Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Σαμαρά - Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Σαμαρά - Μητσοτάκη

“Χαμηλό βαρομετρικό” επικρατεί στις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με το κυβερνητικό επιτελείο στον απόηχο του διορισμού του Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν.

“Ουδέν σχόλιον” σημείωναν -με έκδηλο εκνευρισμό- “σαμαρικοί” κύκλοι μετά την επιδίωξη του κυβερνητικού εκπροσώπου να αιτιολογήσει το άδειασμα του Μαξίμου προς τον πρώην πρωθυπουργό με το επιχείρημα: “Ούτε ο προταθείς από την Ιταλία πρώην πρωθυπουργός Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος. Επομένως, φάνηκε πόσο ρευστό ήταν όλο το ζήτημα στη διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων και των αντιπροεδριών της Κομισιόν!”.

Ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να εξηγήσει την κυβερνητική ανακολουθία προς τον πρώην πρωθυπουργό -στο θέμα της μετακόμισής του στις Βρυξέλλες- λέγοντας ότι “όπως είχαμε πει και τότε, δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε θέση αντιπροεδρίας στη νέα Κομισιόν και γι’ αυτό δεν προχώρησε η σκέψη για οποιαδήποτε υποψηφιότητα ενός πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Αντώνης Σαμαράς”.

Σημείωσε παράλληλα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι “ήταν στις επιδιώξεις το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο”, ενώ χωρίς απολογητική διάθεση προς τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι “στην πορεία και μέσα από τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε η ευκαιρία να έχουμε ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αντιπροεδρία. Και αυτή την ευκαιρία την πήραμε”.

Ο κ. Πέτσας απάντησε δε ότι “είναι θεωρητικό να το συζητάμε” σε τηλεοπτική εκπομπή (Οne ΤV) όταν ρωτήθηκε “αν η κυβέρνηση θα πρότεινε τον κ. Σαμαρά σε περίπτωση που ήξερε εξαρχής ότι θα δοθεί η αντιπροεδρία στη χώρα μας”.

Εγκώμια για Μ. Σχοινά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε, χωρίς να ερωτηθεί στο χθεσινό μπρίφινγκ, να εγκωμιάσει τον Μ. Σχοινά καθώς “η τοποθέτησή του στην αντιπροεδρία της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την πατρίδα μας".

Πρόσθεσε δε στο ίδιο πνεύμα ότι “η επιλογή αυτή σηματοδοτεί και την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των εταίρων μας προς την Ελλάδα και έμπρακτη αναγνώριση της δυνατότητας του εκπροσώπου της για σημαντικά χαρτοφυλάκια”. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν και το Βερολίνο διατύπωναν ισχυρές ενστάσεις για την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά λόγω της στάσης του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Στο πλευρό Σαμαρά ο Καρατζαφέρης

Φωνές υποστήριξης προς τον Αντώνη Σαμαρά προήλθαν από τα... ακριανά δωμάτια της "γαλάζιας" πολυκατοικίας, καθώς ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε (Alpha 989) ότι “προτιμούσα χίλιες φορές Σαμαρά, εγώ που βρίσκομαι απέναντί του. Ο Σχοινάς είναι αυτός που έθαψε την Ολυμπιακή για να αναδειχθεί η Aegean". Ο ιδρυτής του ακροδεξιού ΛΑΟΣ δεν παρέλειψε να διατρανώσει την “ευχαρίστησή” του διότι “κάποια δικά μου παιδιά, η μισή Κ.Ο. του 2007, είναι στα πράγματα” κατονομάζοντας με νόημα τους νυν νεοδημοκράτες Μ. Βορίδη, Θ. Πλεύρη, Άδ. Γεωργιάδη.

"Εφόσον χρειαστεί"

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Στ. Πέτσα να αποφύγει τις δηλώσεις πολιτικής υποστήριξης προς τον Αντώνη Σαμαρά μετά την προχθεσινή κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού για την υπόθεση Novartis (στην οποία επανέφερε την καραμέλα της “σκευωρίας”) καθώς επεσήμανε (Οne Channel) ότι “το θέμα πρώτα θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και μετά θα αποφασίσει η Βουλή, εφόσον χρειαστεί''. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μετατρέψει τη Βουλή “σε βιομηχανία εξεταστικών”.

Σε ανάλογα συγκρατημένους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι “προεκλογικά και μετεκλογικά -τελευταία φορά στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης- ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάκριση των λειτουργιών"...

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

Στα μακεδονικά προϊόντα περιορίζει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών

"Θα αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις" λέει ο Στ. Πέτσας μιλώντας για "εθνικά επιζήμια συμφωνία" την ώρα που ο Ν. Δένδιας μιλά για "πλήρη και συνεπή εφαρμογή"

Ο Στ. Πέτσας παρέκαμψε την οργή των “σαμαρικών” και στο σκέλος που αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επαναλαμβάνοντας απλώς ότι “την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός ως μία "εθνικά επιζήμια συμφωνία” και πως “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις, τόσο για τα μακεδονικά προϊόντα όσο και σε σχέση με τα ζητήματα μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας”... Πάντως, από τη Βουλγαρία ο Ν. Δένδιας δήλωνε: "Σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών".

Παπαδημούλης: "Θα ξαναπούν για ανταλλαγή συμφωνίας - συντάξεων;"

Στο φόντο δε της κυβερνητικής κυβίστησης στο “μακεδονικό” ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης προκάλεσε -με ανάρτηση στο Τwitter- τον Κυριάκο Μητσοτάκη “που οργίασε προεκλογικά με πολλά ψηφοθηρικά ψεύδη να επαναλάβει, αν τολμά, πως ‘η κυβέρνηση Τσίπρα αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων». Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε δε το ερώτημα αν “αυτά τόλμησε να τα πει σε Μέρκελ και Μακρόν”...

Δικαιολογίες Γεωργιάδη

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την αποκάλυψη επιστολής - πρόσκλησης (20.8) προς τον “υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας”, αναζήτησε καταφύγιο σε βίντεο με παλαιότερες αντιφατικές δηλώσεις του θέλοντας να καταδείξει στο Τwitter πως “είχα προεκλογικά ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιούσα την επίσημή τους ονομασία, δηλ. 'Βόρεια Μακεδονία', εάν θα ήμουν υπουργός”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL