Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κομισιόν σε ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν σε ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό

«Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές» απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε η Κομισιόν δια της Επιτρόπου της Βέρα Γιούροβα, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης και Ισότητας των Φύλων.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι «τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει πρόσφατα τη δέσμευσή τους να περιορίσουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό υιοθετώντας ομόφωνα στις 6 Δεκεμβρίου 2018 τη “Δήλωση του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού”».

Eπιπρόσθετα, αναφέρει ότι «για να έχουν απτά αποτελέσματα τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει την ομάδα υψηλού επιπέδου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να διασφαλίσει συγκεκριμένες ενέργειες παρακολούθησης» αναφορικά με τον αντισημιτισμό και «ιδίως σε τομείς όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η συλλογή δεδομένων και η υιοθέτηση εθνικών στρατηγικών».

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή ότι «ενέργειες, δημοσιεύματα και ρητορική μίσους (hate speech) γίνονται όλο και πιο ανεκτά, τόσο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όσο και στις πολιτικές ελίτ και πολιτικά πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει τέτοιες απόψεις είτε στο παρελθόν είτε πιο πρόσφατα», ζητούσαν από την Κομισιόν να να τους πληροφορήσει «τι μέτρα λαμβάνει για την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην ΕΕ», καθώς και «αν προβλέπονται κυρώσεις σε κράτη-μέλη που ανέχονται ή ενισχύουν ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές και πολιτικές, πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη».
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης Ευρωβουλευτεών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Θέμα: Αντισημιτισμός στις χώρες της ΕΕ

Τα αντισημιτικά φαινόμενα αυξάνονται στην ΕΕ και αποτελούν μια από τις πιο απεχθείς εκφάνσεις του ρατσισμού και του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. Ενέργειες, δημοσιεύματα και ρητορική μίσους (hate speech), ορισμένες φορές και με τη συμβολή κυβερνητικών στελεχών σε κράτη μέλη της ΕΕ, γίνονται όλο και πιο ανεκτά, τόσο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όσο και στις πολιτικές ελίτ και πολιτικά πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει τέτοιες απόψεις είτε στο παρελθόν είτε πιο πρόσφατα, παραμένουν στο απυρόβλητο.
 
Δεδομένου ότι τέτοιες απόψεις αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και έχουν σοβαρές κοινωνικές όσο και διπλωματικές επιπτώσεις, ερωτάται η Κομισιόν:
 
- Τι μέτρα λαμβάνει για την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην ΕΕ και πόσο επιτυχημένα τα κρίνει η ίδια; Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιρατσιστική πολιτική στην εκπαίδευση και στα φαινόμενα αντισημιτισμού στα ΜΜΕ;  
 
- Προβλέπονται κυρώσεις σε κράτη-μέλη που ανέχονται ή ενισχύουν ρατσιστικές και αντισημιτικές συμπεριφορές και πολιτικές, ακόμα περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη; Τι πράττει σχετικά η Επιτροπή;
 
Ακολούθως, η απάντηση της Κομισιόν, δια της Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα (αντίστοιχη με απαντήσεις που έχει δώσει σε ανάλογες ερωτήσεις και άλλων Ευρωβουλευτων εντός του 2019):

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί πολύ για την αναζωπύρωση του αντισημιτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές.
Τον Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε με τις μεγαλύτερες κοινωνικές πλατφόρμες κώδικα δεοντολογίας για την αντιμετώπιση του παράνομου λόγου μίσους. Οι εταιρείες πληροφορικής αφαιρούν τώρα το 72% του περιεχομένου που θεωρείται παράνομη ρητορική εντός 24 ωρών, σε σύγκριση με το 28% όταν ο Κώδικας ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2016.

Τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει πρόσφατα τη δέσμευσή τους να περιορίσουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό υιοθετώντας ομόφωνα στις 6 Δεκεμβρίου 2018 μια «Δήλωση του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη μιας προσέγγισης κοινής ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και θεσμών στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουν απτά αποτελέσματα για τις εβραϊκές κοινότητες. Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών στον τομέα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την ομάδα υψηλού επιπέδου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να διασφαλίσει συγκεκριμένες ενέργειες παρακολούθησης, σχετικά με τις ενέργειες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ιδίως σε τομείς όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η συλλογή δεδομένων και η υιοθέτηση εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση όλων των μορφών αντισημιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL