιχείρηση να μπορεί να παρεκκλίνει από την κλαδική και στην ουσία να καταργείται το κλαδικό επίπεδο».

«Για να το κάνουμε πιο λιανά: όλη η ιστορία των συλλογικών είναι ότι μέσω αυτών μπορούν να επιτυγχάνονται μισθολογικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα πέραν του κατώτατου. Όταν καταργείται, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Έχουμε σαφέστατη, καθαρή μνημονιακή ρύθμιση που τινάζει στον αέρα το επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ξεκαθάρισε η ίδια.

«Το άλλο χτύπημα αφορά την διαιτησία» μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, «ουσιαστικά την καταργεί, διατηρείται μόνο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με σειρά όρων και προϋποθέσεων για τις υπόλοιπες και μόνο εφόσον η μη σύναψη συλλογικής σύμβασης θα προκαλούσε βλάβη στην ελληνική οικονομία και μόνο εφόσον κάποιος έχει αποδεχθεί την πρόταση του μεσολαβητή … όλα αυτά σωρευτικά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να προσφύγει κανείς στην διαιτησία», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, «οι εργαζόμενοι θα ζητούν συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργοδότης θα αρνείται και ο εργαζόμενος και το σωματείο δεν θα έχουν την δυνατότητα να πάνε σε διαιτησία, οπότε θα τελειώνει εκεί η ιστορία… Το σύστημα χτυπιέται από πολλές πλευρές, το χτύπημα στην μονομερή προσφυγή σε διαιτησία, είναι το κερασάκι στην τούρτα».

Υπάρχει ωστόσο «ελπίδα, επειδή ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει επί μνημονίων ότι η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία είναι αντισυνταγματική, αν γίνουν οι σωστές προσφυγές, μπορεί να έχουμε όμοια κρίση του ανώτατου δικαστηρίου ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική», όπως σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο για Συνδικαλιστές που «θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά … προς το παρόν φαίνεται ότι αρκετά είναι προαιρετικά … υπάρχει υποχρέωση να συγκροτηθεί Μητρώο στο υπουργείο Εργασίας όπου θα καταγράφεται η δυναμική των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργοδοτικών και εργαζόμενων. Είναι σίγουρα παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικάτων που προσβάλλει την συλλογική αυτονομία … τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς δεν μπορείς να παρέμβεις στα εσωτερικά των συνδικάτων, είναι αντισυνταγματικό».

Συνολικά, «πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων εξαιρετικά τιμωρητική προς τους εργαζόμενους … εντάσσεται υποτίθεται σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά δείχνει τελικά ποιο μοντέλο υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία, αυτό που συρρικνώνει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Άλλη πολύ σοβαρή διάταξη είναι αυτή που μειώνει το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, το συνδέει με την πρόσληψη … ο υπουργός έρχεται και μειώνει πάρα πολύ το πρόστιμο … είναι 10.500 ευρώ … ο κ. Βρούτσης λέει ότι εφόσον τον προσλάβει για ένα χρόνο γίνεται 2.000 ευρώ», συνέχισε, θυμίζοντας ότι «εμείς είχαμε θεσπίσει ότι εργοδότης που πιάνεται με αδήλωτο εργαζόμενο, οφείλει να καταβάλει τρεις μήνες ένσημα … κάτι που έδινε κίνητρο στον εργαζόμενο να καταγγείλει την αδήλωτη εργασία, του απέδιδε κάποια δικαιοσύνη και έδινε τιμωρητική διάσταση στο μέτρο … αυτό καταργείται ολοσχερώς από τον κ. Βρούτση. Άρα, ο εργοδότης έχει κάθε λόγο να προσλαμβάνει και να έχει αδήλωτο εργαζόμενο και εφόσον μόνο τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας να του κάνει μία σύμβαση ετήσια, πληρώνοντας ελάχιστα για όσα έκανε τόσο καιρό… Κανένα κίνητρο στον εργαζόμενο να καταγγείλει, κανένα κίνητρο στον εργοδότη να ξεκινήσει με δήλωση του εργαζόμενου», όπως είπε.

Υπογράμμισε τέλος μία «εξαιρετικά προβληματική για τους εργαζόμενους ρύθμιση ... ότι επιχείρηση που χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία δεν θα αναρτά Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ... ίσχυε και στο παρελθόν επί ΝΔ ... και την ασυνέπεια της επιχείρησης πλήρωναν οι εργαζόμενοι, γιατί χωρίς κατάθεση ΑΠΔ οι εργαζόμενοί σου είναι αδήλωτοι ... υποτίθεται ότι ο νόμος τιμωρούσε την επιχείρηση, αλλά τιμωρούσε τους εργαζόμενους, γιατί η επιχείρηση συνέχιζε να δουλεύει και οι εργαζόμενοι ... έψαχναν τα ένσημά τους και δεν υπήρχαν, γιατί δεν είχαν δηλωθεί ποτέ. Είχε καταργηθεί από εμάς, την επαναφέρει ο υπουργός Εργασίας».

Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, όπως της καταβολής των οφειλομένων στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα αντιδρούσε εάν ήταν με το συμφέρον των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της Εθνικής, όχι με την τράπεζα», η ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία σε 120 δόσεις για όσους την χρειάζονταν για να συνταξιοδοτηθούν, αλλά όπως είπε «έχουν φτάσει και σε μένα καταγγελίες … ασφαλισμένοι με υψηλό χρέος … είτε δεν έλαβαν καθόλου σύνταξη παρότι μπήκαν στην ρύθμιση είτε τους γίνεται τόσο μεγάλη παρακράτηση που δεν λαμβάνουν παρά πολύ λίγα», αλλά και οι συντάξεις χηρείας, για τις οποίες σημείωσε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι καταβολές θα γίνονταν στα μέσα Ιουλίου και «έχει ενδιαφέρον ότι η σημερινή κυβέρνηση ανήγγειλε τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως δικό της έργο, αλλά τελικά μέσα Σεπτέμβρη δεν έχουν καταβληθεί…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL