Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Κώστας Μελάς: Μην περιμένετε μεγάλα πράγματα» από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μελάς: Μην περιμένετε μεγάλα πράγματα» από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (Ηχητικό)

Δυστυχώς φαίνεται να επιστρέφουμε στο παραγωγικό υπόδειγμα όπου οι κατοικίες σιγά-σιγά θα πάρουν τα πάνω τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα αλλαγής παραγωγικού υποδείγματος, πάλι θα καταλήξουμε στην στέγαση, μην περιμένετε μεγάλα πράγματα για επενδύσεις από την ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, είπε ο καθηγητής οικονομικών του Πάντειου Κώστας Μελάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/677113140&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Η χώρα έχει ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια, από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, από συστηματική προσπάθεια να στραφεί το υπάρχουν παραγωγικό υπόδειγμα στην κατεύθυνση της αύξησης της συμμετοχής της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της νέας τεχνολογίας, από το πενιχρό 12% σήμερα στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ, είπε ο κ. Μελάς.

Ακόμη και εμβληματικές για την νέα κυβέρνηση επενδύσεις, όπως το Ελληνικό είναι επενδύσεις real estate, στην γη, δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε, γιατί σιγά-σιγά επανέρχεται το υπόδειγμα που υποτίθεται ότι θέλουμε να αλλάξουμε, μετά από τρία μνημονιακά προγράμματα.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά φαίνεται να πηγαίνουμε στο υπόδειγμα όπου οι κατοικίες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να παίρνουν τα πάνω τους. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα αλλαγής παραγωγικού υποδείγματος, αυτό που όλες οι πολιτικές παρατάξεις εδώ και πολλά χρόνια επιζητούν.

Καμία εθνική οικονομία δεν ξεκινάει από μηδενική βάση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει μία σειρά από θέματα που προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα, από τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως την αξιοποίηση των νέων εμπορικών δρόμων προς την Ευρώπη, την ανάδειξη του Πειραιά, την δημιουργία υποδομών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ά., όμως τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου δεν προχωράει. Το 2018 ήμασταν στο 11,07% του ΑΕΠ και θέλουμε να φτάσουμε περίπου στο 20%, τον μ.ό. της ΕΕ. Αυτά τα 20 δισ. ευρώ που υπολογίζουμε ότι πρέπει να επενδυθούν κάθε έτος, είναι ένα ζητούμενο. Δεν θέλουμε να πάνε σε οικοδομές, αλλά στην ενέργεια, τα logistics, την βιομηχανία, την μεταποίηση, τον ακριβό τουρισμό ... αλλά δεν βλέπουμε να πηγαίνουν σε αυτή την κατεύθυνση, αυτό είναι το θέμα της ελληνικής οικονομίας...

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «πάλι θα καταλήξουμε στην στέγαση», γιατί όταν οι κατοικίες αρχίσουν να παίρνουν υπεραξία, όταν αρχίζει να αυξάνεται η ζήτηση, οι τιμές, σιγά-σιγά να μπαίνουν και οι τράπεζες σε διαδικασία χρηματοδότησης, σιγά-σιγά θα πάρει πάρει πάλι μπροστά η στέγαση. Και «βεβαίως πρέπει να πάρει μπροστά, αλλά δεν μπορεί να πάρει και τα 20 δισ. ευρώ που λείπουν, αυτό είναι το θέμα», τόνισε ο κ. Μελάς.

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά για την ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ που οι πληροφορίες θέλουν να εστιάζει στις επενδύσεις, «μην περιμένετε μεγάλα πράγματα...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL