Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Να μην επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία της διαχείρισης του Ταμείου Μολυβιάτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να μην επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία της διαχείρισης του Ταμείου Μολυβιάτη

Κριτική στην παράκαμψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των προβλεπόμενων διαδικασιών στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις δράσεις για την αποκατάσταση του πυρόπληκτου Ματιού έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των πόρων του ειδικού λογαριασμού κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ.

«Σε 50 μέρες που είσαστε κυβέρνηση, είναι η τρίτη φορά που έχουμε σχετικά θέματα με τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων και δεν έχουμε γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» επισήμανε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης θυμίζοντας τη «βαριά κληρονομιά» του Ταμείου Μολυβιάτη.

«Αν είναι, να καταργήσουμε τη διάταξη που χρειάζεται τη γνωμοδότηση της ΕΑΑΔΗΣΥ, αν η κυβέρνηση δεν τη ζητάει ποτέ» σχολίασε ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς θα διαχειριστεί χωρίς έλεγχο τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού ο νέος φορέας που δημιουργείται, το «Μάτι Ξανά», και ποιος θα έχει την πολιτική ευθύνη. Εξέφρασε ακόμα τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα που θα κοστίσει η απαλλαγή των κατοίκων του Ματιού από τον ΕΝΦΙΑ να ληφθούν από τον ειδικό λογαριασμό.

Επιπλέον αναφέρθηκε εκτενώς στην καχυποψία που έχει δημιουργήσει σε όσους επιθυμούν να κάνουν δωρεά η αρνητική εμπειρία της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Μολυβιάτη, σε βαθμό που πολλοί προτιμούν να κάνουν τη δωρεά σε είδος. Παρατήρησε πως ό,τι έχει δαπανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση από τον ειδικό λογαριασμό για το Μάτι έχει δημοσιοποιηθεί και ελεγχθεί ενδελεχώς «γιατί είχαμε πραγματικά τον φόβο να μην γίνουν τα ίδια».

Ο Χρ. Σπίρτζης επέκρινε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μηδενίσει τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και του Ματιού. «Η δική μας κυβέρνηση με πρωτοφανείς ρυθμούς έχει προχωρήσει το ειδικό χωρικό» θύμισε τονίζοντας τις δεκαετίες των πολιτικών «χάους» σε σχέση με τον χωρικό σχεδιασμό και την αυθαίρετη δόμηση, όπως και την απροθυμία των κατοίκων περιοχών όπως το Μάτι να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.

Για «προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει το έργο που έχει γίνει στην περιοχή» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος θυμίζοντας ότι «εντός δυόμισι μηνών από την πυρκαγιά έγινε κήρυξη της αναδασωτέας εκτάσεως» κι ότι «δεν υπήρχε 40 χρόνια στην περιοχή δασικός χάρτης, αλλά έγινε σε αυτές τις συνθήκες από την προηγούμενη κυβέρνηση». Επιπλέον αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκατάσταση του Ματιού και την προστασία των πυρόπληκτων και ζήτησε την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα τηρήσει το ειδικό χωρικό σχέδιο της περιοχής.

Ενστάσεις και σοβαρά ερωτήματα

«Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και απορίες όσον αφορά αυτή την εταιρεία που προτείνετε. Πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, αλλά πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Χρειάζεται μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων και όχι η δημιουργία κατά περίπτωση εταιρειών, έστω και αστικών μη κερδοσκοπικών, που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα κατά περίπτωση» παρατήρησε ο Σταύρος Αραχωβίτης. Ερώτημα για την εξαίρεση της υπό ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μάτι Ξανά» από τη φορολογία έθεσε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Η αστική εταιρεία που συστήνεται «παίρνει πόρους από το ειδικό ταμείο, αναθέσεις έργων υπηρεσιών, απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, ακοστολόγητα και ξεπερνάει και τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων. Αυτά θέλουν μια συγκεκριμένη παρακολούθηση, να μην έχουμε καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν με το αντίστοιχο ταμείο μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας» προειδοποίησε η Χαρά Καφαντάρη.

Εκτενή αναφορά στην προσπάθεια για τη φροντίδα όσων τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την τραγωδία στο Μάτι έκανε ο Ανδρέας Ξανθός σχολιάζοντας κι αυτός την προσπάθεια αποσιώπησης των θετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Παραθεσμικό κέντρο"

«Κάθε φορά, αν μέσα από το πιεστικό της διακυβέρνησης κάνουμε εκπτώσεις στις διαδικασίες, τελικά θα καταλήξει να γίνει κανόνας» σχολίασε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Αρβανιτίδης σε σχέση με την κατά παρέκκλιση διατάξεων λειτουργία του «Μάτι Ξανά». Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επέκρινε τη σύσταση της εταιρείας «με χαρακτηριστικά παραθεσμικού κέντρου, με ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες, και μάλιστα με παράκαμψη διαδικασιών».

Δικαιολογίες Χατζηδάκη

«Ό,τι κάναμε, το κάναμε προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παράκαμψη των διαδικασιών για την αποκατάσταση του Ματιού. Ο υπουργός σχολίασε ότι τα 31 εκατ. ευρώ από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού δεν αξιοποιήθηκαν κι ότι οι κατεδαφίσεις, η έγκριση αιτήσεων αποκατάστασης και οι άδειες επισκευών είναι πολύ πίσω. Παράλληλα ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα νομοθετηθεί η απαλλαγή των κατοίκων του Ματιού από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια.

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η νέα εταιρεία διαχείρισης που συστήνεται θα εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών και παρατήρησε ότι στη νέα εταιρεία θα εκπροσωπούνται το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «γιατί, ακριβώς επειδή πάμε με γρήγορους ρυθμούς, θέλουμε οι διαδικασίες να είναι στέρεες, να μην αμφισβητούνται».

Απαντώντας στην κριτική για την παράκαμψη της γνωμοδότησης της Εθνικής Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις, ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ «δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για συμβάσεις που ανατίθενται λόγω ανωτέρας βίας» κι ότι η παράκαμψή της ήταν νόμιμη. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «έτσι κινηθήκατε κι εσείς, έτσι κινούμαστε και εμείς. Ορθώς και εσείς, ορθώς κι εμείς».

Όσον αφορά την ανάθεση της εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου στο ΤΕΕ, ο Κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε και πάλι την ανάγκη γρήγορων ρυθμών και πρόσθεσε ότι «δεν δώσαμε σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση την εκπόνηση του χωρικού σχεδίου, τη δώσαμε στο ΤΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL