Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Χ.Καφαντάρη: Η ΝΔ είναι τυχερή που παρέλαβε τέτοια οικονομία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ.Καφαντάρη: Η ΝΔ είναι τυχερή που παρέλαβε τέτοια οικονομία (Video)

«Η χώρα μας χθες έκλεισε ένα χρόνο από την έξοδο από τα μνημόνια. Τι είπε η ΕΕ για την πορεία και την οικονομία της χώρας για τον τελευταίο χρόνο; Και ο κ. Ντομπρόβιτς και κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα της χώρας, σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το που βρισκόμασταν το 2015 και που το 2019, στη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη, το πλεόνασμα κλπ. Άρα, η πορεία της οικονομίας της χώρας βαίνει βελτιούμενη», τονίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χαρά Καφαντάρη.https://www.youtube.com/embed/Tl43tK3VVUE

Η ίδια, μιλώτνας στην ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «η ΝΔ είναι τυχερή που παρέλαβε μία τέτοια οικονομία και καλό είναι να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία».

«Για το θέμα των πλεονασμάτων που προανέφερα, βλέπουμε ότι παραπέμπει ο πρωθυπουργός από το 2020 και μετά τη μείωση και τη διαπραγμάτευση. Θα ήθελα να υπενθυμίσω, όμως, ότι εμείς είχαμε κάνει μία ρύθμιση με έναν καταπιστευτικό λογαριασμό με 5,1 δισ. που θα είναι έναντι όποιων απαιτήσεων και τήρησης στόχων, "στην άκρη", και από εκεί και πέρα θα κερδίζαμε 1% δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε περαιτέρω κοινωνική πολιτική», σημείωσε η Χ.Καφαντάρη.

«Γιατί δεν δέχεται αυτήν την θέση η κυβέρνηση σήμερα; Το σημαντικό είναι όταν βγαίνεις από τα μνημόνια, όταν αρχίζει και υπάρχει μια ανάπτυξη – όχι μεγάλη, αλλά ανάκαμψη της χώρας υπήρχε και ήταν 1,9% το 2018 από εκεί που είχαμε μείωση του ΑΕΠ 25% κατά τα έτη 2010-2015 – πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε η ίδια.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε ότι «αντίθετα, βλέπουμε άλλα πράγματα, ιδιαίτερα ανησυχητικά. Για παράδειγμα στον τουρισμό, είδαμε πώς αντιμετώπισε το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη το θέμα της Σαμοθράκης και τι επίπτωση στον τουρισμό και στην διεθνή εικόνα της χώρας είχε αυτό το περιστατικό, όπου η Κυβέρνηση επί 15 μέρες ουσιαστικά ήταν απούσα κι έγινε μία σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου χωρίς τον πρωθυπουργό».

«Από την άλλη, μιλάμε για επιτελικό κράτος και μια δομή κατά τη δική μας εκτίμηση καθαρά πρωθυπουργοκεντρική. Είναι, λοιπόν, κάποια πράγματα που είναι αντιφατικά», σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Άλλο ένα παράδειγμα το Ελληνικό. Εμείς προχωρήσαμε μέχρι τις εκλογές σε πολλά ζητήματα σε σχέση με αυτό το project. Η νυν Κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι σε μία βδομάδα θα μπουν μπουλντόζες. Είδαν ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο τελικά, ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν.

» Η χώρα δεν είχε δασικούς χάρτες τόσα χρόνια και παρελήφθη το 2015 με 1% ενώ τώρα είναι αναρτημένοι περίπου στο 45%. Δεν ξέραμε τι είναι δασικό και τι όχι. Πως ένας επενδυτής θα έρθει να επενδύσει στη χώρα, που όλοι θέλουμε τις επενδύσεις, και επί ΣΥΡΙΖΑ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανέβηκαν – όχι σε μεγάλο βαθμό αλλά έγιναν σημαντικές, το 2018 έκλεισε με 4 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις – όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός ολοκληρωμένος, όταν δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, όταν το Κτηματολόγιο είναι σε τέλμα, το φορολογικό ασταθές.  Άρα υπάρχουν ευθύνες».

«Οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη, αλλά τι ανάπτυξη; Εμείς θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη με διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα και σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι τυχερή -το ξαναλέω- η ΝΔ που παρέλαβε μία οικονομία όπως την παρέλαβε και τα 37 δισ μαξιλαράκι για το διεθνές ασταθές οικονομικό κλίμα, που εμείς τα εξασφαλίσαμε σαν αποθεματικό έναντι όλων αυτών των αναταράξεων που θα υπάρχουν στην οικονομία γενικά», πρόσθεσε η Χ.Καφαντάρη.

Τέλος η ίδια σημείωσε: «ας προχωρήσει συνετά η ΝΔ και όχι με το ξεθεμελίωμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως έγινε με τις αναιτιολόγητες απολύσεις και τα μέτρα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, και το νέο -όπως ακούμε- ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει ιδιωτικοποίηση ενός βασικού πυλώνα: της επικουρικής ασφάλισης που είναι δημόσια, κοινωνική ασφάλιση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL