Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Β. Κόκκαλης: Και αγρότης ο Μητσοτάκης για την αποζημίωση, αλλά από σχέδιο...(Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Κόκκαλης: Και αγρότης ο Μητσοτάκης για την αποζημίωση, αλλά από σχέδιο...(Ηχητικό)

Περισσότερο ασχολήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης με την διεκδίκηση αποζημίωσης για κτήμα του στα Χανιά, παρά για την αγροτική παραγωγή που της αφιέρωσε 10 δευτερόλεπτα στις προγραμματικές δηλώσεις, όπως και ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης που μίλαγε 15 λεπτά για την... Novartis, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Δυστυχώς, οι αγρότες θα δουν αύξηση στο αγροτικό ρεύμα (η τελευταία είχε γίνει το 2014) με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιτείνοντας το πρόβλημα του κόστους παραγωγής, που πράγματι είναι μεγάλο», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης. Η παρούσα κυβέρνηση δεν συνεχίζει την δική πολιτική των ενεργειακών κοινοτήτων και ειδικά των αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων, που θα μείωνε πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, όπως θύμισε και συνέπεια των παραπάνω θα είναι τελικά η μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

Σχολίασε μάλιστα την παντελή απουσία εμπειρίας στο αντικείμενο του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη, την οποία «ο ίδιος παραδέχθηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στον αγροτικό τομέα συνέβαινε το παράδοξο να είναι το μοναδικό επάγγελμα που μπορούν να κάνουν όλοι, ήταν η δική μας κυβέρνηση που έβαλε ένα μοντέλο», που στηριζόταν σε τρεις πυλώνες:

  •     οργάνωση (ομάδες παραγωγών και συνεργατισμός)

  •     εκπαίδευση

  •     κατοχύρωση του επαγγελματία αγρότη, του παραγωγού

Εδώ και δύο μήνες, «δεν έχουμε ακούσει» σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αγροτική παραγωγή, ενώ «στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός αναφέρθηκε μόλις πέντε λεπτά στον πρωτογενή τομέα, τα υπόλοιπα 15 ήταν για… την Novartis … ενώ ο πρωθυπουργός μόλις 10… δευτερόλεπτα!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

«Δεν έχουν σχέδιο, τι μοντέλο αγρότη θέλουν … εμείς προτείνουμε να συνεχίσουν αυτό που εμείς υιοθετήσαμε, τον οργανωμένο παραγωγό, τον εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο. Ο νέος αγρότης αυτό θέλει να ακούσει, τι είδος αγρότη θέλουμε», τόνισε ο ίδιος και «η κυβέρνηση φαίνεται να βαδίζει στα τυφλά, βλέποντας και κάνοντας, δεν έχει μπούσουλα για το πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα ο πρωτογενής τομέας, πώς θα απαντήσει στις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» της ΕΕ.

Σχολίασε εξάλλου το δημοσίευμα ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για κτήμα του στα Χανιά να εκτιμηθεί η αποζημίωση για ζημιά που υπέστη από πλημμύρες και κατολισθήσεις μόλις τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι και ο Κ. Μητσοτάκης είναι αγρότης, είναι όντως προκλητικό». Ταυτόχρονα, αυτό αναδεικνύει και «το θεμελιώδες πρόβλημα στην ελληνική γεωργία, ποιος πρέπει να καλλιεργεί την γη. Αυτός που έχει εισοδήματα αποκλειστικά από τη γη για να θρέψει την οικογένειά του, ή και ο ετεροεπαγγελματίας, ο πολιτικός, ο δικηγόρος, ο γιατρός;», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, στην Ελλάδα «το επάγγελμα δεν έχει κατοχυρωθεί, όπως στην ΕΕ, όπου ο αγρότης είναι επαγγελματίας, εκπαιδευμένος, είναι παραγωγός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL