Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τους άξονες της προοδευτικής πρότασης θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τους άξονες της προοδευτικής πρότασης θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας

Βαλίτσες για Θεσσαλονίκη ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται εντατικά για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έχοντας "σκανάρει" τα όσα είπε εκεί το περασμένο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός.

Εντατική προετοιμασία

Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη γι' αυτά που εξήγγειλε, αλλά και για όσα "ξέχασε" να αναφέρει. Παράλληλα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να παρουσιάσει τους άξονες της εναλλακτικής, προοδευτικής πρότασης και φυσικά να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της δικής του διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι συσκέψεις στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους τομεάρχες και τους αναπληρωτές τομεάρχες, ενώ σήμερα προγραμματίζεται αντίστοιχη σύσκεψη με βουλευτές και στελέχη του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις "γενικολογίες", όπως τονίζουν, που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό. Θα δούμε εν ολίγοις στην πράξη την τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση.

Όπως έχει διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει και σηκώνει τους τόνους, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα που αφορούν τα πλεονάσματα, την κωλοτούμπα της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα εργασιακά, την άλωση του κράτους και των θεσμών, την οικειοποίηση μέτρων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη μετάθεση δρομολογημένων ελαφρύνσεων γενικώς μετά το 2020.

Σκληρό "πρέσινγκ" για τα πλεονάσματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφενός μετέθεσε στο θολό μέλλον τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου απεμπόλησε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει δημοσίως η προηγούμενη κυβέρνηση για την ονομαστική μείωση του στόχου από 3,5% στο 2,5% μέσω της δημιουργίας καταπιστευτικού ταμείου.

"Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αφήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι τουλάχιστον το 2021, ενώ είχε διαφορετική επιλογή. Η λογική του είναι ότι θα κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που αρέσουν σε συγκεκριμένες δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία για τη χώρα, ώστε να του δώσουν δώρο τα πλεονάσματα" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μία διαφορετική στρατηγική, με αποτέλεσμα ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων να πέφτει στο 2,5% χωρίς να αλλάζει η συμφωνία. "Δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στα συμφωνηθέντα, το επιτοκιακό κόστος του ελληνικού χρέους θα συνέχιζε να πληρωνόταν πληρώνεται εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου" διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι δηλώσεις περί αναξιοπιστίας της χώρας είναι ένα σοβαρότατο πολιτικό και οικονομικό λάθος της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη περίοδο, εν όψει νέας εξόδου στις αγορές" σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το... μισοάδειο "καλάθι" που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ανάγκασε τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην πρώτη γραμμή, να φιλοτεχνούν ένα νέο αφήγημα που θα στρέψει αλλού την ατζέντα: "Τσίπρας και Τσακαλώτος διαφωνούν για τα πλεονάσματα". Κεντρικό στοιχείο είναι η αμφισβήτηση της ύπαρξης συμφωνίας για τον λογαριασμό με τους εταίρους.

Ήδη από την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σπεύσει να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή. Μάλλον διέφυγε στον Στ. Πέτσα ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινωθεί σε δημόσια συνέντευξη Τύπου στις 6 Μαΐου στο Ζάππειο. Και κρυφό και δημόσιο δεν πάνε μαζί.

Ευ. Τσακαλώτος για "Φιλελεύθερο": "Μας είχαν λείψει τέτοια άρθρα"

Χθες μάλιστα ο "Φιλελεύθερος" επέλεξε ως πρώτο θέμα να αναδείξει τις "αλληλοδιαψεύσεις" Τσίπρα - Τσακαλώτου. "Σήμερα ο 'Φιλελεύθερος' -ο θεός να τον κάνει- ανακάλυψε για άλλη μια φορά διχογνωμία μεταξύ εμού και του Αλέξη. Η αλήθεια είναι ότι μας είχαν λείψει τέτοια άρθρα. Εκπλήσσομαι όμως βαθιά που μια τόσο δυνατή και ανεξάρτητη δημοσιογραφική ομάδα δεν μπορεί να διαβάσει δυο δηλώσεις", σχολίασε σκωπτικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο Facebook.

Διαψεύδοντας τα περί διχογνωμίας ο Ευ. Τσακαλώτος εξήγησε πως αυτό που λένε και οι δυο είναι ότι "με το escrow account εξασφαλίσαμε ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω οι δανειστές, άρα μειώσαμε τα πλεονάσματα δίχως να παραβιάζουμε τη συμφωνία". "Ένας κακοπροαίρετος άνθρωπος βέβαια θα έλεγε ότι η Ν.Δ. βάζει τα Μέσα της να δημιουργούν σύγχυση σε σχέση με τη δική μας θέση για τα πλεονάσματα γιατί η ίδια δεν έχει θέση" σχολίασε δηκτικά καταλήγοντας: "Εγώ φυσικά δεν είμαι τέτοιος".

Έ. Αχτσιόγλου: Επανήλθαμε στο "σε απολύω για όποιο λόγο γουστάρω"

Μιλώντας στον Alpha η Έ. Αχτσιόγλου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια πολιτική που καταργεί σημαντικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων με αιφνιδιαστικές τροπολογίες του Γ. Βρούτση πέντε λεπτά πριν κλείσει η Βουλή. "Επανήλθαμε στο καθεστώς που λέει 'σε απολύω για κανέναν λόγο ή για όποιον λόγο γουστάρω' χωρίς αιτιολόγηση" είπε χαρακτηριστικά.

"Ο βάσιμος λόγος απόλυσης καταργήθηκε εν μια νυκτί με αστείες δικαιολογίες. Θεσμοθετήθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και έθετε έναν φραγμό στο αυθαίρετο των απολύσεων" επισήμανε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε, είναι άλλη η νόμιμη αποζημίωση που παίρνει κανείς όταν απολύεται, την οποία παίρνουν όλοι όσοι απολύονται, καταβάλλεται σε νόμιμες απολύσεις και υπηρετεί προνοιακή λειτουργία και είναι άλλη η δυνατότητα αποζημίωσης που έδινε ο βάσιμος λόγος απόλυσης (επαναπρόσληψη, μισθοί υπερημερίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL