Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Χ. Καφαντάρη: Θυμίζουν “ταμείο Μολυβιάτη” οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Καφαντάρη: Θυμίζουν “ταμείο Μολυβιάτη” οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο Μάτι

Απευθείας αναθέσεις έργων ως 1 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚΕ χωρίς διαγωνισμό από το λογαριασμό που δημιουργήθηκε πέρυσι για το Μάτι, καθώς και ανάθεση του Πρότυπου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο που... δεν έχει υπηρεσίες και θα αναθέσει αλλού, συνθέτουν μία πολύ ασαφή εικόνα που προδιαθέτει για καταστάσεις αντίστοιχες με το «ταμείο Μολυβιάτη» για τις πυρκαγιές της Ηλείας, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/677089860&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=trueΗ κ. Καφαντάρη ξεκίνησε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται πολιτική πάνω σε ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους … δυστυχώς το έχουμε ζήσει πολύ και προεκλογικά», πριν αναφερθεί στην χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Μάτι, όπου σημείωσε τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν, «θεωρώ ότι είναι σημαντικό, οφείλω να το πω». «Έχουμε κύρωση μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά συγχρόνως εισάγονται καινούργια ζητήματα, δηλαδή είναι νομοσχέδιο», συνέχισε, για «το οποίο, στις 15.00 την Δευτέρα θα έχουμε και ακρόαση για συγκεκριμένους φορείς. Την Τετάρτη μάλλον θα έρθει» στην Ολομέλεια, όπως εκτίμησε.

Επεσήμανε ωστόσο σημεία που πρέπει να τονιστούν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

- σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας

- ανάθεση Πρότυπου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο

Θύμισε για το πρώτο σημείο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει συγκεκριμένες δράσεις μετά την καταστροφή στο Μάτι, μεταξύ των οποίων την δημιουργία λογαριασμού όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα κυρίως από την ίδια την Πολιτεία (τράπεζες και ΤτΕ, προϋπολογισμός, κτλ.). Η σύσταση της ΑΜΚΕ προβλέπει ότι θα πάρει τα χρήματα αυτά και θα έχει την δυνατότητα να κάνει απευθείας αναθέσεις για έργα άνω και των 60.000 ευρώ και ως 1 εκατ. ευρώ χωρίς διαγωνισμούς, παρακάμπτοντας τον 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις και χωρίς σαφές πλαίσιο διαχείρισης αυτών των χρημάτων. «Εκφράσαμε έναν φόβο να μην έχουμε τα του “ταμείου Μολυβιάτη” για τις πυρκαγιές στην Ηλεία … δεν εξασφαλίζουν πλήρη διαφάνεια».

Σε άλλο σημείο μάλιστα σημείωσε ότι στο ΔΣ της συγκεκριμένης εταιρείας «υπάρχουν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, από τους κατοίκους, από συλλογικότητες, από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) … Δεν θα υπάρχει όμως έλεγχος από το ΕΣ για την δράση της εταιρείας … η παρουσία εκπροσώπου δεν σημαίνει ότι γίνεται έλεγχος. Είναι κάποια πράγματα ασαφή, που δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά».

«Δεν μπορούμε επίσης να μην πούμε», συνέχισε η ίδια για την ανάθεση δημιουργίας Πρότυπου Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο δημιουργίας του και τον Μάιο του 2019 πέρασε ομόφωνα από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΜΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας … οριοθετήθηκαν 8.000 στρέμματα που ταυτίστηκαν με τα όρια της πυρκαγιάς … είχε τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, έδινε κατευθύνσεις σχεδιασμού, καθόριζε συντελεστές όρων δόμησης, κτλ. … Έρχεται τώρα το εν λόγω σχέδιο νόμου και αναθέτει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Τεχνικό Επιμελητήριο … πρέπει να δούμε την σύμβαση, ή έστω ένα σχέδιο σύμβασης … γιατί το ΤΕΕ δεν έχει κεντρική υπηρεσία και δυνατότητες να το κάνει, άρα θα το αναθέσει κάπου. Με τι διαδικασίες; Θα υπάρχουν διαγωνισμοί; Τι λέει η Εθνική Αρχή Ελέγχου Δημόσιων Συμβάσεων;» αναρωτήθηκε η κ. Καφαντάρη.

Παρέθεσε εξάλλου σειρά άλλων κινήσεων που έκανε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή η κυβέρνηση το τελευταίο 12μηνο, μεταξύ τους:

- ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής

- κατευθύνσεις για την προστασία του θαλάσσιου μετώπου

- «οδικοί άξονες» για την προστασία γεωργικής γης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL