Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κατάφωρη καταπάτηση κοινοτικού δικαίου και δικαιωμάτων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάφωρη καταπάτηση κοινοτικού δικαίου και δικαιωμάτων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της λαϊκιστικής και υποκριτικής αντιπολιτευτικής στάσης της στο προσφυγικό βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση. Μετά την παραδοχή Κουμουτσάκου πως η αύξηση των προσφυγικών ροών οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους η κυβέρνηση συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ εκτάκτως το Σάββατο για να λάβει μέτρα αφού η κατάσταση στη Λέσβο χτύπησε "κόκκινο". "Μια αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη, που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων" σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός.

Καταργούν τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου

Ανάμεσα σε άλλα, όπως η αυξημένη επιτήρηση στα σύνορα, η ενίσχυση των αστυνομικών ελέγχων στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα (προαναγγελία νέων επιχειρήσεων "σκούπα";), η άμεση μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου "με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε", σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου

Η κατάργηση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία, επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση και με την πρακτική προηγμένων χωρών στις διαδικασίες ασύλου, όπως της Αγγλίας, που εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί πως η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών θα οδηγήσει στα δικαστήρια όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται, όπως προβλέπεται στο διοικητικό δίκαιο. Κάτι που, εάν ισχύσει, θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων και σε συμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και σε μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων.

Ιδεοληπτική αντίληψη

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τη Ν.Δ. για ιδεοληπτική αντίληψη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό τονίζοντας ότι έχει αναγάγει σε εύκολη λύση για το ζήτημα τις επιστροφές, οι οποίες "έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και σε χώρες όπως η Ιταλία του Σαλβίνι, που επίσης επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό, λόγω της άρνησης και της κωλυσιεργίας των χωρών καταγωγής να δεχτούν τους υπηκόους τους".

30.000 σε δομές φιλοξενίας το 2018 - 2019

Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2018 και του 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, βρίσκοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της Ν.Δ. Δεν προχώρησε ωστόσο στην υλοποίηση προγραμμάτων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και το πρόγραμμα “Εστία”, για τη στέγαση και κατάρτιση 5.000 προσφύγων.

“Δήθεν δικαιωματισμό” βλέπει το ΠΡΟ.ΠΟ.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση δώδεκα σημείων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε τη χώρα "hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών" με ανθρώπους που εγκλωβίζονται "σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως ‘δομές φιλοξενίας’ και ‘κέντρα υποδοχής’”.

Γίνεται ακόμα λόγος για ανύπαρκτο σύστημα διαχείρισης "με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα ‘σουρωτήρι’». Υπογραμμίζεται επίσης ότι η χώρα δεν είχε πολιτική και πως υφίσταται "με δήθεν ‘δικαιωματική ευαισθησία’ εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων".

“Δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο η Ν.Δ.”

Για λασπολογία, άγνοια, αλλά και την υποκρισία με την οποία η Ν.Δ. διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση "δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο ούτε, πολύ περισσότερο, να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας".

"Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, (...) όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως τη ‘μεγαλύτερη απειλή’, όπως άλλωστε τη χαρακτήρισε στις προγραμματικές δηλώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια" τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζοντας ότι θα βρεθεί απέναντι σε όποια πολιτική "θα φέρει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου".

"Η Ν.Δ. είχε πλήρη εικόνα και για τρία χρόνια υποστήριζε ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα, κάτι που στην πράξη κάθε άλλο παρά αποδείχτηκε. Δεν καταλαβαίνουν το κύριο πρόβλημα. Κοιτάνε μόνο προς την Τουρκία και όχι και προς Βορρά" σχολίασε ο Δ. Βίτσας.

Ψυχογιός: “Καθυστερημένη και σπασμωδική αντίδραση”

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας καλεί ο τομεάρχης Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός τη Ν.Δ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. "Το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, όχι με αριθμούς" υπογραμμίζει, τονίζοντας πως απαιτεί ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

"Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο: Μια αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη, που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων" καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπουρνούς: “Κίνδυνος να μείνει η Μόρια χωρίς προσωπικό”

"Ο Κ. Μητσοτάκης αλάλαζε στη Σάμο για το τέλος της μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα, η Ν.Δ. τις σταμάτησε και σε τρεις μήνες οι 5.000 στη Μόρια έγιναν 10.000, ενώ δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις διερμηνέων και γιατρών και υπάρχουν μόνο δύο γιατροί για 6.000 άτομα που δεν έχει εξετάσει κανείς. Τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις 170 εργαζομένων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, αν δεν ανανεωθούν και, πρακτικά δεν θα μείνει προσωπικό" προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο. "Είναι εξοργιστικό, έπρεπε να περάσει πάνω από ενάμισης μήνας καταστροφικής πολιτικής -ενώ γνώριζαν ότι οι ροές αυξάνονται, για να ανακοινώσει το ΚΥΣΕΑ- πρώτο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι... αναιρεί την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τις 8 Ιουλίου" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL