Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κοινός βηματισμός στο Κυπριακό προς... άγνωστη κατεύθυνση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινός βηματισμός στο Κυπριακό προς... άγνωστη κατεύθυνση

Οι πρωτοβουλίες δεν χαρακτηρίζουν, καθώς φαίνεται, την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πιθανόν διότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών -για άλλους εντός της Ν.Δ. “προδοτική” προεκλογικά και μετεκλογικά, για άλλους “με κάποια προβλήματα” προεκλογικά και μετεκλογικά και για τους περισσότερους, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, τότε “προδοτική”, σήμερα με “ελαττώματα”- δεν τολμούν να αγγίξουν κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα με τους γείτονες μήπως και πάθει κρίση το εκλογικό τους ακροατήριο. Ή ίσως επειδή αυτή η κυβέρνηση θεωρεί την ακινησία την ορθότερη εξωτερική πολιτική- ιδίως στο... αιώνιο κυπριακό, σε μια φάση, μάλιστα, που ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο υπερασπιζόμενος ουσιαστικά το status quo.

Ίσως έτσι ερμηνεύεται και η απόφαση να μην υπάρξουν “ζωντανές” δηλώσεις στον Τύπο μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες προτίμησαν να εκδώσουν απλώς ένα κοινό ανακοινωθέν - κι έτσι να αποφύγουν τις όποιες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κατά τα άλλα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις παράνομες, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπισή τους. Για το θέμα του Κυπριακού επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για συνεργασία με τον ΟΗΕ προς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η φράση αυτή επαναλαμβάνεται μονότονα κάθε φορά που δεν υπάρχει κάτι νεότερο από το μέτωπο του Κυπριακού- όπως φάνηκε κι από τις άκαρπες συναντήσεις της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ηγεσία την περασμένη εβδομάδα.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, για την άτυπη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου και την κατ’ αρχήν συναντίληψη για τους όρους αναφοράς, όσο και τις προσπάθειες με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τ. Χ. Λούτ για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και τα προβλήματα που παρεμβλήθηκαν από την Τουρκία στη συνέχεια.

Έγινε ακόμη ενδελεχής ενημέρωση για «τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα», όσο και έναντι της Αμμοχώστου. ΄Εμφαση δόθηκε στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του εκεί, με το ανακοινωθέν να κάνει λόγο για «εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας». Υπενθυμίζεται ότι ο Μελβούτ Τσαβούσογλου εξήγγειλε το άνοιγμα προξενείου στην περίκλειστη πόλη - φάντασμα.

«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Στο μέτωπο του Κυπριακού οι δύο άνδρες επαναλαμβάνουν «την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τον σκοπό αυτό, όπως επισημαίνεται, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Βαρύς συμβολισμός

Πάντως, καλωσορίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ ουσιαστική, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. «Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί συνοδευόμενη και από μια συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. «Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της Ε.Ε., γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον Κύπριο Πρόεδρο να εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον: «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα, αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και θα χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μια καλύτερη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο Ν. Αναστασιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL